Polisen misstänker att fenomenet "shoulder surfing" nu kommit till Göteborgsområdet och man går nu ut med en varning. Foto: Jan WiridenPolisen misstänker att fenomenet "shoulder surfing" nu kommit till Göteborgsområdet och man går nu ut med en varning. Foto: Jan Wiriden
Polisen misstänker att fenomenet "shoulder surfing" nu kommit till Göteborgsområdet och man går nu ut med en varning. Foto: Jan Wiriden
Ska du ta ut pengar eller handla med kortet - tänk på att hålla handen över när du knappar in din pinkod. Foto: Anders YlanderSka du ta ut pengar eller handla med kortet - tänk på att hålla handen över när du knappar in din pinkod. Foto: Anders Ylander
Ska du ta ut pengar eller handla med kortet - tänk på att hålla handen över när du knappar in din pinkod. Foto: Anders Ylander

Elva nya fall av "shoulder surfing"

Publicerad

Nu går Göteborgspolisen ut och varnar för ligor som sysslar med så kallad "shoulder surfing".

Syftet med surfningen är att kunna komma över pinkoden till något av dina betalkort.

– Det verkar som vi har fått hit fenomenet, säger Magnus Lindegren, sektionschef vid bedrägerisektionen vid polisen i Västra Götaland.

Anledningen till att polisen nu går ut med en varning för fenomenet är att "shoulder surfing" troligen använts i elva fall i Göteborgsområdet den senaste tiden. I samtliga fall har kortägaren blivit av med kortet i samband med ett kortuttag eller ett köp. Förövaren har kollat in vilken pinkod kortägaren haft och sedan kommit över pengar från kontot. Den drabbade har inte märkt något förrän det har saknats pengar på kontot.

– Vi kan inte säga att det är "shoulder surfing", men mycket tyder på att det är det fenomenet vi har fått ner till Göteborgsområdet, säger Magnus Lindegren.

Tittar över axeln

Gärningsmannen ställer sig helt enkelt bakom sitt offer i kassakön och kollar in när personen knappar in sin pinkod.

– När du går in i butiken och ska betala din mat eller ta ut pengar från en automat så är det någon som tittar över din axel och lägger märke till din pinkod och på något sätt så tar personen ditt kreditkort eller det kortet du använt och så görs det uttag på kortet, förklarar Magnus Lindegren.

I region Skåne, i Stockholm och i Norge har ligor härjat som gått tillväga på samma sätt och polisen misstänker nu att det är kringresande utländska ligor som ligger bakom stölderna. Flera personer sitter också frihetsberövade i de här områdena, misstänkta för egenmäktigt förfarande och stöld. Även Halland har drabbats av fenomenet.

– Vi misstänker att det är någon utländsk liga som reser omkring i våra trakter och man bör vara uppmärksam när man knappar in koden och hålla handen över inslagningen, både som privatperson, men även butiksanställda kan vara vaksamma på personer som visar ett större intresse för kunden framför vid betalningsögonblicket, säger Magnus Lindegren.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER