Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ellens vinst: Jobba som fruktplockare

Ellen Svanberg tog chansen att vara med i juiceföretaget Frooshs tävling om att få arbeta på en fruktfarm i Ecuador – och vann. Foto: Privat
"Jag vet inte ens hur passionsfruktsbusken eller trädet ser ut. Mest nyfiken är jag på hur de som arbetar där lever, hur de bor och vad de gör på fritiden, och jämföra det med hur jag har det", säger hon. Foto: Isabelle Rozenbaum

Plocka passionsfrukt i Ecuador och uppleva fruktplockarnas arbetsförhållanden.

Det har Ellen Svanberg från Torslanda vunnit.

– Som ekonom är det nyttigt att se människorna bakom siffrorna, säger hon.

Fördomarna mot ekonomer är många, anser Ellen Svanberg, 23, från Torslanda. Hon har pluggat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg i fem år och har bland annat blivit muntligt påhoppad på en busshållplats bara för att hon bar en väska med skolans logga på.

– Många tror att vi bara bryr oss om siffror och inte om människor, säger hon.

Det har fått henne att reflektera kring ekonomers roll och känner att hon även vill se den mänskliga sidan. Därför tog hon chansen att vara med i juiceföretaget Frooshs tävling om att få arbeta på en fruktfarm i Ecuador. Och vann.

– Det är något jag kommer att ha med mig många år framöver, säger Ellen Svanberg.

"Nyfiken på hur de lever"

Under fem dagar i maj kommer hon och två till utvalda att få arbeta med att plocka passionsfrukt, men även besöka lokala skolor och företag i staden Esmeralda.

– Jag vet inte ens hur passionsfruktsbusken eller trädet ser ut. Mest nyfiken är jag på hur de som arbetar där lever, hur de bor och vad de gör på fritiden, och jämföra det med hur jag har det.

Hon har tidigare besökt risfält i norra Thailand med sina föräldrar och sett de hårda arbetsförhållandena där. Ecuador är ett av Latinamerikas fattigaste länder och över halva befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

– Jag har en bild av att svenska företag har krav på etik och moral. Frooshs tanke är att i stället för välgörenhet erbjuda människor jobb så att de kan försörja sig och låta sina barn få utbildning. Jag hoppas att de lever upp till det, säger Ellen Svanberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!