Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ellen, 19, vill inte att någon ska skämmas för sin akne

Nu vill Ellen få fler att prata öppet om sin akne. Foto: Privat
– Jag är glad om jag kan förändra en persons syn på sig själv, säger hon. Foto: Privat

Ellen Åkesson, 19, önskade att det fanns någon person som pratade positivt om sin akne.

Då bestämde hon sig för att bli den personen själv i stället.

– Jag är glad om jag kan förändra en persons syn på sig själv som har akne, säger hon.

I slutet av maj 2016 började Ellen Åkesson från Alingsås märka något annorlunda när hon tittade sig i spegeln. På kort tid hade hon fått mycket akne i ansiktet – och det blev bara värre och värre.

För varje person som påpekade Ellens akne växte de jobbiga känslorna inombords.

Aknen blev snabbt värre för Ellen. Foto: Privat

– Jag testade allt från att lägga om min kost till att inte använda något smink. Jag spenderade hundratals kronor på massor av hudvårdsprodukter som skulle lösa mina problem, men det gjorde de inte, säger hon.

”Aknen är en del av mig nu”

Ellen kände blickarna och påverkades av att samtal med vänner och andra ofta kom att handla om hennes akne.

– Det var fruktansvärt jobbigt. Det var många som påpekade det. Även om folk ville vara vänliga ville jag inte att någon skulle prata om det, se det eller märka det, säger hon.

– När jag insåg att aknen inte försvann blev det jobbigare med mitt självförtroende. Jag kände mig äcklig och duschade och tvättade mig i ansiktet alldeles för mycket. Jag kände mig smutsig, på något sätt.

Ellen ändrade sin inställning till aknen. Foto: Privat

Till slut bestämde sig Ellen Åkesson för att testa en ny metod. Den var svår och tidskrävande, men när den successivt visade sig vara framgångsrik önskade Ellen att hon hade börjat med den tidigare.

– Jag började tänka att aknen är en del av mig nu. I stället för att trycka bort det har jag lärt mig att uppskatta det, precis som resten av min kropp. Jag började sakta men säkert säga till mig själv att ”det är så här du ser ut nu”, säger hon.

Ändrade sin inställning

De jobbiga känslorna och starka orden som Ellen Åkesson vände inåt byttes sakta ut mot acceptans och pepp. ”Detta är du och du får acceptera det. Annars kommer du inte må bra alls”, intalade hon sig själv.

– Jag började bära mindre smink och sen slutade jag med det helt medan jag försökte hålla självförtroendet uppe. Det tog mig två år, men det är okej. Jag blev så himla bekväm med mig själv.

Förändringen var tydlig när Ellen började må bättre. Foto: Privat

Omgivningen märkte Ellens förändring och reagerade positivt när de såg att aknen inte längre fick henne att må dåligt, berättar hon.

– Mitt mående blev mycket bättre och jag växte mycket som person. Jag kunde skilja mig själv från mitt utseende och det hjälpte mig jättemycket. Det kanske låter klyschigt att säga att man ska tänka mer positivt, men för mig fungerade det.

”Du är inte din akne”

Ellen Åkesson tröttnade på att alltid mötas av budskap om hur man blir av med sin akne – men inget om hur man kan känna sig trygg med den. 

– Jag kan vara den som börjar prata om det. Jag är glad om jag kan förändra en persons syn på sig själv som har akne. Jag vill få människor att må bättre med sig själva, säger hon.

– Du är inte din akne och du är så himla mycket mer än ditt utseende. Hata inte dig själv på grund av din akne. Prata om det och uppmärksamma det.