"Om jag inte fått jobba i Norge hade jag fortfarande inte fått utföra det yrke som jag drömt om och utbildat mig till", säger Ellinor Grimmark. Foto: Mikael Good"Om jag inte fått jobba i Norge hade jag fortfarande inte fått utföra det yrke som jag drömt om och utbildat mig till", säger Ellinor Grimmark. Foto: Mikael Good
"Om jag inte fått jobba i Norge hade jag fortfarande inte fått utföra det yrke som jag drömt om och utbildat mig till", säger Ellinor Grimmark. Foto: Mikael Good
Barnmorskan Ellinor Grimmark, 39, nekades jobb på svenska sjukhus när hon vägrade utföra aborter. Foto: Sara StrandlundBarnmorskan Ellinor Grimmark, 39, nekades jobb på svenska sjukhus när hon vägrade utföra aborter. Foto: Sara Strandlund
Barnmorskan Ellinor Grimmark, 39, nekades jobb på svenska sjukhus när hon vägrade utföra aborter. Foto: Sara Strandlund

Ellinor vägrar utföra aborter – planerar lämna landet

Publicerad

Barnmorskan Ellinor Grimmark, 39, nekades jobb på svenska sjukhus när hon vägrade utföra aborter.

Nu har hon och familjen långtgående planer på att lämna landet.

– Om jag inte fått jobba i Norge hade jag fortfarande inte fått utföra yrket som jag drömt om och utbildat mig till, säger Ellinor Grimmark.

Med anledning av sin kristna tro och livsåskådning vägrar barnmorskan Ellinor Grimmark att utföra aborter.

Därför fick hon inget jobb när hon sökte sommarjobb på tre sjukhus på Jönköpings läns landsting. Sedan två år tillbaka arbetar hon i stället på ett norskt sjukhus utanför Oslo.

– Jag ringde dem och berättade att jag inte kan utföra aborter. Det var inga problem. Vi är fem stycken på kliniken som skrivit på ett papper att vi inte behöver utföra aborter, men resten av de som jobbar där kan tänka sig det, säger Ellinor Grimmark.

Hon upplever att kollegerna respekterar hennes hållning.

– Man är lite mer jordnära i Norge och tar saker för vad det är. Det är inga problem för en barnmorska utan att utföra aborter, det finns så fruktansvärt mycket annat jobb, säger Ellinor Grimmark.

Flyttar från Sverige

Hon jobbar fyra nätter i sträck och är sedan ledig en längre period.

Men det långa avståndet mellan hemmet i Tenhult utanför Jönköping och arbetsplatsen gör tillvaron slitsam för Ellinor Grimmark, hennes make och parets två barn. Varje vecka pendlar hon 75 mil tur och retur – något som hon menar inte är hållbart i längden.

På grund av svårigheterna att få jobb i Sverige planerar nu Ellinor Grimmark och hennes familj att flytta från landet, vilket Jönköpings-Posten tidigare skrivit om.

– Det är slitigt att hela tiden lämna min familj, det är det. Det blir uppbrott hela tiden. Så vi har planer på att flytta, säger hon.

Är det långtgående planer?

– Ja, de är rätt så långtgående. Vi är inte färdiga på om det blir till Norge, men det blir utomlands. Jag orkar inte och kan inte hålla på och pendla så här.

Krävde skadestånd

Ellinor Grimmark genomgår samtidigt en rättsprocess mot landstinget i Jönköpings län, som hon krävde på skadestånd för de uteblivna anställningarna. Tingsrätten gav landstinget rätt, men Ellinor Grimmark har överklagat och fallet ska tas upp i Arbetsdomstolen.

Hemma på gården i Tenhult har hon hissat den norska flaggan. Ellinor Grimmark säger att hon är besviken på det svenska systemet.

– Jag trodde att när den här frågan kommer upp i rätten så kommer man följa de lagar vi faktiskt har. I Sverige finns inget rättsskydd, du kommer som enskild mot ett stort statligt verk.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER