Kvinnor rånas av okända pojkar i bostadsområdet

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Elsa Maria Gustafsson råkade ut för rånare i Askim.
Foto: Privat
Elsa-Maria klev av vid Askims Stationsväg.
Foto: GOOGLE MAPS

När Elsa-Maria Gustafsson, 56, klivit av bussen och börjat promenera mot hemmet i Askim slog rånarna till.

Exakt ett dygn senare blev en annan kvinna i samma ålder brutalt misshandlad när hon rånades alldeles i närheten.

– Man blir beklämd över att man nu också ger sig på och rånar oss ”tanter”. Det är en otäck utveckling, säger Elsa-Maria.

I torsdags kväll vid 18.30 klev Elsa-Maria Gustafsson av bussen vid Askims Stationsväg. Hon påbörjade promenaden mot hemmet längs Säröbanans gång- och cykelstråk.

När hon gått runt 150 meter kom en person snabbt emot henne bakifrån och stannade till precis framför henne.

– Jag trodde det var en joggare som ville fråga mig något eller behövde hjälp, det såg nästan ut som en tjej. Men så ser jag att personen är maskerad och har huva, bara ögonen syns och så säger han: ”Ge mig din väska”, säger Elsa-Maria Gustafsson.

Trodde rånaren skojade

Hon är ingen ängslig person och har aldrig ens funderat på att hon ska kunna råka ut för ett rån, berättar hon. Framför allt inte hemma i lugna, trygga Askim i södra Göteborg.

– Det här ser ut som en liten unge i skolåldern, så jag säger: ”Skojar du?”. Han svarar nej, drar upp någon slags pistol ur linningen samtidigt som en grövre byggd kille dyker upp snett bakom mig. Också han har ett vapen, säger Elsa-Maria Gustafsson.

Elsa-Maria förklarar att hon lämnade ifrån sig sin väska. I den låg bland annat hennes mobil, men ingen plånbok.

– Då säger en av dem: ”Ge mig din plånbok”. Men jag hade ingen plånbok och försökte förklara det, men de trodde mig inte. Då blev jag rädd på riktigt.

Läste om snarlikt rån

Då flydde rånarna från platsen, utan att skada henne fysiskt. Utan mobil hade Elsa-Maria ingen möjlighet att larma polisen direkt, men säger att hon en stund senare polisanmälde rånet.

Elsa-Maria försökte skaka av sig den obehagliga upplevelsen och jobbade som vanligt på fredagen. Men när hon gick av bussen ett dygn efter rånet ramlade rädslan över henne.

– Jag ringde min man som kom och mötte mig med bilen, säger hon.

Vad hon inte visste då var att nästan exakt i det ögonblicket råkade en annan, närmast jämnårig kvinna, ut för ett rån bara några hundra meter därifrån.

Kvinna rånades utanför sitt hem

Polisen fick in larmet klockan 18.33 på fredagen. En kvinna rånades utanför sitt hem, men den här gången blev offret också misshandlat med slag i ansiktet med ett tillhygge.

– Hon säger att det kan ha varit någon form av plastpistol, men vet inte säkert. Hon är förstås chockad, uppgav Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.
Foto: HENRIK JANSSON

När Elsa-Maria Gustafsson lite senare läste om det misstänker hon att det kan vara samma gärningsmän som hon råkade ut för.

Den geografiska närheten och klockslagen är två detaljer som talar för det, men det finns fler.

– Jag kan ingenting om vapen men det kan ha varit en plastpistol som den mindre rånaren hotade mig med. Han var fumlig och tappade den i marken, berättar hon.

Rån vid Hovåsskolan

Polisen kan inte säga så mycket om rånen mot de båda kvinnorna, men utreder om det finns ett samband. Ingen är i nuläget gripen, men vid i alla fall det senare rånet har det gjorts tekniska fynd.

– Det är för tidigt att säga. Vi vet att det har hänt och vi jobbar på det så mycket vi kan, säger en utredande polis.

De undersöker också om det kan finnas kopplingar till ytterligare två rån som inträffat i närliggande Hovås nyligen. 

Vid två tillfällen tidigare i januari har nämligen skolelever rånats i närheten av gångtunneln i anslutning till Hovåsskolan. Efter det satte skolan in väktare vid tunneln.

Här är några av dagens största inrikesnyheter: