Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elva nya fall av "shoulder surfing"

Polisen misstänker att fenomenet "shoulder surfing" nu kommit till Göteborgsområdet och man går nu ut med en varning.
Foto: Jan Wiriden
Ska du ta ut pengar eller handla med kortet - tänk på att hålla handen över när du knappar in din pinkod.
Foto: Anders Ylander

Nu går Göteborgspolisen ut och varnar för ligor som sysslar med så kallad "shoulder surfing".

Syftet med surfningen är att kunna komma över pinkoden till något av dina betalkort.

– Det verkar som vi har fått hit fenomenet, säger Magnus Lindegren, sektionschef vid bedrägerisektionen vid polisen i Västra Götaland.

Anledningen till att polisen nu går ut med en varning för fenomenet är att "shoulder surfing" troligen använts i elva fall i Göteborgsområdet den senaste tiden. I samtliga fall har kortägaren blivit av med kortet i samband med ett kortuttag eller ett köp. Förövaren har kollat in vilken pinkod kortägaren haft och sedan kommit över pengar från kontot. Den drabbade har inte märkt något förrän det har saknats pengar på kontot.

– Vi kan inte säga att det är "shoulder surfing", men mycket tyder på att det är det fenomenet vi har fått ner till Göteborgsområdet, säger Magnus Lindegren.

Tittar över axeln

Gärningsmannen ställer sig helt enkelt bakom sitt offer i kassakön och kollar in när personen knappar in sin pinkod.

– När du går in i butiken och ska betala din mat eller ta ut pengar från en automat så är det någon som tittar över din axel och lägger märke till din pinkod och på något sätt så tar personen ditt kreditkort eller det kortet du använt och så görs det uttag på kortet, förklarar Magnus Lindegren.

I region Skåne, i Stockholm och i Norge har ligor härjat som gått tillväga på samma sätt och polisen misstänker nu att det är kringresande utländska ligor som ligger bakom stölderna. Flera personer sitter också frihetsberövade i de här områdena, misstänkta för egenmäktigt förfarande och stöld. Även Halland har drabbats av fenomenet.

– Vi misstänker att det är någon utländsk liga som reser omkring i våra trakter och man bör vara uppmärksam när man knappar in koden och hålla handen över inslagningen, både som privatperson, men även butiksanställda kan vara vaksamma på personer som visar ett större intresse för kunden framför vid betalningsögonblicket, säger Magnus Lindegren.

FEM TIPS SOM KAN SKYDDA DIG MOT STÖLDERNA

  • Var observant på om du blir förföljd.
  • Förvara inte plånboken i en väska på ryggen, ha den helst i en innerficka på en stängd jacka.
  • Be om utrymme när du slår in din kod.
  • Maskera din kod. Håll ena handen över och slå in koden med den andra.
  • Blir du utsatt: Spärra kortet och be banken eller affären spara övervakningsfilmen.