Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellinor vägrar utföra aborter – planerar lämna landet

"Om jag inte fått jobba i Norge hade jag fortfarande inte fått utföra det yrke som jag drömt om och utbildat mig till", säger Ellinor Grimmark.Foto: Mikael Good
Barnmorskan Ellinor Grimmark, 39, nekades jobb på svenska sjukhus när hon vägrade utföra aborter.Foto: Sara Strandlund

Barnmorskan Ellinor Grimmark, 39, nekades jobb på svenska sjukhus när hon vägrade utföra aborter.

Nu har hon och familjen långtgående planer på att lämna landet.

– Om jag inte fått jobba i Norge hade jag fortfarande inte fått utföra yrket som jag drömt om och utbildat mig till, säger Ellinor Grimmark.

Med anledning av sin kristna tro och livsåskådning vägrar barnmorskan Ellinor Grimmark att utföra aborter.

Därför fick hon inget jobb när hon sökte sommarjobb på tre sjukhus på Jönköpings läns landsting. Sedan två år tillbaka arbetar hon i stället på ett norskt sjukhus utanför Oslo.

– Jag ringde dem och berättade att jag inte kan utföra aborter. Det var inga problem. Vi är fem stycken på kliniken som skrivit på ett papper att vi inte behöver utföra aborter, men resten av de som jobbar där kan tänka sig det, säger Ellinor Grimmark.

Hon upplever att kollegerna respekterar hennes hållning.

– Man är lite mer jordnära i Norge och tar saker för vad det är. Det är inga problem för en barnmorska utan att utföra aborter, det finns så fruktansvärt mycket annat jobb, säger Ellinor Grimmark.

Flyttar från Sverige

Hon jobbar fyra nätter i sträck och är sedan ledig en längre period.

Men det långa avståndet mellan hemmet i Tenhult utanför Jönköping och arbetsplatsen gör tillvaron slitsam för Ellinor Grimmark, hennes make och parets två barn. Varje vecka pendlar hon 75 mil tur och retur – något som hon menar inte är hållbart i längden.

På grund av svårigheterna att få jobb i Sverige planerar nu Ellinor Grimmark och hennes familj att flytta från landet, vilket Jönköpings-Posten tidigare skrivit om.

– Det är slitigt att hela tiden lämna min familj, det är det. Det blir uppbrott hela tiden. Så vi har planer på att flytta, säger hon.

Är det långtgående planer?

– Ja, de är rätt så långtgående. Vi är inte färdiga på om det blir till Norge, men det blir utomlands. Jag orkar inte och kan inte hålla på och pendla så här.

Krävde skadestånd

Ellinor Grimmark genomgår samtidigt en rättsprocess mot landstinget i Jönköpings län, som hon krävde på skadestånd för de uteblivna anställningarna. Tingsrätten gav landstinget rätt, men Ellinor Grimmark har överklagat och fallet ska tas upp i Arbetsdomstolen.

Hemma på gården i Tenhult har hon hissat den norska flaggan. Ellinor Grimmark säger att hon är besviken på det svenska systemet.

– Jag trodde att när den här frågan kommer upp i rätten så kommer man följa de lagar vi faktiskt har. I Sverige finns inget rättsskydd, du kommer som enskild mot ett stort statligt verk.