Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellos-arvingens nya krav mot sin syster

Våren 1988 såldes Ellos till ICA och Olle Blomqvist från Borås, ursprungligen från Växjö, blev en av Sveriges rikaste män. Även de två barnen, som var delägare, plockade ut stora summor.
Foto: JONAS TOBIN
Ellos grundades 1947 och blev med tiden en postorderjätte. Numera är verksamheten inriktad på e-handel under varumärkena Ellos, Jotex och Stayhard.
Foto: JOHAN VALKONEN/ STELLA PICTURES

De fick dela på runt 350 miljoner kronor när Ellos såldes på 1980-talet. 

Nu strider syskonen Susanne Forslund och Peter Blomqvist om de sista ärvda kronorna från postorderjättens storhetstid.

Först kom anklagelser från systern om ett hemlighållet förskottsarv på 90 miljoner kronor.

Och nu menar brodern att det i stället är systern som fått ett miljonförskott – genom en hästgård och dyra tavlor av Anders Zorn och Bruno Liljefors. 

Våren 1988 blev Olle Blomqvist från Borås en av Sveriges rikaste män när hans postorderjätte Ellos såldes för knappt en miljard kronor.

Blomqvist hade gjort båda barnen till delägare och de kunde i samband med försäljningen hämta ut vardera mellan 170 och 180 miljoner kronor, enligt handlingar i den pågående tvisten.

Fyra år efter Olle Blomqvist bortgång strider nu de två arvingarna, Peter Blomqvist och Susanne Forslund, om de sista resterna av Ellos-miljonerna.

Arvet efter Blomqvist var testamenterat till hustrun, men de båda barnen fick sin lagstadgade rätt till var sin laglott på vardera 2,3 miljoner kronor.

Olle Blomqvist, avliden 2016, grundade Ellos 1947 och låg bakom företagets utveckling till en ledande aktör inom postorderförsäljning. Företaget såldes 1988.
Foto: MARIA GREDESKOG

Det är dessa i sammanhanget små belopp som syskonen nu träter om i en segdragen tvist i Borås tingsrätt. 

GT har tidigare rapporterat om de brev och mejl inom familjen – med anklagelser om hot och uppgifter om tveksamma skatteparadisupplägg – som blivit kända under tvisten och eldat på den infekterade arvsstriden.

Bevisen har lagts fram

Nu, inför den stundande rättegången, har båda parter lagt alla kort på bordet.

I yttranden som kommit in till Borås tingsrätt under sensommaren och hösten lägger parterna fram sina bevis. 

Enligt handlingar i målet skärper dottern Susanne Forslund sitt krav mot brodern och menar att han under 1990-talet fick ett hemlighållet förskottsarv från pappan på över 90 miljoner kronor. Detta gör enligt hennes uppfattning att hans arv på 2,3 miljoner kronor ska gå till henne. Tidigare har hon hävdat att den hemliga utbetalningen på 1990-talet var 70 miljoner kronor. 

Hon hänvisar nu också till ett nytt vittne som sägs kunna styrka att brodern fått de 90 miljoner kronorna. 

Och allt tillbakavisas fullständigt av brodern.

I ett nytt yttrande, som kom in till Borås tingsrätt i fredags, riktar han i stället ett motkrav på 2,3 miljoner mot systern och menar att hon i själva verket är den som fått ett hemlighållet förskottsarv från pappan.

Fick dyra tavlor enligt brodern

Detta motkrav ska enligt brodern sättas i verket om hon skulle gå vinnande ur den pågående rättsliga striden. 

Enligt Peter Blomqvist har pappan Olle Blomqvist gett henne en rad gåvor mellan 1981 och 1994 som han menar ska räknas som ett förskott på arvet. 

Anders Zorn räknas som en av Sveriges mest betydande konstnärer. Här gestaltad av skådespelaren Gunnar Hellström i filmen om Zorn från 1994.

Det gäller bland annat en stor hästgård där dottern stod som formell köpare. Enligt brodern var det i själva verket pappan som köpte gården åt henne med sina pengar och hon fungerade endast ”som bulvan” i ett ”skattedrivet upplägg”. 

”Allt detta har utgjort gåvor som ska avräknas från hennes arvslott”, skriver brodern om fastigheterna.

Bland gåvorna som hon enligt brodern fått finns också tavlor av ”betydande värde”. Enligt yttrandet rör det sig om verk från några av Sveriges i särklass med kända konstnärer som Anders Zorn, Bruno Liljefors och Albin Amelin. 

Brodern hänvisar också till ett nytt vittne, en granne, som påstås kunna styrka hans uppgifter om hästgården och konsten. 

Systern: ”Lämna oss ifred”

I målet förekommer hårda ord i mejlkorrespondens mellan syskonen, där systern reagerar starkt på att hon och barnen utan godkännande blivit inskrivna av brodern som förmånstagare i utländska stiftelser. 

”Lämna oss ifred”, skriver hon i ett av mejlen.

GT har förgäves sökt Susanne Forslund och Peter Blomqvist.

”Vi hänvisar dig till vårt senaste Yttrande till tingsrätten. Därutöver har vi inget att anföra”, skriver broderns advokat Hans Bagner i ett mejl.

Bagner har tidigare starkt tillbakavisat systerns uppgifter om en hemlig transaktion till brodern på 1990-talet:

– Det är fiktion från början till slut. 

Systerns advokat Fredrik Iverström säger att de ännu inte i detalj hunnit gå igenom broderns senaste yttrande och därför inte vill kommentera.

Den 8 februari nästa år inleds huvudförhandlingen i Borås tingsrätt. 

SE ÄVEN: