Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emil, 20, blev uthängd som mördare på nätet

Foto: Privat

Emil Rosell, 20, blev uthängd som mördare på Flashback.

Han kopplades till en tonårsflickas död i Örebro i helgen - eftersom han är född samma år som den misstänkte som greps.

– De skrev att jag troligen är mördaren, att jag pluggar till läkare, var jag har bott tidigare och var jag bor nu och lade ut en länk till min Facebooksida, säger han.

På midsommarnatten hittades en tonårsflicka död i centrala Örebro och polisen misstänkte att hon mördats. En man i 20-årsåldern greps, misstänkt för mord.

Morgonen därpå vaknade Emil Rosell, 20, upp till en obehaglig överraskning. En kompis hade sms:at och bett honom att ringa omedelbart - något hade hänt.

– Jag ringde upp direkt och han sa; "jag hoppas att du sitter ner nu för folk skriver på Flashback att du är en mördare". Jag fattade inte alls vad han pratade om, säger Emil Rosell.

Han är läkarstuderande och numera skriven i Örebro men är hemma i Huskvarna över sommaren. Han gick in på nyhetssajter och läste om det misstänkta mordet, som skett i närheten av hans lägenhet där. På internetforumet Flashback hade någon dragit slutsatsen att Emil Rosell måste vara mördaren, eftersom han var född samma år som den misstänkte och dessutom bodde i området.

– De skrev att jag troligen är mördaren, att jag pluggar till läkare, var jag har bott tidigare och var jag bor nu och lade ut en länk till min Facebooksida, säger Emil Rosell.

"Det är helt aburt"

Det var Nerikes Allehanda som först uppmärksammade den felaktiga uthängningen av Emil Rosell. Han berättar nu för GT att han blev minst sagt chockad över att läsa om sig själv på Flashback, kallad för mördare.

– Jag kunde inte tro mina ögon. Jag blev livrädd och arg på samma gång. De hade tagit reda på så mycket om mig och hängt ut mig totalt. Att de kopplade mig till mordet på det här sättet, för att jag är född ett visst år och bor där, det är helt absurt, säger Emil Rosell.

Eftersom det i tråden på Flashback länkades till hans Facebook-sida, gick Emil Rosell snabbt ut och skrev ett inlägg om saken. Många kommenterade och visade sitt stöd, och på Flashback togs det faktum att Emil Rosell är hemma i Huskvarna upp. Men inläggen där Erik Rosell pekas ut som mördare har setts av många.

– Det var ju den populäraste tråden på Flashback då och nu är den uppe i 1,2 miljoner visningar. Så det är sjukt många som har sett det och att bli uthängd så känns hemskt, säger Emil Rosell.

Kan vara ett brott

Han har fått stöd från vänner och familj men mådde dåligt i helgen när han upptäckte Flashbacktråden.

– Det dumma är ju att folk inte tänker till när de gör sånt här, folk sitter vid datorn anonymt och kan skriva vad som helst. Jag vill uppmana dem att tänka på konsekvenserna, att en helt oskyldig person blir anklagad för mord, det ska ju inte hända. Lägger man upp något får man tänka på konsekvenserna, och att det finns en person på andra sidan.

Han har polisanmält händelsen.

Enligt Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland, kan den som hänger ut någon på det här sättet göra sig skyldig till brott. En möjlig rubricering är förtal.

– Den som råkar ut för något sånt här ska polisanmäla, och kontakta sidan, även om det kan vara svårt. Det här är samma problem som med Instagram-ärendena till exempel där folk hängdes ut, en del tänker inte på vilken spridning och konsekvenser det de skriver kan få, säger Peter Adlersson.

I det ärende i Örebro där Emil Rosell blev felaktigt utpekad som misstänkt mördare har den som gripits släppts eftersom resultatet från obduktionen visade att det inte låg något brott bakom flickans död.