Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elises katt kom hem skjuten: "Förstår inte"

Hagelkulan, här liggandes på platshandsken, som hittades i Svantes ben kommer kattägarna spara.
Foto: Privat
Elise Engblom tillsammans med lille Svante.
Foto: Privat
Enligt Elise Engblom är Svante den tredje katten som blivit skjuten på kort tid i området.
Foto: Privat

Katten Svante kom hem blodig och haltande – någon hade skjutit honom med hagelgevär.

Nu väntar en omfattande operation och matte Elise Engblom uppmanar till försiktighet.

– Två till katter har blivit skjutna här i området, jag förstår inte hur någon kan göra detta, säger hon.

När Elise och Markus Engblom kom hem strax innan midnatt på fredagen möttes de av en förskräcklig syn. Deras ettårige katt Svante kom haltande hem till bostaden i Brämhult och var alldeles blodig, vilket Borås Tidning skrivit om.

– Svante kunde inte stödja på benet, det var blod i hela pälsen. Vi såg att han hade ett sår, och i och med att andra katter blivit skjutna i området så tänkte vi att det kanske hänt Svante också, säger matte Elise Engblom.

Hon berättar att de såg att det var ett väldigt runt sår och väl inne på djursjukhuset visade det sig att deras farhågor stämde.

– Först trodde de inte att det handlade om ett skott. Sedan hittade veterinären en blykula inne i leden på Svante. Någon hade skjutet honom med hagelgevär, säger hon.

"En obeskrivlig känsla"

Och det var alltså inte första gången det hände. Elise Engblom berättar att hennes grannes katt blev skjuten på precis samma ställe för ett tag sedan och ytterligare en katt har hittats skjuten med hagel i området.

– Det är en obeskrivlig känsla. Jag känner mig helt uppgiven. Jag förstår inte att någon kan göra detta, säger hon.

Hon fortsätter att berätta om veterinärbesöket. Där fick de tre alternativ. Svante behövde antingen genomgå en svår operation, amputera det skadade benet eller somna in för gott.

Klockan 14 på söndagen genomgår katten den omfattande operationen.

– Vi vill göra allt för att Svante ska må bra. Sen får vi se hur det går, efter operationen måste vi bestämma om han ska få fortsätta gå ute, säger Elise Engblom.

Det fruktansvärda som hände Svante är polisanmält, men för att folk ska vara extra uppmärksamma i området har Svantes ägare gjort flygblad som kommer att delas ut och sättas upp i området.

– Ingen ska behöva drabbas av detta. Varken djur eller människa, säger Elise Engblom.


LÄS MER: Katten Sally föll offer för kattplågare