Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots hjärtproblemen: Arbetar med covid-19

Det här vet vi om vaccinet mot covid-19
Ellenor arbetar som sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: Privat
Sävehofs Ellenor Nilsson Åström kan just nu inte träna med laget.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Ellenor Nilsson Åström när hon spelade i Västerås/Irsta
Foto: BILDBYRÅN
En covid-patient vårdas på Östra sjukhusets Iva-avdelning i Göteborg. Bilden är från i november i fjol.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjuksköterskan och elitidrottaren Ellenor Nilsson Åström, 26, flyttade till Göteborg för handbollens skull.

Nu kombinerar hon att spela i Sävehof med att vårda covidpatienter på Östra sjukhuset. 

Dessutom har hon gått ytterligare en match, sedan hon drabbades av hjärtmuskelinflammation i december och nu måste avstå all träning.

– Vila är behandlingen och minska stress, säger hon. 

Ellenor Nilsson Åström, 26, spelar sedan 2019 handboll i Sävehof och kombinerar nu elitidrottandet med att vårda covid-sjuka patienter på Östra sjukhuset i Göteborg.

– Man märker att det ökat, med intaget av patienter och patienter som förflyttas för att få in dem som är sämre. Det finns ju lite lugnare dagar, men det är inte lugnt. Patienterna känns lite mer sjuka än vad de var i våras, säger hon. 

Enligt den senaste uppdateringen från Västra Götalandsregionen, som kom i fredags i förra veckan, har Sahlgrenska universitetssjukhuset för tillfället totalt 236 patienter som vårdas för covid-19.

47 av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Bara några dagar tidigare, den 5 januari, hade Sahlgrenska universitetssjukhuset den hittills högsta siffran av inneliggande hittills under hela pandemin: 255 patienter.

Ellenor Nilsson Åström berättar att cheferna och kollegerna på Östra är bra och hon lämnar tider när hon kan arbeta och bokas därefter in på pass, vilket gör att hon kan kombinera arbetet som sjuksköterska med att spela i elitserien.  

Drabbad av hjärtmuskelinflammation

Men sedan i december har hon inte kunnat spela alls, och när Sävehof spelade sin första match efter uppehållet var hon inte med.

Ellenor drabbades nämligen av hjärtmuskelinflammation i december, vilket GP tidigare skrivit om.

– I början av december hade jag varit ute och sprungit och när jag kollade mitt pulsband hade jag legat i röd zon, vilket är väldigt hög puls, i 30 av 45 minuter och det kändes inte bra och jag behövde gå litegrann vilket jag inte brukar behöva göra, säger hon och fortsätter:

– Jag var hemma i Västerås och tränade och det var något som inte var helt hundra, jag kände stickningar och kramper vid hjärtat så jag tog EKG på mitt jobb och sen gick jag ner till akuten. 

Får inte träna alls 

På akuten togs prover och det visade att Ellenor hade förhöjda värden av troponin, vilket visade sig bero på inflammationen och hon lades in på hjärtavdelningen. 

Nu är hon tillbaka och arbetar på sjukhuset.

– Det påverkar inte så där jättemycket men jag tål inte lika mycket. Nu har jag jobbat fem dagar i sträck och då känns det som att jag blir sjuk. Tanken är att jag ska jobba varannan dag eller två dagar i sträck men inte mer. Jag måste också tänka på mig själv, säger Ellenor. 

Men handbollen får vänta ett bra tag till, för för tillfället får hon inte träna alls. Vila är behandlingen mot hjärtmuskelinflammation. 

– Jag får promenera som vardagsmotion. Från åtta till nio pass i veckan till noll, det känns lite konstigt. Tanken är att jag ska få ett arbets-EKG i början på mars för att se hur hjärtat fungerar och sen få ta mig tillbaka på ett bra sätt, det är tanken just nu.

Hoppas på slutspel 

Ellenor Nilsson Åström hoppas kunna vara tillbaka till ett eventuellt slutspel till våren.

– Handbollsmässigt hoppas jag att jag kommer tillbaka till slutspelet, och det är vad vi satsar på så klart. Jag tar covid-tester för varje match för damerna och herrarna i laget. Vi kör på så länge vi är friska i laget, säger hon. 

Se också: 

Här får Rosa, 99, vaccinet i Göteborg: ”Stort ögonblick”