Elisabeth från Hisingen blev det tredje offret

Stefan Rantzow har forskat om Jack the Ripper i 25 års tid.
Foto: Lasse Svensson
Susan Lynch, till höger, spelade rollen som Elisabeth Gustafsdotter i filmen "From Hell" 2001.
Foto: Arkiv

Elisabeth Gustafsdotter från Torslanda blev Jack the Rippers tredje offer.

Hon hittades med halsen avskuren i Londons slumkvarter Whitechapel, en dimmig septembernatt 1888.

Än i dag är mördarens identitet en gåta.

Det är mitt i natten, söndagen den 30 september 1888.

Elizabeth Stride, född Elisabeth Gustafsdotter, har gett sig ut på Whitechapels gator i East End, Londons fattigaste och smutsigaste stadsdel. Gatorna kryllar av prostituerade, hallickar, tjuvar, socialt utslagna människor - och mördare. Klockan är strax före ett på natten. Några timmar tidigare har Elizabeth lämnat det härbärge hon bott på de senaste dagarna för att gå till puben Queen's Head. Det är becksvart när hon lämnar puben och går gatorna fram. Ut ur skuggorna uppenbarar sig en gestalt. Det ska bli det sista Elizabeth Stride ser.

Louis Diemschutz kommer åkande på sin häst och vagn. Klockan är nu ganska exakt ett på natten. På en bakgård vid Dutfield's Yard vid Berner Street stöter vagnen på något. På grund av mörkret, området har få elektriska lampor, kan Diemschutz inte se vad han kört på. Han hoppar ner från vagnen och tänder en tändsticka. På marken ligger en kvinna.

En kvart senare konstaterar rättsläkaren att hon är död. Hon har fått halsen avskuren. Hon är Jack the Rippers tredje offer.

Föddes på Hisingen

Elizabeth Stride föddes som Elisabeth Gustafsdotter på Hisingen i Göteborg den 27 november 1843. Föräldrarna hette Beata Carlsdotter och Gustaf Ericsson.

Privatforskaren Stefan Rantzow har varit fascinerad av historien om Englands mest ökända seriemördare i 25 år. Men det var Elizabeths öde som fick honom att börja skriva på en bok om svenskan som mördades av Jack the Ripper. Tusentals brev, anteckningar och offentliga dokument håller på att sammanställas.

– Jag fick ett cancerbesked 2007. Jag kände att jag inte bara kunde sitta och fokusera på sjukdomen. Då bestämde jag mig för att fokusera på något helt annat. Mitt mål var att hitta alla hennes släktingar, berättar Stefan Rantzow.

Förra sommaren lyckades han också med att lokalisera alla Elizabeths släktingar.

Men vem var då Elizabeth Stride?

Hon växte upp under relativt enkla förhållanden på Stora Tumlehed i Torslanda. 1860 fick hon anställning som tjänsteflicka hos finare familjer i Göteborg och jobbade inom yrket i flera år. Men i mars 1865 blev hon registrerad som prostituerad av Göteborgspolisen.

– I polisregistret finns en beskrivning av hur hon såg ut. Polisen skrev att hon hade blå ögon, brunt hår, rak näsa och smärt kropp, säger Stefan Rantzow.

Livnärde sig på sömnad

En månad senare födde hon ett dödfött barn. Året efter hade hon tagit sig hela vägen till London. Kanske bidrog tragedin till hennes landsflykt. Hur hon tog sig till London vet man inte.

– Det går bara att spekulera om. Men det gick båtar mellan Göteborg och London på den här tiden. Kanske träffade hon en välbärgad herre som tog med henne.

Väl i London gifte sig hon sig med John Thomas Stride och bytte namn till Elizabeth Stride.

– Men förhållandet var stormigt. Och det blev sämre och sämre.

Efter flera tillfälliga separationer skilde de sig slutligen. Hon livnärde sig på sömnad och städning. Hon var också en flitig besökare hos Svenska kyrkan i London där hon fick pengar och mat. Någon gång började hon igen att prostituera sig.

East End var ett slumområde på den tiden. Poliserna gick två och två när de patrullerade, de vågade inte gå ensamma.

– Det var fruktansvärt mörkt och trångbott. Det var elände och överbefolkat. Arbetslösheten var stor, det enda sättet för ensamma kvinnor att tjäna pengar var att prostituera sig.

I slutet av sitt liv bodde Elizabeth på härbärgen.

– Hon lyckades aldrig återkomma till ett värdigt liv. Det blev vara sämre och sämre.

Det är oklart om Elizabeths släktingar fick reda på att hon mördats av Jack the Ripper.

– Kanske fick syskonen reda på det. Kanske läste de det i tidningarna, vilket hade varit fruktansvärt hemskt, säger Stefan Rantzow.

En kantor från Svenska kyrkan fick identifiera kroppen på bårhuset. Han kände direkt igen henne.

I dag - 128 år senare - fascineras en hel värld av mysteriet Jack the Ripper. Uppskäraren mördade fem kvinnor under en dryg månads tid. Kvinnornas kroppar var stympade och skändade. Men plötsligt upphörde alltså morden. Vem mördaren var, vet ingen.

Blir mysteriet löst?

– Nej, jag tror inte det. Det finns mest spekulationer. Och varje år kommer det nya.

Svensk pastor misstänktes

Men nu har Stefan Rantzow hittat en ny, i litteraturen tidigare okänd man, som har pekats ut som en potentiell Jack the Ripper. En svensk.

– Jag har ju ganska nyligen hittat en svensk person som faktiskt blev misstänkt som Jack the Ripper. En svensk som befann sig i Whitechapel vid fel plats vid fel tillfälle. Jag tror kanske inte att det är han.

Men är det mördaren?

– Nja, tveksamt. Men det är onekligen ett märkligt sammanträffande. Han var högreligiös och predikade bland alla prostituerade. Han satt dessutom häktad för mordet på Elisabeth Gustafsdotter, säger Stefan Rantzow.

Svensken blev senare skickad till USA och intagen på ett sinnesjukhus i Chicago.

Myten om Jack the Ripper lever vidare.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Hollywoodskådisarna som spelat Elizabeth

Susan Lynch

Den irländska skådespelerskan Susan Lynch spelade mot bland andra Johnny Depp i filmen "From Hell" 2001. Filmens titel är en referens till det brev som förmodas ha skickats från Uppskäraren efter ett av morden. Brevet var undertecknat med just "From Hell". Senast har hon setts i den engelska serien "Happy Valley".

Angela Crow

I Tv-serien "Jack The Ripper" från 1988 spelade brittiska Angela Crow "Long Liz", som Elizabeth Stride också kallades. Seriens huvudroll spelades av Michael Caine. Crow har framför allt spelat i tv-serier och var verksam i filmindustrin fram till 2005.

Iris Fry

I "En studie i skräck" från 1979, är det Sherlock Holmes som är på jakt efter Londons mest kända seriemördare. Den då 60-åriga Iris Fry spelade Stride som föll offer för Uppskäraren. Fry medverkade också bland annat i "Pang i bygget".

Norma Foster

I en tidigare filmatisering av "En studie i skräck" från 1965 spelar Norma Foster "Long Liz". Foster föddes i Sydafrika 1939. Under 60-talet var hon verksam inom den brittiska filmindustrin. Hon spelade bland annat mot Laurence Harvey i spionfilmen "Spionen med den kalla nosen" från 1966.

Jack Uppskärarens mordoffer

Jack the Ripper-historikerna tvistar om hur många kvinnor som föll offer för Uppskäraren. Siffrorna varierar mellan tre till tio offer. I den engelska litteraturen är det dock fem kvinnor - "de kanoniska fem" - som anses vara uppskärarens verkliga offer.

Mary Ann Nichols, död 31 augusti 1888

Nichols levde sin sista tid i livet både som hemlös och prostituerad. Den aktuella mordnatten hade Nichols kastats ut från det härbärge hon bodde på. Klockan 02.30 såg ett vittne Nichols, till synes berusad. Drygt en timme senare hittades hon död - hon hade fått halsen avskuren. Enligt vittnen ska kroppen fortfarande ha varit varm när den hittades. Hon dödförklarades 03.50 på natten.

Annie Chapman, död 8 september 1888

Precis som de andra förmodade offren för Uppskäraren försörjde sig Annie Chapman som prostituerad. Före mordet hade hon lämnat det inackorderingshem som hon bodde på för att tjäna ihop nattens pengar. Ett vittne ska ha hört en kvinna som ropade "Nej!" vid halv sextiden på morgonen. En halvtimme senare hittades Chapmans döda kropp på en bakgård. Hon hade fått halsen avskuren och kroppen var skändad.

Elizabeth Stride (Elisabeth Gustafsdotter) död 30 september 1888

Elisabeth Gustafsdotter från Hisingen jobbade först som tjänsteflicka i Göteborg men drevs till prostitution och misär. Hon tog en båt till London och kom att leva som prostituerad i White Chapel-kvarteret. Hon bytte namn till Elizabeth Stride. Hon var en av två kvinnor som mördades samma natt. Hon hittades i en gränd med halsen avskuren. Kroppen var dock inte skändad som vid de övriga fallen. Vissa menar att det beror på att uppskäraren antagligen blev avbruten under akten och flydde från platsen.

Catherine Eddowes, död 30 september 1888

Bara 45 minuter efter att Elizabeth Stride fick halsen avskuren mördades Catherine Eddowes. Den aktuella natten hade hon placerats i fyllecell. Hon släpptes ut från cellen vid ettiden och 45 minuter senare var hon alltså död. Halsen var avskuren och en njure hade avlägsnats från kroppen. Efter mordet mottog polisen ett av de kända breven som antas komma från Uppskäraren. Brevet var undertecknat "From hell". Med brevet följde en halv njure.

Mary Jane Kelly, död 9 november 1888

Uppskärarens sista förmodade offer blev Mary Jane Kelly. Kelly föddes i Irland men flyttade senare till England. 1884 kom hon till London där hon bland annat ska ha jobbat på en bordell i det finare distriktet West End. Vid tiden för mordet hade Kelly återigen börjat prostituera sig efter en mer stabil period. Hon hittades död i sin lägenhet, kroppen var kraftigt stympad.