Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emil, 12, skickades hem med kollapsad lunga

”Jag blev väldigt rädd att mina lungor inte fungerade”, berättar Emil om när han fick veta att hans lunga kollapsat. Foto: Privat
Emil fick åka ambulans till sjukhuset i Varberg efter att hans tillstånd förvärrats. Men läkarna hittade inget fel, och skickade hem honom. Foto: Privat

Med kraftig värk och kräkningar fick Emil, 12, åka ambulans till akuten i Varberg. Tidigare under dagen hade han haft svårt att andas.

Men läkarna upptäckte inte att en av Emils lungor kollapsat – och han skickades hem.

Nu riktar mamma Annette kritik mot sjukhuset.

– Det har orsakat honom så fruktansvärt mycket onödigt lidande, säger Annette.

Det var i mitten av januari som Emil, 12, från Kungsbacka kommun började klaga på smärtor på höger sida i bröstkorgen och att han hade svårt att andas. 

Emils pappa bestämde sig för att köra Emil till akuten i Kungsbacka. Men läkarna skickade hem Emil igen utan att hitta något fel, som Kungsbacka-Posten tidigare berättat.

– Då blir man lite lugnad som förälder, att det nog inte var så farligt. Men när vi kom hem så började han kräkas i stället, väldigt våldsamt, berättar Emils mamma Annette.

Fick åka ambulans till sjukhuset

Emil fortsatte att kräkas hela dagen och under kvällen. Efter att ha ringt sjukvårdsupplysningen så ringde Annette efter ambulans.

På sjukhuset i Varberg undersöktes Emil. Trots att han mådde väldigt dåligt skickades han hem.

– Han blev hemskickad klockan tre på natten. Då kräktes han fortfarande och hade inte fått i sig någon vätska sedan tidigt dagen innan. Man kan ifrågasätta att de skickar hem en tolvåring i det skicket, oavsett vad det var för fel.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Andningssvårigheterna klingade av så småningom. Emil är en aktiv kille och håller på med orientering på en hög nivå och är även med i ungdomsbrandkåren. Men Annette märkte att Emil fortfarande verkade hängig och trött. Han gick även ner i vikt, från sina normala 43 kilo till 37 kilo.

Skakade och hade svårt att andas

Under en övning med ungdomsbrandkåren ett par veckor senare skulle Emil släpa ut en 55 kilo tung docka ur ett hus. Det blev bristningspunkten.

– När jag hade dragit ut den skakade jag jättemycket, och hade svårt att andas, säger Emil.

– Han var helt förändrad. Han ville ingenting, han orkade inte, berättar Annette. 

Emil började kräkas igen, och Annette åkte med Emil in till akuten i Varberg. Då fick Emil träffa en barnläkare, vilket han inte fått tidigare. Läkaren såg direkt såg att Emil inte mådde bra, berättar Annette.

Efter en lungröntgen konstaterades att Emils ena lunga kollapsat. 

– Jag blev väldigt rädd att mina lungor inte fungerade, berättar Emil.

Emil fick genast genomgå ett ingrepp för att få lungan att resa sig igen. Sen skickades han med ambulans till sjukhuset Halmstad, där han fick vara kvar fem dagar innan han fick komma hem.

Kritisk mot sjukhuset

Annette är kritisk till att Emil inte fick träffa en barnläkare direkt på akuten i Varberg, då hade kanske Emils problem upptäckts tidigare. 

– Det har orsakat honom så fruktansvärt mycket onödigt lidande, säger Annette.

Annette har anmält händelsen till patientnämnden. I ett svar från Region Halland som GT tagit del av skriver de till Annette att de beklagar det extra lidande som den försenade diagnosen inneburit och att de ska göra en händelseanalys för att avgöra om en Lex Maria-anmälan ska göras.

Marianne Kondrup, kommunikationschef vid Hallands sjukhus, bekräftar i ett sms att man inlett en händelseanalys. I övrigt vill sjukhuset inte kommentera fallet ytterligare, meddelar hon.