Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellos-rättegången ställs in efter broderns protest

Hör hemliga inspelningen med Ellos-grundaren
Olle Blomqvist, Ellos grundare, avled 2016. 2018 inleddes en arvtvist mellan hans två barn.
Foto: JONAS TOBIN
Olle Blomqvist grundade Ellos men såldes verksamheten till Ica i slutet av 1980-talet.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Huvudförhandlingen om arvtvisten efter Ellos-grundaren Olle Blomvist ställs i sista stund in av Borås tingsrätt på grund av smittläget.

In i det sista var planen att genomföra rättegången i den omfattande Ellos-tvisten.

Men nu, efter broderns protester, har huvudförhandlingen ställts in.

”Ny tid för huvudförhandling kommer att bestämmas i samråd med parterna”, skriver tingsrätten i sitt beslut. 

Tvisten har pågått i över två år.

Susanne Forslund och Peter Blomqvist, arvingar till Ellos-grundaren Olle Blomqvist, har i en långdragen process i Borås tingsrätt tvistat om arvet efter fadern som gick bort 2016.

Skriftväxlingarna har främst kretsat kring ett påstått hemligt arv på över 90 miljoner kronor till brodern. Under processen har det bland annat framkommit dolda ljudinspelningar med fadern.

Invändningar från brodern

Men i februari skulle tvisten avgöras och så sent som före jul bestämde tingsrätten att den planerade huvudförhandlingen skulle hållas som planerat:

”Huvudförhandlingen den 8-10 februari ställs inte in”.

Detta trots invändningar från Peter Blomqvist, som bor utomlands, om att den pågående pandemin skulle innebära stora bekymmer för honom att medverka under rättegången.

I ytterligare skriftväxling, ett långt brev till tingsrätten, stod Blomqvist och hans advokat Hans Bagner fast vid sin linje trots förslag om att brodern skulle medverka via videolänk.

– Vi har sagt att det är både omöjligt och olämpligt att hålla en förhandling. Idén att han skulle medverka via video, den är inte acceptabel och inte heller ger den en rättvis möjlighet för honom att delta i processen, har advokaten Hans Bagner tidigare sagt till GT.

Nytt besked från tingsrätten

Detta har nu lett fram till ett nytt beslut från Borås tingsrätt bara ett par veckor före planerad förhandling:

”Med anledning av vad som framförts i aktbil. 200 ställs huvudförhandlingen den 8-10 februari 2021 in.”

Tingsrätten meddelar också att ny tid för rättegången kommer att ”bestämmas i samråd med parterna.”

Tvisten inleddes i augusti 2018 då Ellos-grundaren Olle Blomqvists dotter Susanne Forslund lämnade in en ansökan om stämning mot brodern Peter Blomqvist till Borås tingsrätt.

Dottern menar att brodern redan fått en betydligt större del än henne av arvet genom pengar som legat dolda utomlands, och att hon därmed har rätt till broderns del av kvarlåtenskapen efter faderns bortgång 2016.

SE OCKSÅ:

Historien om Ellos – från kaffesäckar till miljardvinst