Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emelie känner ingen lukt – tre månader efter corona

Därför kan vissa personer få viruset igen – hör Hans-Gustaf Ljunggren förklara
Emelie Rolén känner fortfarande ingen lukt tre månader efter corona.
Foto: Privat
Totalt har över 5 000 personer dött av corona i Sverige.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL

Emelie Rolén, 34, tappade luktsinnet när hon blev sjuk i covid-19.

Nu har det gått över tre månader och hon känner fortfarande ingen lukt.

– Jag vågar inte tänka på hur det skulle vara att aldrig få tillbaka luktsinnet. Då blir jag jätteledsen, säger Emelie Rolén.

Emelie Rolén från Borås blev sjuk av coronaviruset i maj.

Hon gick hem från jobbet när hon kände att hon höll på att bli dålig, fick feber på kvällen och under natten kom förkylningssymtom. Hon fick även ont i ryggen och efter någon dag kändes det trögt att andas.

Samma dag märkte hon att både lukt och smak försvann.

Hon fick tid på vårdcentralen där hon testades positivt för covid-19.

– Jag mådde redan bättre när jag var och testade mig. Jag kände mig lite trött efteråt bara och höll mig hemma ett tag, berättar Emelie Rolén.

Men luktsinnet kom inte tillbaka.

”Luktade på kaffe varje morgon”

– De sa att det kunde ta lång tid. Jag luktade på kaffe varje morgon och hoppades hela tiden att jag skulle känna något. Sedan slutade jag för jag blev bara ledsen när jag märkte att jag inte gjorde några framsteg, säger Emelie som också blivit intervjuad av P4 Sjuhärad. 

Efter cirka tre veckor kunde hon till viss del känna smak.

– Inte till fullo, men sött, surt och salt. 

Ibland är rädslan stark att det försämrade smaksinnet och avsaknaden av luktsinnet kommer att vara bestående.

– Fortfarande är jag ganska tålmodig, men när tanken slår mig blir jag jätteledsen. Det skulle inte vara roligt. Livet blir i en gråskala. Det är så mycket känslor förknippat med dofter. Tänk att inte kunna känna doften av kanelbullar, av havet och tång, att inte kunna lukta på någon man tycker om.... nej, jag blir så ledsen så jag vågar inte tänka på det.

Emelie Rolén konstaterar att ett förlorat luktsinne även kan göra tillvaron mer osäker.

”Fungerar som larmsignal”

– Det fungerar ju också som en larmsignal, om man till exempel skulle glömma bort att stänga av spisen, om det brinner eller om maten skulle vara dålig, säger hon.

Bortfall av lukt- och smaksinne är ett av de symtom som uppges vara vanliga vid covid-19-infektion. 

Johan Lundström som är docent i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna, har i en intervju i GP förklarat att kopplingen mellan covid-19 och påverkan på luktsinnet är tydlig.

– Flera studier visar att hos cirka 80 procent av de som blivit sjuka har luktsinnet påverkats. Ungefär 50 procent av dem har inför, under eller efter sjukdomen känt att de tappat sitt luktsinne helt och i 20-30 procent av fallen har det handlat om en kraftig reducering, säger han till tidningen.

Enligt Johan Lundström får 85 procent av de drabbade successivt tillbaka luktsinnet efter några månader, medan mellan 10 och 15 procent kan få bestående men.