Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabet behöver krypa – för att ta sig in i hemmet

"Jag har haft fantasi och bra armar", säger Elisabet om hur hon lyckats ta sig in och ut ur sitt hus sedan olyckan.Foto: Privat
Elisabet Grönte, 64, i Aneby får krypa in i sitt hus.Foto: Privat

Efter att ha skadat sin fot har Elisabet Grönte, 64, tvingats krypa för att komma hem.

Kommunen bekostar ingen ramp till trappen.

– Jag har ett bra humör, så jag har struntat i att känna mig förnedrad, säger Elisabet Grönte.

Elisabet Grönte, 64, i Aneby får krypa in i sitt hus, som Jönköpings-Posten tidigare berättat om. Hon skadade foten i november efter att ha halkat på en isfläck.

– Jag hade bråttom och tog en genväg. Då trillade jag och fick cykeln över min fotled, berättar hon.

Foten bröts på tre ställen och Elisabet fick uppmaningen att inte belasta foten på minst sex veckor. Hon fick både rullstol och ett betastöd, en slags gåbock, att använda när hon går.

Någon ramp fick hon däremot inte av kommunen.

"Jag har haft fantasi och bra armar"

För att slippa sitta inomhus i sex veckor tog Elisabet till ett smart knep för att kunna ta sig ut och röra på sig.

– Jag har haft fantasi och bra armar, säger hon.

För att komma ner för trappan så häver sig Elisabet ner för trappräcket och hoppar försiktigt med den friska foten. Men för att komma upp för trappan har hon fått ta hjälp av sin man.

– Då har jag krupit upp för de fem stegen på en matta som min man lägger ut. Nu har jag vant mig men i början kändes det kränkande att behöva krypa.

 

LÄS MER: Försäkringskassan drar in hjälpen för Wendela, 11

 

Att sitta inne medan foten läkte har inte varit något alternativ för Elisabet.

– Jag har ett bra humör, så jag har struntat i att känna mig förnedrad utan bara tagit det som att 'så här är det just nu'. Men det finns säkert de som hade tyckt det var väldigt jobbigt, och inte gått ut.

Benbrott inte bidragsberättigande

Från Aneby kommuns sida hänvisas det till Martina Thomsen, som är kommunens administratör och handläggare för bostadsanpassningar. GT har utan framgång sökt henne. Till Jönköpings-Posten säger Martina Thomsen att det krävs att funktionsnedsättningen är bestående för att man ska kunna få hjälp med ramp eller annan bostadsanpassning av kommunen.

– Tillfälliga funktionsnedsättningar är inte bidragsberättigande enligt bostadsanpassningsbidrag, det framgår i lagen för bostadsanpassning, säger Martina Thomsen.

Hon känner inte till att höjden på trappan skulle påverka om man får ramp eller inte. Enligt henne är det upp till varje kommun att bestämma om man vill hitta provisoriska lösningar, skriver Jönköpings-Posten. 

– Man skulle helst vilja hjälpa alla som går, men det är ju också en budgetfråga så klart. Det måste ju finnas ramar i ett sådant här område också, säger Maria Thomsen till JP.