Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellos-brodern vill stoppa rättegång

En ljudinspelning med Ellos grundare Olle Blomqvist åberopas som bevis i den pågående arvstvisten mellan Blomqvists båda barn.
Olle Blomqvist, Ellos grundare, avled 2016. 2018 inleddes en arvtvist mellan hans två barn.
Foto: JONAS TOBIN
Olle Blomqvist grundade Ellos men såldes verksamheten till Ica i slutet av 1980-talet.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
I februari ska parterna, enligt planen, mötas i Borås tingsrätt.
Foto: Lovisa Waldeck

Om några veckor ska den stora arvstvisten mellan Ellos-syskonen avgöras i Borås tingsrätt.

Men brodern vill ställa in rättegången.

– Vi har sagt att det är både omöjligt och olämpligt att hålla en förhandling, säger advokaten Hans Bagner. 

Dolda ljudinspelningar och ett påstått hemligt arv på över 90 miljoner.

Det är några av beståndsdelarna i den segdragna tvist som sedan 2018 pågått mellan de två arvingarna till Ellos-grundaren Olle Blomqvist.

Omfattande meningsskiljaktigheter har framkommit i den stundtals intensiva skriftväxling som pågått mellan parterna sedan över två år.

Men i februari är det tänkt att allt slutligen ska avgöras.

Efter en tidigare diskusson om huruvida rättegången kan hållas med tanke på pandemin, satte Borås tingsrätt ner foten strax före jul:

”Huvudförhandlingen den 8-10 februari ställs inte in”.

Videolänk har föreslagits

Det lyftes också fram ett förslag om att brodern Peter Blomqvist, som bor i Storbritannien, kunde medverka genom videolänk.

Men Peter Blomqvist väljer nu att ta strid mot beslutet. 

Hans advokat, Hans Bagner, säger:

– Vi har sagt att det är både omöjligt och olämpligt att hålla en förhandling. Idén att han skulle medverka via video, den är inte acceptabel och inte heller ger den en rättvis möjlighet för honom att delta i processen. 

Tidigare i veckan skickades därför ett brev in till tingsrätten där brodern och advokaten kräver att huvudförhandlingen ställs in och skjuts på framtiden. Hans Bagner skriver i brevet att smittspridningen i Storbritannien gör det omöjligt för Peter Blomqvist att resa till Sverige och lyfter också fram hans rätt att delta i förhandlingen på plats, men då vid ett senare tillfälle. 

”Om Peter Blomqvist skulle delta via videokonferens finns det en påtaglig risk att processen blir obalanserad och att rättssäkerheten därmed blir lidande”.

Föreslår slutet av året

Brodern föreslår att målet flyttas fram till slutet av året. 

”Det mest processekonomiska, och ur smittspridningssynpunkt lämpliga lösningen är därför att den utsatta huvudförhandlingen till den 8-10 februari 2021 redan nu ställs in och sätts ut till ett senare tillfälle någon gång under tredje kvartalet 2021”.

Brodern och dennes advokat menar att en senareläggning av rättegången inte förändrar något i sak, eftersom processen redan pågått under en längre tid. 

Tingsrätten har nu bett systern och dennes advokat att yttra sig om broderns synpunkter. 

Systerns advokat Fredrik Iverström har tidigare godtagit tingsrätten beslut om att genomföra rättegången som planerat och väckte också frågan om huruvida brodern kunde medverka genom videolänk.

ELLOSTVISTEN - DETTA HAR HÄNT

STARTEN: Den 3 augusti 2018 inleddes tvisten formellt när Susanne Forslund lämnade in sin ansökan om stämning mot brodern Peter Blomqvist till Borås tingsrätt. Hon vände sig då mot det arvskiftesbeslut som tagits tidigare och krävde att få broderns del av kvarlåtenskapen efter faderns bortgång 2016. I praktiken kom det i grunden enbart att handla om hennes rätt till de 2,3 miljoner kronor som gått till brodern enligt arvskiftesbeslutet. 


DOLDA TRANSAKTIONEN: Dottern menar att brodern redan fått en betydligt större del än henne av arvet genom pengar som legat dolda utomlands. Enligt hennes uppgift ska brodern 1994 fått en stor summa pengar genom en aktieöverföring, när fadern Olle Blomqvist flyttade stora summor till en utländsk stiftelse kontrollerad av brodern. Syftet enligt en bandinspelning med Olle Blomqvist var att undgå den då omfattande förmögenhetsskatten i Sverige. 


TOTALT 93 MILJONER: Storleken som dottern uppgett på denna transaktion, enligt henne ett hemligt förskottsarv, var först 70 miljoner kronor men justerades senare till 90 miljoner kronor. I det senaste yttrandet menar hon också att brodern fått ytterligare förskottsarv på 2,7 miljoner kronor genom Ellos-aktier. 


BRODERN TILLBAKAVISAR: Brodern har helt tillbakavisat uppgifterna och menar att det saknas bevis för den stora transaktionen på 1990-talet samt att systern själv fått omfattande förskottsarv från fadern genom bland annat en gård. 


LJUDINSPELNINGEN. Under rättsprocessen har det framkommit att dotterns make gjort dolda ljudinspelningar med Olle Blomqvist, där han öppenhjärtligt pratar om sin ekonomi. Inspelningarna har nu lyfts fram som bevis i målet. 

SE OCKSÅ:

Företaget har i dag omsatt flera miljarder och blivit en av Sveriges största e-handelsföretag.