Emilia Lindholm, 27, är fast i Alperna. Foto: Niklas HenrikczonEmilia Lindholm, 27, är fast i Alperna. Foto: Niklas Henrikczon
Emilia Lindholm, 27, är fast i Alperna.  Foto: Niklas Henrikczon
Efter snökaos i Alperna råder nu stor lavinfara. Foto: Niklas HenrikczonEfter snökaos i Alperna råder nu stor lavinfara. Foto: Niklas Henrikczon
Efter snökaos i Alperna råder nu stor lavinfara.  Foto: Niklas Henrikczon
"Det är bara kaos överallt", säger Emilia Lindholm, 27. Foto: Niklas Henrikczon"Det är bara kaos överallt", säger Emilia Lindholm, 27. Foto: Niklas Henrikczon
"Det är bara kaos överallt", säger Emilia Lindholm, 27.  Foto: Niklas Henrikczon

Emilia, 27, fast i snökaoset – tvingades vända om

Publicerad

Fem månaders snö på 45 dagar. 

På flera håll i Alperna råder den högsta faran för lavin – och mitt i kaoset befinner sig Emilia Lindholm, 27, från Jönköping. 

Just nu är hon fast i tyska staden Garmisch-Partenkirchen. 

– Det är bara kaos överallt, säger hon. 

Alperna har lamslagits av ett snökaos. 

Flera byar har stängts av efter ett kraftigt snöfall i Alperna och på flera orter råder högsta lavinfaran.  

AFP rapporterar att vägar från Chamonix – som är en av världens mest populära skidorter – har stängts av och människor uppmanas att stanna inomhus. 

– Situationen är extraordinär, säger Eric Fournier, borgmästare i Chamonix till nyhetsbyrån, och menar att det fallit fem månaders snö på bara 45 dagar. 

Enligt tyska tidningen Frankfurter Allgemeine ska en person ha dött efter en lavin i Bayern-området. 

Flera vägar har stängts av efter snökaoset och lavinfaran. Foto: Niklas Henrikczon

Emilia Lindholm fast i snökaoset i Alperna

Mitt i snökaoset befinner sig Emilia Lindholm, 27, från Jönköping, vilket Jönköping-Posten var först med att rapportera om. Tillsammans med sin pojkvän Niklas Henrikczon planerar de att resa till Österrike och Italien för att slutligen nå destinationen Portugal. 

Men de senaste tre dagarna har de varit fast i tyska staden Garmisch-Partenkirchen i Bayern. 

Efter snökaoset tänkte de ge sig i väg under måndagen då det väntades plusgrader. Men då satte lavinfaran stopp. 

– I går vände vi om eftersom det inte kändes helt hundra. Niklas sa till och med att det skulle kunna bli laviner, att det såg ut så på backarna i bergen. Så det var väl tur att vi inte fortsatte där i går, säger hon. 

– Först visste vi inte om att det var så illa men sen såg vi att vägarna var avstängda så vi frågade en tysk dam som vi träffade på gatan och hon sade att vi inte kunde komma någonstans, att vi alla var insnöade, fortsätter hon. 

Militärfordon kör runt på gatorna och hjälper nödsatta. Foto: Niklas Henrikczon

Emilia, 27: "Det är bara kaos överallt"

På vägarna har de sett militärfordon och räddningstjänst som hjälper nödsatta personer. 

– Det kom två eller tre militärfordon som skulle ut och röja vägarna och hjälpa människor. Det var tydligen många samhällen som evakuerades så det verkar vara riktigt allvarligt. 

Och än är inte faran över. 

Efter snökaoset och lavinvarningarna finns det risk för att Österrike drabbas av en översvämning. 

– Det är bara kaos överallt, säger Emilia Lindholm. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER