Ellen Svanberg tog chansen att vara med i juiceföretaget Frooshs tävling om att få arbeta på en fruktfarm i Ecuador – och vann. Foto: PrivatEllen Svanberg tog chansen att vara med i juiceföretaget Frooshs tävling om att få arbeta på en fruktfarm i Ecuador – och vann. Foto: Privat
Ellen Svanberg tog chansen att vara med i juiceföretaget Frooshs tävling om att få arbeta på en fruktfarm i Ecuador – och vann. Foto: Privat
"Jag vet inte ens hur passionsfruktsbusken eller trädet ser ut. Mest nyfiken är jag på hur de som arbetar där lever, hur de bor och vad de gör på fritiden, och jämföra det med hur jag har det", säger hon. Foto: Isabelle Rozenbaum"Jag vet inte ens hur passionsfruktsbusken eller trädet ser ut. Mest nyfiken är jag på hur de som arbetar där lever, hur de bor och vad de gör på fritiden, och jämföra det med hur jag har det", säger hon. Foto: Isabelle Rozenbaum
"Jag vet inte ens hur passionsfruktsbusken eller trädet ser ut. Mest nyfiken är jag på hur de som arbetar där lever, hur de bor och vad de gör på fritiden, och jämföra det med hur jag har det", säger hon. Foto: Isabelle Rozenbaum

Ellens vinst: Jobba som fruktplockare

Publicerad

Plocka passionsfrukt i Ecuador och uppleva fruktplockarnas arbetsförhållanden.

Det har Ellen Svanberg från Torslanda vunnit.

– Som ekonom är det nyttigt att se människorna bakom siffrorna, säger hon.

Fördomarna mot ekonomer är många, anser Ellen Svanberg, 23, från Torslanda. Hon har pluggat ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg i fem år och har bland annat blivit muntligt påhoppad på en busshållplats bara för att hon bar en väska med skolans logga på.

– Många tror att vi bara bryr oss om siffror och inte om människor, säger hon.

Det har fått henne att reflektera kring ekonomers roll och känner att hon även vill se den mänskliga sidan. Därför tog hon chansen att vara med i juiceföretaget Frooshs tävling om att få arbeta på en fruktfarm i Ecuador. Och vann.

– Det är något jag kommer att ha med mig många år framöver, säger Ellen Svanberg.

"Nyfiken på hur de lever"

Under fem dagar i maj kommer hon och två till utvalda att få arbeta med att plocka passionsfrukt, men även besöka lokala skolor och företag i staden Esmeralda.

– Jag vet inte ens hur passionsfruktsbusken eller trädet ser ut. Mest nyfiken är jag på hur de som arbetar där lever, hur de bor och vad de gör på fritiden, och jämföra det med hur jag har det.

Hon har tidigare besökt risfält i norra Thailand med sina föräldrar och sett de hårda arbetsförhållandena där. Ecuador är ett av Latinamerikas fattigaste länder och över halva befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

– Jag har en bild av att svenska företag har krav på etik och moral. Frooshs tanke är att i stället för välgörenhet erbjuda människor jobb så att de kan försörja sig och låta sina barn få utbildning. Jag hoppas att de lever upp till det, säger Ellen Svanberg.

Therese Aronsson
Therese Aronsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER