Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elionore kommer inte ur sängen – nekas ersättning

Elionore Söderberg lider av en svår bindvävssjukdom. Hon kan inte ta sig upp ur sängen vissa dagar.
Foto: PRIVAT
Man har anmält Försäkringskassan till Justitieombudsmannen.

Elionore Söderberg lider av en svår bindvävssjukdom. Hon kan inte ta sig upp ur sängen vissa dagar.

Men Försäkringskassan vägrar ge henne ersättning. Hon och maken Patrik har kämpat i flera år för att få myndigheten att tänka om.

Hennes erfarne läkare kallar fallet det mest skandalösa han kommit i kontakt med.

– Jag mår så dåligt av denna kamp mot myndigheterna. Det sätter sig på våra psyken och så har det blivit ett dråpslag för vår ekonomi, säger Elionore.

– Jag orkar snart inte fortsätta, säger Patrik som tagit fajten med myndigheterna och ensam stått för familjens försörjning.


Det handlar om den synnerligen ovanliga sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom som drabbar familjen från Henån på Orust synnerligen hårt.

– Utan att vara medveten om det har jag haft den länge. Troligen sedan sexårsåldern, säger Elionore som tidigare berättat sin historia i Bohusläningen.

Diagnosen fick hon först i vuxen ålder. Detta efter att av parets barn behandlats av specialisten Eric Ronge på sjukhuset i Skövde. Den nu pensionerade överläkaren insåg att också Eleonor bär på den ärftliga sjukdomen.

”30 år gammal kunskap”

Ronge skräder inte på orden när Bohusläningen intervjuar honom om Försäkringskassan syn på Elionore Söderbergs arbetsförmåga.

– Det här är det mest skandalösa fallet som jag kommit i kontakt med. Jag misstänker att de så kallade experterna som Försäkringskassan varit i kontakt med har baserat sina utlåtanden på 30 år gammal kunskap. I stället för att ta reda på ny fakta kring sjukdomen står de fast vid det beslut som tidigare tagits, av prestige. Den här kvinnan har samtliga symtom som ingår i den här sjukdomen och man kan på vetenskapliga grunder förklara de nedsättningar av funktioner som hon har, säger han till tidningen.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.


Elionore vill jobba. Hon har jobbat i butik, i barngrupper, i reception med mera men sjukdomen har satt ner henne allt mer. Hon har fått steloperera axel, ländrygg och fotled. Åkt in och ut på sjukhus senaste åren, drabbas av svåra kramper och vissa dagar kommer hon inte upp ur sin säng.

Lyckas hon med det behöver hon ta rullator eller rullstol till hjälp. Hon är berättigad till färdtjänst. Kommun, arbetsförmedling och läkare är tämligen överens om att hon är svårt sjuk och i dag inte klarar av att jobba.

Vägrar komma på möte

Men Försäkringskassan håller inte med. Och det är denna myndighet som betalar ut pengarna. Om man inte bestämmer sig för att den sjuke är frisk nog att arbeta.

Försäkringskassan har inte gått med på att träffa Elionore Söderberg och Arbetsförmedlingen för att bilda sig en uppfattning.

Ändlöst pappersarbete för Patrik och Elionore Söderberg.
Foto: PRIVAT

I kampen med myndigheterna, som Patrik får hålla i, ingår bland annat en JO-anmälan mot Försäkringskassan. 

Ärendet har pågått i flera år men är ännu inte slutgiltigt avgjort. Fast Patrik säger:

– Jag orkar inte mer nu. Nu måste jag få hjälp av en jurist.

Bohusläningen har talat med alla ansvariga, däribland Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Båda myndigheterna väljer att inte kommentera ärendet.


Ehlers-Danlos syndrom

Ehlers-Danlos syndrom är en grupp ärftliga tillstånd som karaktäriseras av att bindväven har en förändrad struktur, vilket påverkar bland annat hud, leder, ligament och blodkärl.


Ehlers-Danlos syndrom, som ofta benämns EDS, omfattar sex olika typer.

De vanligaste typerna ärvs autosomalt dominant, vilket innebär att risken för att barnet ärver avvikelsen är 50 % oavsett barnets eller föräldrarnas kön. Det förekommer även nymutationer.

Källa och mer information finns på ehlers.danlos.se och på Socialstyrelsen.se