Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren isolerad efter vilt bråk inne i fängelset

Ephrem Yohannes är dömd till 16 års fängelse för att ha mördat Elin Krantz på Hisingen i Göteborg år 2010.
Foto: POLISEN
De sista bilderna på Elin Krantz är från spårvagnens övervakningskamera. Bara några meter bakom henne går mördaren Ephrem Yohannes.
Foto: POLISEN
Elin Krantz var på väg hem från en utekväll när hon blev mördad.
Foto: PRIVAT

Elin Krantz mördare Ephrem Yohannes, 30, använde knytnävarna i ett våldsamt slagsmål i fängelset – och fick i sin tur ta emot pennhugg i ansiktet.

Han isolerades och skriver i ett handskrivet brev att han anser att blivit "behandlad som ett djur".

Över ett år efter händelsen får nu anstalten kritik.

Hösten 2010 var Elin Krantz, 27, på väg hem med spårvagnen i Göteborg. När hon klev av på hållplatsen Länsmansgården på Hisingen följde den då 23-årige Ephrem Yohannes efter henne. Inte långt därifrån överföll och mördade han henne.

Ephrem Yohannes, som är etiopisk medborgare, dömdes till 16 års fängelse och livstids utvisning från Sverige. Innanför murarna har han fortsatt med sin våldsamma tillvaro. Sedan oktober 2016 har han varit i en process mot Kriminalvården – som har sitt ursprung i en händelse som inträffade mitt på dagen i pingisrummet på Norrtäljeanstalten.

Ephrem Yohannes får nu rätt efter en lång process mot Norrtäljeanstalten.
Foto: PRIVAT

I ett brev han skrev för hand några dagar senare gav Ephrem Yohannes sin syn på det inträffade:

”Jag blev attackerad och huggen av en av de intagna inför ögonen på andra intagna, vakter och övervakningskamera.”

Slogs med röd penna

I Kriminalvårdens beslut framgår det att det var ett rejält slagsmål. I beslutet står det att medfången utdelade hugg mot Ephrem Yohannes ansikte och överkropp med en röd penna samtidigt som mördaren slogs med knytnävarna. Personalen larmades och den förste av dem på plats ”skrek att de ska sluta slåss och gå isär”.


LÄS MER: Elin missade hållplatsen – överfölls och mördades


Efteråt blev Ephrem Yohannes isolerad.

– Man flyttar klienten till en annan avdelning där det bara sitter klienter som är avskilda, säger Stefan Bengtsson, chef över Norrtäljeanstalten, om hur fängelset agerar vid stora bråk.

Ephrem Yohannes följde efter Elin Krantz från spårvagnen. Några minuter senare överföll han och mördade henne.
Foto: POLISEN

Mördarens handskrivna brev

I ett yttrande från Kriminalvården går att läsa att Ephrem Yohannes cell tömdes i samband med att han isolerades och att hans tillhörigheter lades i ett förråd i fängelset. Då ska han ha ansökt om att bland annat få tillgång till sina biblar.

”Speciellt medan jag är i den här inhumanitära positionen”, skrev Ephrem Yohannes i sitt brev.

Han ansåg också att han ”blev behandlad som ett djur” och hotade med att hungerstrejka om behandlingen inte upphörde.

”Tack och Gud välsigne er”, avslutade han brevet.

Från det att han blev isolerad till det att han fick biblarna ska det ha tagit 18 dagar. Det är för lång tid, menar chefjustitieombudsmannen. Ephrem Yohannes anmälde Norrtäljeanstalten och nu får de kritik.

"Jag delar Kriminalvårdens bedömning om att detta är en för lång tid i sammanhanget och anstalten Norrtälje kan inte undgå kritik för detta dröjsmål", skriver chefjustitieombudsmannen i sitt beslut som anstaltschefen Stefan Bengtsson tagit del av.

Det stora slagsmålet mellan Ephrem Yohannes och medfången inträffade inne på Norrtäljeanstalten.
Foto: ANNA HÅLLAMS

– Det var två veckor som han fick vänta och det fanns ingen anledning att neka honom det innehavet. Kriminalvården har yttrat sig till JO och där står det också att anstalten beklagar dröjsmålet. När man får kritik av sådant här slag får man se över rutinerna så att allting fungerar, så att vi inte ska upprepa samma sak en gång till, säger Stefan Bengtsson.

Vilka av sina prylar får man ha med sig när man blir isolerad?

– Det beror alldeles på av vilken anledning som klienten är avskild. I det här fallet så framgår det av redogörelsen från JO att man packade ihop hans tillhörigheter och skickades till förrådet när han blev isolerad. Sedan är det till förrådet man skickar hemställan om att få upp sina saker.

Har fått flera varningar

Ephrem Yohannes menade också att det var andra saker som han skulle ha fått tidigare, men där anser JO att uppgift står mot uppgift och Norrtäljeanstalten får ingen ytterligare kritik.


LÄS MER: Elin mördares attack i fängelset


Den dömde mördaren satt isolerad i tre veckor innan det fattades beslut att han skulle flyttas till Salberga. Slagsmålet i fängelset är samtidigt inte den enda gången som Ephrem Yohannes misskött sig. Regelbundet blir han varnad för att arbetsvägran i fängelset. Dessutom ska Ephrem Yohannes ha hotat fängelsepersonal och betett sig olämpligt på annat sätt.

GT har via anstalten försökt komma i kontakt med Ephrem Yohannes.