Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elisabet Höglunds ilska: "Man häpnar"

Elisabeth Höglund anser att Sveriges politiker inte har lärt sig någonting när de nu anordnar ett nytt EU-toppmöte i en storstad som Göteborg. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Elisabeth Höglund i intervju med förre statsministern Göran Persson i samband med EU-toppmötet 2001. Foto: Veckans brott/SVT

Tidigare SVT-profilen Elisabet Höglund riktar skarp kritik mot EU-toppmötet efter polisens uppmaning till allmänheten om att hålla sig inomhus. 

– Man häpnar! Detta kan inte vara sant, säger Höglund. 

Elisabeth Höglund, 73, bevakade EU-toppmötet och kravallerna i Göteborg år 2001 för SVT:s "Rapport". Något som väckte hennes oro inför toppmötet var polisens uttalande i veckan.

– Vi vill inte skrämma upp människor men om det är många nyfikna som står i fönster och på balkonger så kommer det bli mycket svårare för oss att identifiera en eventuell attentatsman i området, säger Håkan Frank, kommunpolis, till SVT Nyheter Väst.

Uppmaningen får henne att rasa.

– Man häpnar! Detta kan inte vara sant. Sådana varningar brukar utfärdas vid naturkatastrofer, jordbävningar, kärnkraftsolyckor, krig eller förödande terrordåd – men knappast för att EU-topparna ska hålla ett möte på Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Jag trodde att EU var en fredsorganisation, ingen krigsorganisation där medborgarna uppmanas att ta betäckning och söka skydd, skriver hon på sin blogg.

Hon tillägger:

– Polisen tar i så att de kräks. Det blir absurt.

LÄS MER: "Göteborg var som en krigszon"

"Det är så omodernt" 

Hon poängterar dock att polisen enbart sköter sitt uppdrag, men att regeringens initiativ till att bjuda in till ett nytt toppmöte förvånar henne. 

– Ligger det någon prestige hos regeringen att få ha ett sånt här möte? Det ger ingen reklam för Sverige och det skadar EU. Man avskärmar politikerna och skapar ett ännu större avstånd till folket. Det är så omodernt.

LÄS MER: Leif GW: Därför blir EU- mötet lugnare än 2001

I det senaste avsnittet av Veckans Brott uttalade sig Leif GW Persson att han inte tror att historien kommer att upprepa sig. 

– Det okontrollerade kaos som uppstod då hoppas jag aldrig ska behöva hända igen.