Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elitidrottare varnar för vanliga sockerfällor

Jonas Colting, 41, elitidrottare, Borås, om sitt bästa sätt att minska sötsuget. – Det handlar om att äta bra mat i stället. Jag tror många äter godis för att de är hungriga. Då blir det ett problem. När man får fallande blodsocker är det många som drar i sig något sött. En vanlig svensk frukost med sötad yoghurt och juice kan innehålla mer socker än en godispåse. Det tycker jag är trams.
Foto: Privat

Jonas Colting, 41, är elitidrottaren som ställer sig bakom #godisstopp.

Han varnar även för sockerfällorna i en helt vanlig svensk frukost.

– Det gäller att inte lura sig själv och kompensera det söta godiset med något annat, säger Jonas Colting.

I somras simmade Jonas Colting de drygt 60 milen mellan Stockholm och Göteborg och kom i målefter sex veckor. Han befinner sig just nu på läger i Spanien för att bygga upp kroppen inför kommande utmaningar.

Boråsaren ställer sig bakom kampanjen #godisstopp i februari.

– Absolut, det kan jag tänka mig att göra. Att jag är på läger just nu gör det extra svårt, men på hemmaplan är det mer strikt, säger Jonas Colting.

"Ett jättestort problem"

Triathleten och hälsodebattören har själv skrivit om konsekvenserna av svenskarnas fredagsmys på sin blogg.

– Många barn äter jättemycket godis och dricker alldeles för mycket läsk. Det är ett jättestort problem. Barnen har inget egenbestämmande. Det är föräldrarna som ger barnen godis, säger Jonas Colting.

Han menar att det är farligt att kompensera godiset med andra söta produkter.

– Det gäller att inte lura sig själv och kompensera det söta godiset med något annat. Folk tror att torkade papayabitar är nyttiga – men det kan vara minst lika dåligt.

Så håller du godislöftet

En helt vanlig svensk frukost med sötad yoghurt, juice och vitt bröd kan enligt Jonas Colting innehålla mer socker än en godispåse.

Han uppmanar därför till ordentliga måltider under februari för att lyckas hålla löftet om ett #godisstopp.

– En fräsch sallad med avokado, broccoli, fisk och ett par ägg gör att man binder blodsockret lite bättre. Det är fallande blodsocker som gör att människor är benägna att dra i sig något sött, säger Jonas Colting.

#godisstopp

Häng med på #godisstopp du också!
Vi behöver dina bästa idéer och recept på hur man kan ha fredagsmys även utan godis.
INSTAGRAM: Lägg upp en bild på ditt bästa tips på till godis. Bjud på recept, inspiration och bilder och hashtagga inlägget med #godisstopp. Gilla också sidan Godisstopp GT väljer några av de bästa bilderna och publicerar varje dag i tidningen.
FACEBOOK: Gilla sidan Godisstopp och visa att du stöttar #godisstopp. Bjud på dina bästa tips, bilder och tankar kring godisstopp, med hashtag #godisstopp.
TWITTER: Dela goda bilder, pepp, tips med hashtag #godisstopp