Fyraåriga Emilia bets i ansiktet av en pitbullhund. Ägaren dömdes till böter och nu har Emila tilldömts 35 000 i skadestånd för sveda och värk. Hur stort skadestånd hon ska få för ärret i ansiktet avgörs i höst.
Fyraåriga Emilia bets i ansiktet av en pitbullhund. Ägaren dömdes till böter och nu har Emila tilldömts 35 000 i skadestånd för sveda och värk. Hur stort skadestånd hon ska få för ärret i ansiktet avgörs i höst.

Emilia, 4, får 35 000 för pitbullbett

Publicerad
Uppdaterad
TIDAHOLM. Ägaren till den aggressiva pitbullterriern får betala 8 000 kronor i dagsböter.
Lilla Emilia bryr sig inte så mycket om domen. Hon är fortfarande rädd för att den dumma hunden som bet henne i ansiktet ska komma tillbaka.
Det var i juni förra året som fyraåriga Emilia var nära döden. En rasande pitbullterrier högg henne i ansiktet. - Hade hugget tagit i strupen hade hon inte överlevt, säger Emilias mamma Annika Lindholm. Emilia och storasystern Linda var hos sin pappa i Tibro som hade några bekanta på besök. En av gästerna hade en pitbullterrier.

Högg till direkt

När Emilia närmade sig hunden i soffan högg den direkt. Emilia fördes svårt blödande till Kärnsjukhuset i Skövde. Hunden hade tagit en bit av kinden och Emilia syddes med närmare 100 stygn. Händelsen satte djupa spår hos Emilia inte bara i ansiktet utan i själen. Hon går fortfarande hos barnpsykolog två gånger i månaden. Första tiden efter attacken gick hon två gånger i veckan. - Till och med när hon ser en pitbull på bild i tidningen så tror hon att den lever. - Hon får ofta gråtattacker och utbrott som hänger samman med attacken.

Märkt för livet

Emilia tilldömdes 15 000 kronor i skadestånd för kränkning och 20 000 kronor för sveda och värk och psykiskt lidande. - Hon kommer att ha det här ärret i ansiktet för resten av livet. Vi ska ha förhandling i tingsrätten till hösten för att bestämma hur mycket skadeståndet för ärret ska bli, säger Annika Lindholm. Pitbullterrien som attackerade Emilia har avlivats.
Tomas Svedberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER