När brukaren gick till attack mot Emelie med ett macheteverktyg, trodde hon att hon skulle dö. Foto: PrivatNär brukaren gick till attack mot Emelie med ett macheteverktyg, trodde hon att hon skulle dö. Foto: Privat
När brukaren gick till attack mot Emelie med ett macheteverktyg, trodde hon att hon skulle dö.  Foto: Privat
Konsten blev Emelies väg tillbaka från panikångesten som genomsyrade hennes vardag. Foto: PrivatKonsten blev Emelies väg tillbaka från panikångesten som genomsyrade hennes vardag. Foto: Privat
Konsten blev Emelies väg tillbaka från panikångesten som genomsyrade hennes vardag.  Foto: Privat
– Min ångest är inte helt borta än men jag är på god väg. Jag blir starkare för varje dag som går, säger Emelie. Foto: Privat– Min ångest är inte helt borta än men jag är på god väg. Jag blir starkare för varje dag som går, säger Emelie. Foto: Privat
– Min ångest är inte helt borta än men jag är på god väg. Jag blir starkare för varje dag som går, säger Emelie.  Foto: Privat

Emelie blev huggen i nacken med machete

Publicerad

Beväpnad med ett machete gick brukaren till attack mot Emelie och träffade henne i nacken. 

Efter överfallet levde hon i flera år med panikångest och rädsla – tills hon fann konsten som blev hennes räddning. 

– Jag trodde verkligen att jag skulle dö. Att det var hejdå, säger Emelie Ottosson Häll. 

Det har gått nästan fyra år sedan Emelie satt hemma hos en brukare och genomförde en arbetsintervju. Hon hade jobbat som personlig assistent i en månad och hade flera gånger känt obehag hos just den här brukaren. 

– Arbetsplatsen var hemma hos själva brukaren. Vi satt i köket och hon slår handen i bordet och skriker till, säger Emelie Ottosson Häll från Borås. 

Kort efter utbrottet gick brukaren till attack med ett macheteverktyg som träffade Emelie i nacke, som Borås Tidning tidigare skrivit om. 

– Jag minns inte så mycket. Jag vet att jag viftade med händerna, livrädd för att få ett slag till, säger hon. 

Fick sy flera stygn

Hon hämtade en handduk i köket för att täcka såret och vände sig mot personen hon precis intervjuat. 

– Du ser inte så bra ut, svarade hon. Då fick jag än mer panik. Jag trodde verkligen att jag skulle dö. Att det var hejdå.

Hon ringde till sin vän och till sin sambo och fick skjuts till sjukhuset. Där fick de sy flera stygn i nacken, men Emelie klarade sig utan bestående fysiska men. 

– Det hade räckt att hon träffat lite annorlunda. Jag är väldigt glad att jag inte sitter i rullstol idag, säger hon. 

Konsten blev räddningen

Tiden efter överfallet för nästan fyra år sedan har varit tung. Emelie drabbades av kraftig panikångest och kunde inte ens ta sig till tvättstugan.

– När jag stod och diskade och min sambo ville krama mig blev jag rädd. Jag klarade inte av det. Sen hade jag mycket drömmar att hon var i min lägenhet på nätterna, säger Emelie. 

Mitt i arbetet med att försöka bearbeta händelsen och den panikångest som medföljde, gav Emelies gudmor henne en present. En present som skulle förändra livet.

– Jag fick en målarterapibok. När jag tog fram den boken kände jag ångesten lätta. Jag tyckte framförallt att det var kul men jag glömde bort allt annat också. 

Snart la hon ifrån sig terapiboken och började måla fritt. Även om hon aldrig målar händelsen i sig, drar hon insperation från tiden efter. 

– Givetvis kan man se ångest och ensamhet i tavlorna ibland. Man känner sig väldigt ensam när man lider av ångest, säger hon. 

"Blir stark av kreativiteten"

Kvinnan som attackerat Emelie dömdes till skyddstillsyn tre år efter händelsen inträffat. Det var efter rättegången var avklarad som hon började bearbeta med hjälp av konsten. 

– Min ångest är inte helt borta än men jag är på god väg. Jag blir starkare för varje dag som går. Jag känner att jag blir stark av kreativiteten. 

I dag jobbar hon som lärare, men hoppas att en dag kunna ägna all sin tid åt konsten.

– Jag hoppas även att jag kan inspirera andra som mår dåligt att inte sluta kämpa.  

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER