Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elsparkcyklar används vid rån – flera larm i sommar

Karin Pleijel (MP) sitter som andre vice ordförande i Trafiknämnden i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Elsparkcyklarna slänga ofta huller om buller.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Fuxborg, presstalesperson polisen.
Foto: HENRIK JANSSON
Sahlgrenska har gått ut och varnat för att köra elsparkcykel när man är påverkad av alkohol.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Att elsparkcyklarna slängs huller om buller och är anledningen till många allvarliga olyckor är väl omskrivet.

Samtidigt har det kommit ett antal larm om rån där tjuvarna rekar och flyr brottsplatser på just elsparkcyklar.

– När många använder elsparkcyklar gör rånare också gör det, säger polisen Jens Diaz. 

Under natten till måndag rånades två personer av tre unga män på elsparkcyklar. Det är inte första gången som polisen fått liknande larm där gärningspersonerna lämnat platsen på elsparkcyklar, men känslan är att det har ökat sedan förra sommaren.

– Vad jag minns från förra året och sommaren så hade man inte det moduset att man åkte runt på elsparkcyklar både för att leta efter tilltänkta offer eller för att försvinna efter råna. Man kan förflytta sig väldigt fort i stan på elsparkcyklar, sa Thomas Fuxborg i samband med rånet av de två personerna natten till måndag.

”Ett allmänt färdmedel”

Samtidigt vill polisen Jens Diaz, som jobbar på citypolisens rångrupp, understryka att fordonen inte är upphov till rån eller stölder, utan ett färdmedel i största allmänhet. 

– Det är ingen elsparkcykelliga vi har att göra med. Det är klart att när många använder de här så ser vi absolut att rånare också gör det, men det är inte ett bättre sätt att fly på än genom att springa, ta en spårvagn eller cykla, säger han.

Elsparkcyklarna är ett enkelt sätt att ta sig fram i stadsmiljön. Men de har också varit orsaken bakom många olyckor. En undersökning gjord av Sahlgrenska visar att över hälften av alla som skadar sig har varit påverkade av alkohol och tio procent hade hjälm på sig. 

Företaget Bolt har av den anledningen beslutat att stänga av sina elsparkcyklar mellan midnatt och klockan fem på morgonen under fredags- och lördagsnätter, något som Karin Pleijel (MP), andre vice ordförande i Trafiknämnden i Göteborg, tycker är bra. 

– Det är intressant att de väljer att göra det på Bolt. Det tyder på att de vill vara kvar på marknaden och inser att då måste man jobba med de nackdelar som finns. Det finns definitivt baksidor som vi har jobbat med för att få mer ordning i gatumiljön.

”Folk, fylla och väder”

Karin Pleijel säger att Trafiknämnden bland annat har ett kommande beslut att ta ut en markupplåtelseavgift för att företagen som har sina fordon ståendes på gatorna. Det ska tas upp i kommunfullmäktige i september.

– Det är ett sätt för oss att reglera. Vi vill att trafiken ska fungera bra och att invånarna ska känna sig trygga. Det är en åtgärd som vi vill se, säger Karin Pleijel. 

Samtidigt tror inte Jens Diaz att rånen hade minskat även om alla elsparkcyklar hade stängts av nattetid. 

– Jag tror att mängden folk, väder, fylla och dåliga politiska beslut i botten är anledningen till att vi har mycket rån just nu, säger han. 

Karin Pleijel förklarar att Trafiknämnden vill se högre krav på elsparkcykelföretagen.

– Det har gjorts en del upprensningar under sommaren, till exempel där de inte har pratat svenska i supporten. Det ska vara enkelt att komma med klagomål och det ska hända något om man rapporterar att man ser en elsparkcykel stå på något olämpligt ställe. 

Finns barnsjukdomar

Karin Pleijel säger att Trafiknämnden sätter upp olika kriterier som ska efterföljas för att företagen ska få tillstånd att ha sina elsparkcyklar ute på gatan. 

– Det är ett tremånaderstillstånd, så vi har en viss möjlighet att ta bort det. Det är ett maktmedel som vi kan använda. 

Hon anser att elsparkcyklar är ett bra komplement till kollektivtrafiken, men att det finns förbättringar att göra. 

– Det finns barnsjukdomar och avigsidor som vi behöver ta på stort allvar eftersom det handlar om ungas risk för allvarliga skador. Inte bara unga, för alla som använder dem. Det måste vi reglera så bra som det bara är möjligt. Så länge vi har många elsparkcyklar i stadsmiljön så är det en fråga som vi bevakar i Trafiknämnden.