Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elvis, 17, kallas för ”äckel” av elever

Elvis vädjar till skolans ledning efter de homofobiska trakasserierna. Foto: Privat
– Andra elever går förbi mig och säger ”bög” eller ”äckel”, berättar han. Foto: Privat

Elvis Tigerberg, 17, har flera gånger påtalat att han utsätts för homofoba trakasserier på skolan.

– Andra elever går förbi mig och säger ”bög” eller ”äckel”. Jag känner mig inte trygg här, säger han.

Nu kräver han att rektorerna agerar mot mobbarna, något som Skaraborgs läns tidning har uppmärksammat.

– Det här är absolut inte okej. Det ska inte förekomma på vår skola eller någon annanstans, säger en av rektorerna.

”Bög!”

”Äckel!”

”Ska du suga kuk eller?”

Kommentarerna har haglat. Elvis Tigerberg går andra året på en gymnasieskola i Skara och den seglivade homofobin tär på energin, förklarar han.

– Det har pågått hela det här läsåret, från i höstas. Det påverkar mig jättemycket. Jag undviker platser i skolan och har mått väldigt dåligt.

Elvis vittnar om trakasserierna på skolan. Foto: Privat

Trakasserierna kan ske i korridorerna, på skolgården och vid matsalen, berättar Elvis.

– Det har varit många trakasserier. När jag gick i skolan i Lidköping kände jag mig mer accepterad och vågade vara mig själv. Nu försöker jag att inte sticka ut eller synas.

Elvis förklarar att han flera gånger har påtalat mobbningen och de homofobiska kommentarerna för lärare och skolans ledning.

Nu vädjar han till skolans ledning. Foto: Privat

Han har pratat med nuvarande och tidigare rektorer och upplever inte att tillräckligt görs för att en förändring ska ske.

– Jag vill att de visar att de tydligt tar avstånd från det här och att det blir tydliga konsekvenser mot eleverna som behandlar mig illa, vilket jag inte ser just nu, säger Elvis och fortsätter:

– Jag tycker inte att ett samtal vid ett enstaka tillfälle med dem är en tillräckligt bra konsekvens. Jag har inte ens fått en ursäkt av de här personerna och jag tycker absolut att de borde ha blivit avstängda från skolan.

Rektorn: ”Absolut inte okej”

Samordningsrektorn på skolan, som känner till problemet, reagerar starkt på orden som riktats mot Elvis. 

– Det här är absolut inte okej. Det ska inte förekomma på vår skola eller någon annanstans. Det är ett pågående arbete vi har mot den formen av trakasserier, säger rektorn.

– Det görs saker hela tiden. Vi har haft samtal med Elvis och det har skett samtal med de andra eleverna också. Men det tar tid att förändra beteenden.

Varför har eleverna som trakasserar Elvis inte blivit avstängda?

– Det jag känner till är att det inte är specifikt en person som kontinuerligt gjort det här. Det är inte aktuellt att någon stängs av just nu.

Rektorn beklagar att Elvis känner sig otrygg på skolan och att trakasserierna går ut över hans hälsa och studieresultat.

– Så ska det absolut inte behöva vara. Vi ser att beteendena avtar men det är en pågående process. Jag förstår också att det kan vara svårt för Elvis att förstå hela bilden eftersom vi har tystnadsplikt gällande de andra eleverna, så han vet inte vad som sägs under de samtalen.

Elvis Tigerberg menar att skolan behöver anstränga sig hårdare – att det är dags att uppdatera likabehandlingsplanen och agera därefter.

– De vidtar inga åtgärder som de säger att de ska vidta. Det blir som att de tar deras parti framför mitt, säger han.