Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ellos-dottern: Brodern fick 93 miljoner i förskott

Historien om Ellos – från kaffesäckar till miljardvinst
Olle Blomqvist gick bort 2016 och tvisten om hans kvarlåtenskap mellan de båda barnen pågår sedan 2018 i Borås tingsrätt.
Foto: JONAS TOBIN
Den forna postorderjätten Ellos har under senare år gjort en stor omställning till e-handel och har varumärkena Ellos, Jotex och Stayhard.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Ellos-arvingen Susanne Forslund vässar sina anklagelser mot brodern.

Hon uppger nu att brodern Peter Blomqvist, genom ännu ett hemlighållet förskottsarv, fått totalt närmare 93 miljoner kronor i dolda gåvor av fadern.

Hon slår också tillbaka mot broderns uppgifter om att hon själv fått förskottsarv genom värdefulla konstverk.

Tvisten i Borås tingsrätt om arvet efter Ellos-grundaren Olle Blomqvist har pågått i över två år mellan Ellos-arvingarna och syskonen Peter Blomqvist och Susanne Forslund.

Och något definitivt slutdatum är ännu inte i sikte.

Ett rättsligt avslut ser ut att skjutas ytterligare på framtiden sedan Peter Blomqvists advokat meddelat att brodern, på grund av smittspridningen, troligen ej kan medverka på den planerade rättegången i februari.

Under tiden fortsätter de båda syskonen att skjuta juridiska skottsalvor mot varandra genom yttranden till Borås tingsrätt. 

I det senaste yttrandet från Susanne Forslund hårdnar hennes anklagelser mot brodern.

Hon menar sedan tidigare att brodern fått 90 miljoner kronor i ett hemlighållet förskottsarv från fadern, Ellos-grundaren Olle Blomqvist.

”Ytterligare förskottsarv”

Därtill, skriver hon nu genom sin advokat, hävdar hon också att brodern av oklara skäl haft fler Ellos-aktier än henne trots att båda skulle ha haft lika mycket:

”Värdet på aktierna, 2 722 100 kronor, utgör ytterligare ett arvsförskott till Peter Blomqvist.”

Totalt menar Susanne Forslund, som avböjt att ytterligare kommentera nya yttrandet för GT, därmed att brodern fått närmare 93 miljoner kronor i förskott på arvet. 

Hennes krav i tvisten är dock på en helt annan nivå.

Tvisten handlar i grunden om att Susanne Forslund, på grund av de påstådda förskottsarven, anser sig ha rätt till de i sammanhanget blygsamma 2,3 miljoner som brodern fick genom sin laglott efter fadern Olle Blomqvists bortgång 2016.

De båda syskonen är sedan tidigare mångmiljonärer sedan de i slutet på 1980-talet, enligt handlingar i den pågående tvisten, fick vardera mellan 170 och 180 miljoner kronor då Ellos såldes till Ica.

I yttrandet vänder sig systern nu också mot broderns tidigare uppgifter, i ett annat yttrande, om att hon också fått omfattande förskott på arvet. Brodern hävdade bland annat att hon fått en hästgård och en rad exklusiva konstverk av bland annat Anders Zorn och Bruno Liljefors.

”Liksom mycket annat i Yttrandet är påståendet helt felaktigt”, skriver Susanne Forslund genom sitt juridiska ombud. 

”Konsten återlämnad”

Hon uppger att dessa tavlor och annat lösöre ”sedan lång tid tillbaka” återlämnats till fadern och enbart fanns i hennes hem eftersom Olle Blomqvist under en period inte hade plats för detta i sin egen bostad. Hon hänvisar till ett brev till fadern från 2014 där hon själv skriver:

”Hoppas nu att vi har saker och ting på sina rätta platser, att det inte finns något som är ditt kvar här (...)”

GT har tidigare också rapporterat om en dold inspelning med Olle Blomqvist som blivit central i tvisten. Den har lagts fram som bevis av båda parter, men visar enligt systern att den stora transaktionen till brodern på 1990-talet ägt rum.

På bandupptagningen pratar Ellos-grundaren öppenhjärtligt om tillgångar i utländska stiftelser och bekräftar en transaktion till sonen.

– Det var en förmögenhetsöverföring kan man säga. Då slapp jag förmögenhetsskatt, säger Blomqvist på inspelningen.

Brodern tillbakavisar

Han tillbakavisar på bandet dock den stora summa, uppåt 90 miljoner kronor, som dottern nu hävdar har funnits på kontot. Något som lyfts fram av brodern Peter Blomqvist och hans advokat Hans Bagner som uttalat sig kritiskt mot att inspelningen gjorts ”i lönndom”. 

Brodern tillbakavisar starkt systerns uppgifter om hemliga förskottsarv och hans advokat kallar uppgifterna ”fiktion från början till slut”. 


ARVSTVISTEN I KORTHET

• STARTEN: Den 3 augusti 2018 inleddes tvisten formellt när Susanne Forslund lämnade in sin ansökan om stämning mot brodern Peter Blomqvist till Borås tingsrätt. Hon vände sig då mot det arvskiftesbeslut som tagits tidigare och krävde att få broderns del av kvarlåtenskapen efter faderns bortgång 2016. I praktiken kom det i grunden enbart att handla om hennes rätt till de 2,3 miljoner kronor som gått till brodern enligt arvskiftesbeslutet. 

• DOLDA TRANSAKTIONEN: Dottern menar att brodern redan fått en betydligt större del än henne av arvet genom pengar som legat dolda utomlands. Enligt hennes uppgift ska brodern 1994 fått en stor summa pengar genom en aktieöverföring, när fadern Olle Blomqvist flyttade stora summor till en utländsk stiftelse kontrollerad av brodern. Syftet enligt en bandinspelning med Olle Blomqvist var att undgå den då omfattande förmögenhetsskatten i Sverige. 

• TOTALT 93 MILJONER: Storleken som dottern uppgett på denna transaktion, enligt henne ett hemligt förskottsarv, var först 70 miljoner kronor men justerades senare till 90 miljoner kronor. I det senaste yttrandet menar hon också att brodern fått ytterligare förskottsarv på 2,7 miljoner kronor genom Ellos-aktier. 

• BRODERN TILLBAKAVISAR: Brodern har helt tillbakavisat uppgifterna och menar att det saknas bevis för den stora transaktionen på 1990-talet samt att systern själv fått omfattande förskottsarv från fadern genom bland annat en gård. 

SE OCKSÅ:

Hör hemliga inspelningen med Ellos-grundaren