Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin missade hållplatsen – överfölls och mördades

Elin Krantz, 27, mördades i ett bostadsområde i Länsmansgården på Hisingen i september år 2010.
Foto: POLISEN
Ephrem Yohannes dömdes mot sitt nekande till 16 års fängelse och utvisning för mordet på Elin Krantz.
Ephrem Yohannes följde efter Elin Krantz när hon klev av spårvagnen. Några minuter senare blev hon mördad.
Foto: POLISEN

Ephrem Yohannes överföll och mördade Elin Krantz, 27, i ett bostadsområde i Göteborg.

Han dömdes till ett långt fängelsestraff – men i en intervju med P3 Dokumentär inifrån fängelset fortsätter han nu att hävda sin oskuld och säger att han försatts "i en tragisk situation".

Samtidigt lever Elins familj med stor sorg och saknad.

– Hon var en ung, glad och sprallig lillasyster. Full av kärlek och drömmar i livet. Hennes liv tog han och hon finns aldrig mer, säger storasystern Maria.

Övervakningsbilderna från femmans spårvagn under natten mot den 26 september år 2010 är de sista som finns på Elin Krantz i livet.

Hon skulle egentligen inte ha varit på vagnen där och då.

Det skulle inte heller mannen som klev av efter henne vid hållplatsen i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg, den i dag 29-årige Ephrem Yohannes.


LÄS MER: Han döms till 16 års fängelse för mordet på Elin Krantz


Men det gjorde de och i ett nytt avsnitt av P3 Dokumentär på Sveriges Radio, som släpps på torsdagen och finns tillgängligt i podd-version på deras hemsida, berättas det om kvällen och natten som slutade i ett av de mest uppmärksammade morden i Västsverige de senaste åren.

Till GT säger Elins storasyster Maria:

– Elin var ljuset för mig då och hon är ljuset för mig i dag. För mig och för de andra i familjen. Det är med glädje och kärlek jag tänker på min fina lillasyster, och med väldigt mycket sorg. Sorg för att hon fattas mig och sorg för livet som fattas henne. Allt hon drömde om, men aldrig fick möjligheten att uppleva.

I P3 Dokumentär berättar nu familjen om saknaden efter Elin Krantz.
Foto: PRIVAT

Elin Krantz missade hållplatsen

Elin var en 27-årig student som flyttat från hemstaden Falköping till Göteborg och den aktuella lördagen hade hon varit ute och festat på Avenyn. När Elin och en kompis skulle åka hem fastnade de i den långa kön vid snabbmatstället Sibylla och missade spårvagnen de tänkte ta.

Nästa kom klockan 04.06. Den hoppade de på.

Vännen berättar i P3 Dokumentär, som valt att inte publicera namnet på den dömde mannen, att hon och Elin hade kommit överens om att de båda skulle sova hos henne, men Elin ändrade sig plötsligt. Hon åkte vidare på egen hand och när vagnen kom till ändhållplatsen fanns det bara två personer kvar i den: Elin Krantz och Ephrem Yohannes.

Båda ska ha sovit och missat att kliva av tidigare.

Ephrem Yohannes är dömd till 16 års fängelse för mord.
Foto: POLISEN

Mördaren följde efter Elin Krantz

Vid ändhållplatsen lämnade Ephrem Yohannes spårvagnen – bara för att återvända innan föraren började köra igen. På övervakningsfilmerna syns hur han hann på vagnen precis innan dörrarna stängdes och hur han satte sig intill Elin och försökte få kontakt med henne.

Inifrån fängelsets murar säger Ephrem Yohannes nu till P3 Dokumentär:

– Jag ville inte somna och såg en kvinna sitta i vagnen. Jag satte mig jämte henne, för att försöka hålla mig vaken så jag inte skulle missa min hållplats. Hon skakade bara på huvudet åt mina frågor.

Nästa kamerabild är den där Elin klev av och han följde efter. Bara minuterna senare överfölls Elin Krantz av Ephrem Yohannes som, mördade henne och dumpade hennes kropp.

Här följer mördaren efter Elin Krantz när hon kliver av spårvagnen.
Foto: POLISEN

Elin Krantz hittades död ett och ett halvt dygn senare, men hennes familj menar att hon hade kunnat vara i livet i dag – om bara någon i området larmat polisen när attacken skedde.

För det var det ingen som gjorde.

–  Jag tror inte på och jag kan inte leva med ”tänk om”. Det är vad det är. Hade någon larmat så kunde det räddat livet på min lillasyster. Hade något sprungit fram till platsen så kunde det ha räddat livet på min lillasyster. Hade någon gapat från sitt fönster så kunde det räddat livet på min lillasyster. Hade någon gjort något så kunde allt varit annorlunda, men så blev det inte. Istället så blev hon inträngd av en främmande man på en spårvagn, förföljd och utsatt för det mest hänsynslösa brott en kvinna kan tänka sig, säger storasyster Maria.


LÄS MER: Elins mördare gick till attack i fängelset


Åklagaren Stina Lundqvist, som ansvarade för utredningen:

– Det var förvånansvärt få som hörde av sig. Det var mitt i ett bostadsområde och det måste ha varit väldigt många som hörde det som inträffade. Vi fick senare tag på en kvinna som när hon vittnade berättade att hon hörde skrik i 20–30 minuter utan att ringa polisen och det är klart att vi reagerade över det. Hade hon gjort det hade vi kanske hunnit fram.

Grannarna larmade inte

I P3 Dokumentär uttalar sig en man som satt och spelade dator med fönstret öppet och som hörde "hur det skrek till". Men inte heller mannen kontaktade polisen.

Det nämns också att ytterligare grannar ska ha lagt märke till obekanta ljud.

– Jag tror att det dels handlade om vilket område det hände i. Det var ett område där det hände mycket saker och folk vill inte blanda sig i, säger Stina Lundqvist.

Åklagaren Stina Lundqvist.
Foto: ANDERS YLANDER

Hon fortsätter:

– Jag tror att folk tyvärr är rädda för att bli inblandade, vilket är väldigt tråkigt.

Hade Elin Krantz kunnat vara vid liv i dag om någon hört av sig till er direkt?

– Det är väldigt svårt att spekulera i det. Det går inte att säga om det hade varit så eller inte, men möjligheterna hade så klart funnits om folk hade reagerat.

Gåtan: Vilka var männen?

Ett samtal gick av någon anledning i väg från Elins mobiltelefon till en kamrat i anslutning till att hon bragdes om livet. Kamraten råkade radera meddelandet efter att han lyssnat på det, men har förklarat för polisen att han hörde mansröster.


LÄS MER: Ephrem Yohannes lugna fasad sprack


– Det har gäckat oss. Förmodligen fickringer Elin till honom och han beskriver att han hör flera män som pratar i bakgrunden. Det kan ha varit så att de här männen inte velat lägga sig i, samtidigt är det här andrahandsuppgifter från Elins kompis som är chockad och det är inte hundra att han har hört rätt heller. Vi har aldrig hört meddelandet och det gick inte att återskapa, säger Stina Lundqvist.

Elin Krantz hyllades på platsen där hon mördades. Efteråt hölls också en manifestation i Länsmansgården mot våldet.
Foto: JAN WIRIDEN

Under rättegångarna nekade Ephrem Yohannes till brott och i P3 Dokumentär fortsätter han hävda sin oskuld. Hans version är att han såg två okända män våldta Elin Krantz och att han skrämde i väg dem, för att sedan själv fly från platsen.

– Jag försökte vända på henne. Sedan hörde jag att killarna kom tillbaka, säger Ephrem Yohannes inifrån fängelset.

Det uppgav han för polisen först efter det att han under utredningens gång fått höra om det mystiska telefonsamtalet, enligt dokumentären. Han säger att han innan det inte var redo att berätta att han haft kontakt med Elin och att han inte heller ville berätta de "hemska nyheterna" för sin fru.

– De (polisen, reds. anm.) har klara bevis för att åtminstone misstänka och undersöka andra, i stället för att försätta mig i en tragisk situation, säger Ephrem Yohannes i P3 Dokumentär.

DNA-spår säkrades

Blod, sekret och DNA-spår från Elin Krantz säkrades på Ephrem Yohannes kläder och kalsonger och han kunde även knytas till brottsplatsen genom DNA. Mannen som är dömd till 16 års fängelse och utvisning för mord och försök till våldtäkt erkände att han slängde Elins och sina egna kläder i papperskorgar i närheten och till P3 Dokumentär säger han att han gjorde det för att inte bli ihopkopplad med händelsen.

Elins syster Maria säger att hon är orolig över att Ephrem Yohannes utvisning aldrig kommer verkställas och att hon kommer stöta på honom på gatan efter det att han avtjänat sitt straff.

– Det finns en skräck och oro över att det svenska rättsystemet anser att den dom som tilldelats honom är nog för det brott han begått. Elin var en ung, glad och sprallig lillasyster. Full av kärlek och drömmar i livet. Hennes liv tog han och hon finns aldrig mer, säger Maria.

GT har utan framgång sökt advokaten Claes Östlund, som försvarade Ephrem Yohannes under rättegångarna. Tidigare i år berättade han att det var längesedan han haft kontakt med sin klient.

GT söker också, via anstalten, Ephrem Yohannes personligen.