Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emilias ben krossades i den svåra bilkraschen

Emilia Dexhav satsade på att rida mästerskap i hästhoppning. Foto: Privat / Privat
Emilia klättrade allt högre i klasserna. Foto: Privat / Privat
I slutet av oktober förra året var hon med om en allvarlig bilolycka. Foto: Privat / Privat
Nu har hon suttit upp i sadeln igen och har siktet inställt på att tävla. Foto: Privat / Privat

Emilia Dexhav, 20, hade målet klart för sig – att rida mästerskap i hästhoppning. Men efter en allvarlig bilolycka förändrades hela hennes liv då hon blev tvungen att amputera ena benet. 

Nu är hon tillbaka i sadeln med målet inställt på att börja tävla igen.

– Man får vara tacksam att man är hästtjej och envis, säger Emilia Dexhav.

Med sina två topphästar och flera unghästar som var tänkta att hjälpa henne nå sina mål inom ridsporten klättrade Emilia Dexhav, 20, allt högre i klasserna och målet var att ta sig till mästerskapen i hoppning.

Hon och pojkvännen Adam hade efter studenten köpt gården Allatorp i Kullavik där hon drev hästverksamhet samtidigt som hon tränade och tävlade.

Men Emilias liv fick en tvär vändning en natt i slutet av oktober förra året då hon och några kompisar var på väg hem från en kväll ute på stan.

De ringde till en annan kompis som kom och hämtade dem i sin bil. Men när de åkte på E6:an fick bilen vattenplaning.

– Jag kände hur bilen släppte från marken och jag skrek ”nu dör vi”. Bilen snurrade runt och åkte sedan ner i ett djupt dike, säger Emilia.

”Brann i benen”

Emilia blev fastklämd i baksätet och kände att båda hennes ben hade tagit stor skada.

– Det kändes som att det brann i benen och jag kände hur blodet pulserade då en pulsådra i det högra benet hade gått av, säger Emilia.

När räddningstjänsten och ambulansen kom till platsen blev Emilia utplockad sist eftersom hon satt längst in i bilen. Sedan minns hon ingenting mer förrän hon vaknade upp på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg dagen efter olyckan. Hon hade då legat på operationsbordet i sex timmar.

”Att rida är det bästa jag vet” säger Emilia Dexhav. Foto: Privat / Privat

Från bäckenet och uppåt var hon helt oskadd. Men på vänster ben hade lårbenet gått av och knät var helt trasigt. Underbenet hade även flera frakturer och saknade mjukdelar och hud. Och det högra benet var än värre. Emilia hade inget annat val än att amputera benet under knät.

– Jag blev så klart ledsen, jag förstod inte riktigt hur allvarliga skadorna var. Men mina föräldrar hade förberett mig så gott de kunde.

Emilia var kvar på sjukhuset i två månader och genomgick omkring 15 operationer innan hon fick komma hem.

Vill tävla igen

Från att ha satsat stort på sin karriär inom ridsporten var nu framtiden oviss för Emilia. Tävlingshästarna blev de tvungna att sälja då Emilia inte visste när, eller om, hon skulle komma tillbaka till ridningen igen.

– Jag tänkte mycket på hur mitt liv skulle bli och först kände jag att jag aldrig mer skulle vilja rida. Men sedan kände jag att antingen satsar jag på något eller så rider jag inte alls.

Hon bestämde sig då för att hon skulle upp i sadeln igen och ett halvår efter olyckan satt Emilia på hästryggen och nu rider hon så ofta hon kan och så ofta som smärtan tillåter.

– Det kändes helt magisk att rida igen, det är ju det bästa jag vet så jag vill ju bara upp på hästen igen.

Nu har hon bytt gren till dressyr och målet är att i framtiden tävla i Paralympics.

– Jag är väldigt målinriktad och har alltid varit det. Jag tror att det har hjälpt mig mycket i allt det här, man får vara tacksam att man är hästtjej och envis.

Emilia delar nu med sig av sin resa tillbaka efter olyckan på Instagram och hoppas på att hon ska kunna inspirera och hjälpa andra.

– Jag vill visa att ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. Antingen så gråter man och gräver ner sig i en grop eller så blickar man framåt och gör någonting av det.