Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elsa, 89, ska tvångsförflyttas – maken fruktar för hennes liv

Ingvar och Elsa Dahlgren, 90 och 89 år gamla. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Gullvivans äldreboende på Skaftö kommer att stängas under sommaren. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Beslutet att stänga äldreboendet Gullvivan på Skaftö har väckt stora protester från de boende, deras anhöriga och personalen.

Ingvar Dahlgren, 90, är orolig för vad en flytt skulle innebära för hans hustru Elsa, 89.

– Jag är inte så säker på att hon klarar det, säger han.

Ingvar Dahlgren var 22 år gammal och hade återvänt till hemorten Bengtsfors efter avslutad militärtjänst.

Till det lilla samhället hade samtidigt även nittonåriga Elsa Simonsson kommit. Hon hade fått anställning som postexpeditör, och det var när hon besökte minigolfbanan med postmästarens dotter som Ingvar fick syn på henne.

– Det är ju en liten ort, och jag hade hört talas om att det hade kommit en ny tjej till byn. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Ingvar, i dag 90 år gammal.

Ingvar frågade om han inte skulle sköta golfprotokollet, så slapp flickorna tänka på det. Elsa sa ja, och något år senare svarade hon likadant när Ingvar gick ner på knä och friade. 

Det är 70 år sedan nu, men kärleken mellan dem båda är fortfarande stark.

– Elsa betyder allt för mig. Så är det, slår Ingvar fast.

Ingvar och Elsa har varit ett par i nästan 70 år. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Ingvar: ”Kan inte sova”

Elsa lider av en nervsjukdom och har svårt att gå och tala. Ingvar tog hand om henne i hemmet på Skaftö i Lysekils kommun – dit paret flyttade för ett tiotal år sedan – så länge det gick. När det blev för tungt fick Elsa en plats på Gullvivan.

– Det har fungerat jättebra. Jag bor bara några kilometer bort och besöker henne så gott som varje dag. Vi behöver varandra, och utan mina besök är jag orolig för att hon hade tappat ännu mer av talet.

Men det kommer att bli glesare mellan besöken framöver, befarar Ingvar. Kommunen har beslutat att stänga Gullvivan under sommaren och de gamla på boendet tvingas i och med det att flytta bort från Skaftö.

– Det är så makalöst dåligt så jag fattar det inte. Elsa är väldigt orolig för det här naturligtvis. Hon har ångest och sover inte på nätterna, och inte jag heller, säger Ingvar. 

”Hoppet är det sista som överger mig, men det verkar som att de inte lyssnar. De förstår inte hur illa de gör våra gamla”, säger Lena Andersson, här med sin mamma, Emma Johansson, 99, som bor på Gullvivan sedan nio år tillbaka. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Hänvisar till personalbrist

Bakgrunden till stängningen är långvariga svårigheter med bemanning och rekrytering, vilket i sin tur har lett till att man inte kan erbjuda en medicinsk säker vård. Det säger Eva Andersson, socialchef på Lysekils kommun.

– Vi har haft ute vikarieförfrågningar sedan nyår, vi har tagit kontakt med tidigare vikarier och vi har varit på rekryteringsmässor. Men tyvärr har det varit svårare att hitta personal i år.

Yvette Nilsson jobbar på Gullvivan. Hon är upprörd över kommunens beslut, och ger inte mycket för motiveringen till stängningen: Att det råder brist på personal.

– Det såg bättre ut inför den här sommaren än vad vi någonsin haft det. Jag tycker det är fruktansvärt att göra så här mot de gamla, säger hon.

Yvette Nilsson har svårt att förstå kommunens beslut. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Tillsammans med kolleger har Yvette satt samman ett sommarschema i ett försök att fylla upp personalluckorna.

– Jag erbjöd mig att jobba under min semester för att de skulle kunna bo kvar. Men det är inget som hjälper, de har bestämt sig, säger Yvette Nilsson. 

Fruktar för hustruns liv

Socialchef Eva Andersson igen:

– Vi kan inte ha en massa olika personer som kommer och går. Det behövs en stadig personalgrupp som kan ta delegation för medicinska arbetsuppgifter. 

Flytten av de boende på Gullvivan påbörjades under måndagen, och på fredagen är tanken att Elsa – och de andra som fortfarande vägrat flytta på sig – ska vara ute ur lokalerna. 

Men Ingvar Dahlgren är inte beredd att ge sig utan strid:

– Jag vill ha ett läkarutlåtande innan de flyttar på Elsa. Jag är inte så säker på att hon klarar det annars.

Ansvaret för de äldre som inte har flyttat på fredagen, övergår på deras anhöriga. Det meddelar kommunen genom Eva Andersson.

Från och med fredag klockan 16 kommer det inte att finnas någon personal på Gullvivan. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo