Emma Lundh, 15, blev påkörd – och utskälld. Foto: Privat
Emma Lundh, 15, blev påkörd – och utskälld.  Foto: Privat

Emma, 15, blev påkörd och utskälld: "Hade änglavakt"

Publicerad

Kvinnan körde på Emma Lundh, 15.

Sedan stannade hon bilen och gav den blödande flickan en utskällning, innan hon avvek från platsen.

Kvinnan har nu anmält sig till polisen – men är inte misstänkt för något brott.

– Hon kommer ändå att få leva med det resten av livet, säger Emmas mamma Josefine Lundh.

Det var i fredags som den dramatiska olyckan i Borås ägde rum, och som BT var först med att rapportera om. Emma Lundh, 15, sprang över vägen för att hinna med en buss, och såg inte bilen som kom körandes.

– Jag brukar alltid titta noga efter bilar, men den här gången gjorde jag inte det. Jag såg bara åt ett håll, sen sprang jag ut i vägen, har Emma tidigare berättat för GT.

Emma flög upp på bilens motorhuv, slog emot rutan och landade på gatan flera meter längre bort. Bilisten, en kvinna i 30-årsåldern, vände om och öppnade förardörren. Men inte för att se hur det hade gått med Emma – utan för att skälla ut henne.

– "Va fan håller du på med!" skrek hon. Sen körde hon bara därifrån, har Emma tidigare berättat. 

Anmälde sig själv

Emma fördes med ambulans till sjukhus, men klarade sig undan med mindre blessyrer: blåmärken, en bruten tå, jack i huvudet och en öm arm. 

Emma berättar:

– Läkarna sa att jag hade änglavakt. Att det hade kunnat gå riktigt illa.

Föraren av bilen misstänktes för smitning, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Senare samma kväll tog kvinnan själv kontakt med polisen. Det skriver BT, som varit i kontakt Malin Kronander, trafikutredare vid Boråspolisen:

– Hon är i nuläget inte misstänkt för brott. Smitning från trafikolycka är ett uppsåtligt brott.

 

LÄS MER: Emma, 15, påkörd av smitare – fick utskällning

 

Enligt Malin Kronander visste kvinnan om att hon kört på Emma.

– Men hur illa det var och vad man gör efteråt kom hon fram till när chocken hade lagt sig. Hon körde ifrån platsen, men kom senare in och anmälde sig själv. Därför är hon i nuläget inte misstänkt. Men fallet är inte nedlagt och vi får se vad utredningen visar, säger Malin Kronander till BT.

"Får leva med det"

Emmas mamma, Josefine Lundh, har inte nåtts av beskedet när GT ringer upp, men är glad att kvinnan anmält sig.

– Hon gjorde det enda rätta. Då var det förmodligen chocken som gjorde att hon inte tog sitt ansvar på en gång. 

Misstankarna mot kvinnan har avskrivits. Hur reagerar du på det?

– Jag känner att det lämnar jag till polisen att utreda. Är det inget brott så är det inget brott. Huvudsaken är att Emma mår bra. Den här kvinnan kommer ändå att få leva med det resten av livet, och förhoppningsvis har både hon och Emma lärt sig något.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER