Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabeth, 85, hittade våldtagna skolflickan

Elisabeth Arvidsson, 85, hjälpte den våldtagna flickan för 25 år sedan.Foto: Privat
Elisabeth Arvidsson är lättad över att en misstänkt har gripits.Foto: Privat

Den åttaåriga flickan kom utspringande ur skogsbrynet – avklädd och blodig – och kallade på hjälp.

Tre kvinnor såg henne och kom till undsättning – först på plats av dessa var Elisabeth Arvidsson.

Nästan 25 år senare ser det äntligen ut som att Billdalsvåldtäkten kan komma att klaras upp.

– Det är väldigt skönt att mannen har blivit gripen, säger Elisabeth Arvidsson, som i dag är 85 år.

I polisrapporten som upprättades den 14 september 1995 – samma dag som brottet ägde rum – kan man läsa om Elisabeth Arvidssons vittnesmål. Hon var på väg till postkontoret i Billdal för ett vardagligt ärende när hon plötsligt fick syn på en liten flicka som kom springande på cykelvägen ut ur skogen.

Flickan var barfota och blodig och hade endast på sig en tröja som hon gjorde sitt bästa för att skyla sig med.

Elisabeth Arvidsson, som då var i 60-årsåldern, berättar att hon stannade sin bil och sprang fram till flickan: 

– Jag förstod nästan med en gång vad det var som hade skett, när man såg hur hon var klädd.

Lånade ut jackan

”Arvidsson stannade och tog kontakt med flickan som sa ”jag har blivit våldtagen”. Arvidsson lånade ut sin överrock till flickan. Rocken blev kraftigt nedblodad”, står det i rapporten.

– Hon kunde ju inte stå där utan kläder. Hon fick min jacka. Det var bara att tvätta den sen så gick det bra att använda den som vanligt, säger Elisabeth. 

Kort dessförinnan hade den åttaåriga flickan utsatts för en brutal överfallsvåldtäkt i den intilliggande skogen. I stämningsansökan beskriver åklagaren att en man överfallit flickan när hon kom cyklande på väg hem från skolan. 

Han har därvid tagit tag om henne, lyft upp henne och slagit henne upprepade gånger i huvudet och på kroppen med knytnäve varvid han krossat hennes cykelhjälm.”

Flickans cykelhjälm gick sönder vid överfallet.Foto: POLISEN

I förhören från 1995 berättar flickan att ”mannen slog henne ett flertal gånger med hårda knytnävsslag i huvudet för att hon skulle vara tyst”. 

”Det var fruktansvärt”

Kort efter att Elisabeth Arvidsson gett flickan sin jacka som kom ytterligare två kvinnor till platsen, varav en arbetade på flickans skola och erbjöd sig att köra flickan till sina föräldrar. 

Åklagaren skriver i stämningsansökan att flickan haft ”akut dödsångest” vid brottstillfället och i fem dagar efter överfallet så var hon intagen på sjukhus och behandlades med narkos.

– Det var fruktansvärt alltihop, minns Elisabeth Arvidsson. 

Brottsplatsen.Foto: POLISEN

Elisabeth har då och då funderat på den lilla flickan och hur det har gått för henne – och om mannen som gjort henne illa åkt fast.

Men det skulle dröja nästan 25 år innan det skedde.

Vid årsskiftet 2018-2019 skedde en lagändring som skulle komma att bli vändningen i fallet. Då tilläts så kallade familjesökningar i polisens DNA-register – det vill säga att man kan söka efter gärningsmän genom att anhöriga till dem hamnar i polisens register. Den DNA-träff man fick gällande Billdalsmannen är den första i sitt slag i Sverige och den första som prövas rättsligt. 

Billdalsmannen gripen

Sökningen gav träff på en 58-årig man, som kunde gripas misstänkt för grov våldtäkt i februari. Ett genombrott som skedde i grevens tid – nästa år skulle brottet ha preskriberats. 

– Det är väldigt skönt att mannen har blivit gripen, jag har tyckt att det har varit jobbigt att jag inte kunde hjälpa till mer när det hände, säger Elisabeth Arvidsson.

Billdalsmannen.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, skriver i sin undersökning, den första mars 2019, att man undersökt ”frysarkiverat material från en rosa T-shirt” och skriver:

På materialet har sperma tidigare påvisats. Resultaten talar extremt starkt för att sperman kommer från (58-åringens namn) (Grad +4), om man bortser från möjligheten att det kommer från en nära släkting.”

Nära släktingar har sedan kontrollerats och uteslutits. 

Åklagaren Thomas Ahlstrand.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till GT har åklagaren Thomas Ahlstrand tidigare sagt att DNA-träffen är ett avgörande bevis i fallet och han är övertygad om 58-åringens skuld.

– Det är träff på DNA. Om jag inte vore övertygad om det så skulle jag inte tro på vetenskap och beprövad erfarenhet, sa han i samband med att åtal väcktes.

Nekar till brott

58-åringen nekar till brott. I förhör är han mycket fåordig och återkommer till att han har dåligt minne.

Om överfallet mot flickan säger 58-åringen:

– Mitt minne är väldigt svagt och jag har inget minne av en sån här händelse. 

– Det måste vara någon annans sperma som har hamnat där... i så fall. Jag vet inte. Jag kan tyvärr inte svara på frågan. 

Han säger också:

– Om ni anser, mot mitt nekande att jag är skyldig får ni döma mig. Jag kan inte svara nej.

Mannens advokat, Thomas Håkansson, skriver i ett sms:

”Min klient förnekar gärningen. I övrigt har jag inga kommentarer.”

Gått fri länge

Flickans ryggsäck.Foto: POLISEN

GT har pratat med ännu en av kvinnorna som tog hand om flickan efter dådet. Hon säger:

– Om det här verkligen stämmer att det är han så är det otroligt skönt. Det var en lättnadskänsla när man fick höra att en person hade gripits i Billdalsärendet. Jag har tänkt mycket på det här. Och att det hände nu, så kort tid innan det preskriberas. Det var viktigt.

Elisabeth Arvidsson, som i dag är bosatt östgötska Ödeshög, känner likadant. 

– Men det är olustigt att tänka på att han har fått gå fri så länge, säger hon.