Elliot, 18, dog i aggressiv cancer – läkare kritiseras

18-årige Elliot sökte förgäves vård för sina ansiktssmärtor. Ingen läkare kunde finna svaret på hans smärtor i tid och den 26 mars föra året avled Elliot i cancer.
Elliot, 18, dog bara månaden efter att han sökte vård första gången.
Foto: Privat
Elliots lillebror Benjamin har målat en teckning åt sin storebror.
Foto: Privat
Elliot Gustavsson dog 18 år gammal. Han gick andra året på samhällsprogrammet på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg och hade inga tidigare sjukdomar.
Foto: Privat
Närhälsan.
Foto: HANNA BRUNLOF

Elliot hade just fyllt 18 när han dog i en aggressiv cancer.

Veckorna dessförinnan hade han gång på gång sökt hjälp för sina ansiktssmärtor.

Nu riktar Ivo kritik mot läkaren på vårdcentralen.

– Elliot fick lida så mycket sista månaden, det blev som tortyr, säger hans pappa Johan Gustavsson.

I februari förra året började den då 17-årige Elliot Gustavsson från Göteborg klaga på käksmärtor och känselbortfall.

En månad senare, den 26 mars 2020, dog Elliot i vad som konstaterats vara en aggressiv lymfcancer, Burkitts lymfom.

Tiden däremellan försökte Elliot och hans föräldrar söka vård för smärtan. Dels hos tandläkaren som skickade en remiss till en käkkirurg, dels hos vårdcentralen.

På vårdcentralen fick de veta att det kunde röra sig om en nerv som kommit i kläm och Elliot blev hemskickad med smärtstillande, utan att varken blodprov togs eller att ett återbesök bokades in.

När ansiktssmärtorna spridit sig till hela ansiktet blev föräldrarna oroliga och ringde upprepade gånger till vårdcentralen och bad om en akuttid.

De fick i stället en återbesökstid den 18 mars, som efter påtryckningar flyttades till 16 mars.

Elliot Gustavsson tyckte mycket om datorspel och var duktig i skolan, berättar hans föräldrar.
Foto: Privat

Blev inlagd

Elliot blev märkbart sämre för varje dag som gick, uppger föräldrarna, och dagen efter hans 18-årsdag åkte de till akuten.

Elliotts mamma Anette som följde med berättar att hon inte fick följa med Elliott in eftersom han just fyllt 18 år. Det beslutet är Anette väldigt kritisk till då hon velat hjälpa sin son genom att föra hans talan, då han själv led av sina smärtor. 

I stället för att träffa en läkare blev de ombedda att vänta på återbesöket på vårdcentralen. 

Väl där lyssnade inte läkaren på vad Elliots pappa Johan hade att säga, har han tidigare berättat.

– Läkaren säger att han behöver ta kommando över smärtan och att han mår psykiskt dåligt. Dagen efter det besöket är han jättedålig och jag ringer 1177. De säger åt oss att åka in till akuten och Elliot får träffa en läkare och han blir inlagd, sa han i en intervju med GT förra sommaren. 

En vecka senare dog Elliot på sjukhuset.

Efter händelsen anmälde vårdcentralen sig själva enligt lex Maria. Närhälsan Sannegården menade bland annat att det funnits brister i kommunikationen och att Elliots läkare hade bristande insikt i att det var en åkomma som snabbt behövde utredas.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömde senare utredningen som fullständig samt att rätt åtgärder vidtagits.

Elliots grav.
Foto: PRIVAT

Familjen gjorde egen anmälan

Därefter, på sommaren förra året, gjorde Elliots föräldrar en egen anmälan till Ivo, eftersom de inte var nöjda med vården deras son fått.

Och nu har beslutet kommit.

Där slår Ivo fast att läkaren på vårdcentralen inte skickade Elliot vidare för neurologisk utredning förrän efter tre veckor, och att detta försenade diagnostiseringen av Elliots cancer.

Det slås också fast att Elliot trots upprepade kontakter inte fick någon förnyad läkarbedömning när smärtorna förvärrades.

”Ivo bedömer att mot bakgrund av patientens symptom så borde en utredning för att utesluta allvarlig bakomliggande orsak ha skett tidigare i förloppet. Ivo är kritisk till den alltför passiva handläggningen av läkaren och anser inte att den uppfyller kraven i 6 kap. 1 § PSL”, skriver Ivo bland annat i det fem sidor långa beslutet.

Beslutet avslutas med orden:

”Sammanfattningsvis anser således Ivo att handläggningen varit alltför passiv och det går inte att utesluta att den fördröjda diagnosen har påverkat händelseförloppet och den tragiska utgången.”

Elliots pappa Johan Gustavsson är nöjd med att Ivo nu riktar kritik.

– Jag tycker till och med de hade kunnat vara ännu tydligare. Bristerna är flera och stora under sjukdomsförloppet. Elliot fick lida så mycket sista månaden, det blev som tortyr, säger han.

Han fortsätter:

– Det vi kan göra framöver är att försöka påverka så att inte någon annan drabbas av samma sak. En blodbild i ett tidigt skede, eller någon gång längs vägen, hade kunnat leda till att Elliot haft mycket större chanser. Denna aggressiva cancer är botbar för de flesta om man får behandling i tid.

Elliots pappa Johan Gustavsson anmälde själv händelsen till Ivo, som nu kritiserar läkaren.
Foto: Privat

I juni skulle Elliot ha tagit studenten

Nu försöker familjen och de nära anhöriga ta sig igenom sorgen efter Elliots död.

– Våra liv blir aldrig samma igen. Livet blir aldrig det samma om man förlorat ett barn, där halva ens jag går bort och man får försöka lära sig leva på ett nytt sätt, säger Johan Gustavsson och avslutar:

– Man tänker på Elliot ständigt och så blir man påmind hela tiden. Vid högtider så som födelsedagar och årsdagar extra mycket. Och i juni skulle han tagit studenten, det blir en jobbig period.

Dåvarande verksamhetschef arbetar inte kvar på Närhälsan Sannegården längre och har tidigare avböjt att kommentera händelsen.  

I dag är Ulrika Fredriksson Ebbeus verksamhetschef på vårdcentralen. I ett mejl skriver hon att läkaren inte arbetar kvar på vårdcentralen längre, utan slutade vid årsskiftet. 

”Vi ser mycket allvarligt på händelsen och det som hänt är tragiskt. Vårdcentralen har vidtagit åtgärder för att undvika liknande händelser framöver”, skriver Ulrika Fredriksson Ebbeus.

SE MER: ”Joakim har fråntagits möjligheten att leva på denna jord”

2016 sökte Joakim Almqvist vård men först efter två år undersökte läkarna hans prostata. 2020 berättade hans fru, Monica, om sorgen och chocken: ”Varför blev han inte undersökt i tid?”