Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elsie, 86, väger 32 kilo – fick inte hjälp

Elsie Borglin har tappat 23 kilo det senaste året. Foto: HENRIK JANSSON
Efter ett flertal strokes så får Elsie all sin näring från det här droppet. Foto: HENRIK JANSSON
2013 föll Elsie illa två gånger och behövde många operationer. Foto: HENRIK JANSSON
Under en period levde Elsie på morfin, berättar hon. Foto: HENRIK JANSSON
Elsie har stora pärmar med papper från sjukdomstiden. Foto: HENRIK JANSSON

Elsie Borglin, 86, har det senaste året rasat 23 kilo i vikt och väger nu strax över 30 kilo. 

När ingen av vårdcentralerna hon besökte ville lyssna på henne gick hon till en fotostudio och tog bilder på sin undernärda kropp och skickade till sjukvårdsstyrelsen. 

– Jag trodde att jag skulle dö varje dag, det känns konstigt att jag inte gjorde det, säger hon. 

Enligt en ny alarmerande rapport finns i dag 40 000 undernärda äldre i landet, Elsie är en av dem. 

I dag bor Elsie Borglin på ett serviceboende i Borås, där hon trivs och är nöjd med personalen. Men det var en lång kamp för att komma dit innan hon flyttade in förra året, berättar hon.

Under de senaste årtiondena har hon fått elva strokes och är efter det förlamad i svalget. Hon kan inte äta eller dricka, då hamnar maten fel. Hon kan göra lite te eller kaffe och ta en tesked och stryka lite på tungan för att få känna smaken. 

– Jag har inga sväljreflexer, sväljer jag så hamnar det fel och då dör man av det. Så jag har bara den (näringen), säger hon.

"Jag har blivit nekad allt" 

Hon har de senaste 14 åren fått näring via dropp in i magen. Något som hjälpt henne att hålla vikten under alla år. Men 2013 hon föll illa två gånger och fick genomgå många svåra operationer – bland annat krossade hon ansiktet vid det ena tillfället. När hon tillslut tillfrisknade började hon magra. 

Det ena kilot efter det andra försvann och hon säger själv att hon gått ner 23 kilo under det senaste året. 

– Innan det här vägde jag 55 kilo, nu väger jag 32 med kläderna på, säger hon. 

23 kilo har Elsie gått ner – på ett år. På vårdcentralen fick hon ingen hjälp, tycker hon.Foto: HENRIK JANSSON

På vårdcentralen sökte hon hjälp men tycker inte att hon fick någon.

– Det är så vanligt att folk blir smala sa de, och ville inte hjälpa mig. Då bytte jag vårdcentral, jag märkte att ju mer jag magrade, ju mer besvär med hjärtat fick jag och tillslut kunde jag inte andas.

 

LÄS ÄVEN: Mannerström dömer ut maten i äldrevården

 

Elsie fick nog

Verksamhetschefen Sukhdeep Singh på Cityläkarna i Borås säger att han på grund av sekretess inte kan säga något om Elsies fall. 

– Men om någon säger att han eller hon gått ner mycket i vikt är det alarmerande och något vi alltid utreder. Nu vet jag inte hur det varit i just det här fallet. Men det låter väldigt konstigt. Jag vill gå in på djupet och utreda varför hon inte blivit bemött som hon velat. Om någon läkare gjort fel får det inte upprepas, säger Sukhdeep Singh.

Den anda vårdcentral som Elsie förklarar att hon besökt är Herkules vårdcentral i Borås. Verksamhetschefen Dag Bjurklint säger att han inte känner till patienten eller kan uttala sig om ett enskilt fall.

– Men alla patienter ska tas på allvar och utredas efter de symptom de har. Och de ska bemötas med respekt och professionalitet. Det är en självklarhet. Jag är jättetacksam om hon kontaktar mig. Det händer att det inte blir rätt i alla möten. Har vi gjort fel tar jag en diskussion med den personal som varit inblandad, förklarar han.

Elsie står fast vid sitt ord, hon fick ingen hjälp. Och hon fick nog. 

GT:s reporter och Elsie Borglin Foto: HENRIK JANSSON

Hon gick till en fotostudio och fotograferade sig i bara underkläderna för att visa sin undernärda kropp och skickade sedan bilderna till sjukvårdsstyrelsen på Södra Älvsborgs sjukhus. 

– Jag fick ett litet brev till svar, där det stod "det var ju synd" ungefär, säger hon. 

 – Jag skrev tillslut till sjukhusets hjärtmottagning och skickade med så mycket papper jag kunde och frågade om jag kunde få hjälp innan jag dör.

40 000 undernärda äldre i Sverige

Det gick ett par dagar sedan ringde någon på hjärtmedicin upp Elsie och hon fick gå på undersökning. Hon säger att läkaren häpnade över hennes dåliga balans, dåliga syn och hur mager hon var. Läkaren frågade varför hon inte sökt hjälp. Det visade sig att Elsie hade hjärtproblem. Läkarna på hjärtmottagningen är de bästa hon hade kunnat få, säger hon.

– Vikten kan de inte göra något åt, vi tror att vikten har samband med hjärtproblemen, det kan vara så, men ingen har brytt sig. Det är ingen läkare som har kunnat förklara det, säger hon. 

Elsie föll ihop i sin gamla lägenhet och slog sig i ansiktet. Foto: HENRIK JANSSON

Enligt en alarmerande rapport finns det idag 40 000 undernärda äldre i landet, Elsie är en av dem. Siffrorna kommer från Socialstyrelsens statistikdatabas och uppgifter från det nationella kvalitetsregistret Senior alert som tillsammans målar upp den dystra bilden.

Av de omkring 253 000 äldre över 65 år som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende är i genomsnitt 15,6 procent undernärda. Det motsvarar strax under 40 000 äldre. Ytterligare 117 500 är i riskzonen, skrev Svenska Dagbladet tidigare i veckan.

 

LÄS OCKSÅ: Lotta Gröning: Varför pratar ingen om de gamla och maktlösa?

 

Nästa vecka ska Elsie få en pacemaker inopererad för att komma till rätta med de hjärtproblem hon diagnostiserats med, hon darrar lite på rösten när hon säger att hon inte tror att hon kommer att överleva operationen.

– Det kan jag säga dig, jag tror inte jag överlever operationen, jag känner det så att det går mot slutet.