Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elins ilska efter sexistiska budskapen på studentflak

Elin Johansson jobbar som gymnasielärare.
Foto: Privat
Studentflaket som Elin Johansson reagerar starkt på.
Sexistiska studentflak har uppmärksammats flera gånger.
Foto: Shutterstock

Under de senaste dagarna har bilder från studentflak i Tidaholm och Skara spridits på sociala medier. Anledningen är de sexistiska budskapen på studenternas banderoller.

Elin Johansson, som arbetar som gymnasielärare, är en av dem som reagerat starkt.

Liksom konstnären Stina Wollter.

– Rent kliniskt så är det här en del av våldtäktskulturen, säger Wollter.

"Hälsade på en feminist i går. Rättegången hålls nu på måndag".

"Här kommer 15 nya MARTIN TIMELL". 

Så lyder två av flera studentbanderoller som har väckt starka reaktioner på många håll i sociala medier. De kommer från de senaste dagarnas studentutsläpp i kommunerna Tidaholm och Skara.

En av alla som har reagerat på budskapen är gymnasieläraren och feministen Elin Johansson från Göteborg som driver Instagramkontot "Patriarkatetochjag". Hon tog själv studenten vid den aktuella skolan i Tidaholm.

– Jag bor ju inte kvar där, men det gjorde ändå att det kändes lite extra tråkigt faktiskt.

Gymnasieläraren riktar kritik mot de aktuella skolorna:

– Hade jag sett något liknande på mina elevers flak så hade jag ju dragit ner det, även om de hade gjort det i smyg. Och det tycker jag inte bara borde gälla lärare, utan vilken vuxen som helst, säger hon och fortsätter:

– Flaken är i grunden inte skolans ansvar, det är studenterna som hyr dem och fixar i ordning dem. Men där jag jobbar har vi pratat med eleverna om budskapen och jag har även bett att få se dem. Så det finns ju återgärder man kan vidta inför.

Utsatt för näthat

Hon menar att skolan, liksom föräldrarna, har ett fostringsuppdrag.

– Det viktiga nu är att gymnasiet tar till sig det här. Att det frågar sig vad det vad det är som har hänt och hur det kunde bli så. Av allt i hela världen som de här personerna kunde skriva så var det här det viktigaste som de kunde komma på. Det är ju ett facit på att man behöver lägga om hela sin strategi på skolan och utbilda mer i värdegrund och lika behandling.

Hon säger att hon inte är förvånad över att den här typen av banderoller dyker upp år efter år.

– Framför allt unga män är väldigt provocerade av feminismen i dag. Via mitt konto så blir jag ju utsatt för diverse näthat och ofta så kommer det ju från unga män i åldrarna 13 till 22. Det är ett tecken på att vi måste arbeta mer riktat mot de här unga pojkarna. De har uppenbarligen inte förstått nödvändigheten i jämställdhet och känner sig kanske förbisedda.


LÄS MER: Stina Wollters ilska mot studentflaket 


Även konstnären och radiopersonligheten Stina Wollter har förfasats över bilderna och publicerat dem på Instagram. Hon skriver att det förminskar och underminerar hela #metoo-rörelsen.

Martin Timell har under våren åtalats – och friats – för våldtäkt.
Foto: Privat

För GT utvecklar hon:

– För varje steg som vi som kämpar för jämställdhet avancerar så kommer det alltid att komma backlashes. Det här är en rekyl. Och så har det sett ut i århundraden.

Hon fortsätter:

– Det som är extra beklagligt i dagens informationssamhälle är hur kunskapen om hur kvinnor drabbats helt har gått över huvudet på de här individerna. Att det inte landar hos dem.

"Det är genom sådana här texter som man skrattar åt som beteendet normaliseras", säger Stina Wollter.
Foto: OLLE SPORRONG

Wollter: "Inte oskyldiga pojkstreck"

Hon vill inte höra på när röster höjs för att bortförklara beteendet.

– Det här är inte oskyldiga pojkstreck och det är inte humor. Rent kliniskt så är det här en del av våldtäktskulturen. Det är genom sådana här texter som man skrattar åt som beteendet normaliseras.


LÄS MER: Martin Timell frias för våldtäkt: "Lättad"


Martin Timell stod fram tills nyligen åtalad misstänkt för våldtäkt. Åklagaren menade att gärningen ägt rum på en badtunnefest för "Äntligen hemma"-personalen 2008.

Men åtalet ogillades av tingsrätten och Timell friades helt från anklagelserna.

Rektorn på skolan där banderollen "Här kommer 15 nya MARTIN TIMELL" förekom säger så här:

– När jag frågade en lärare om detta så fick jag höra att det handlar om att här kommer 15 nya fuskbyggare. Men det är klart att det är upp till betraktaren i sin tur att tolka budskapet, och det har ju varit några turer kring just Martin Timell det senaste.

Rektorn för skolan i Tidaholms kommun avböjer att kommentera under lördagen.

– Vi skulle nog kunna ge ett tydligt svar på måndag. Men det är ju inte skolan som har sökt polistillstånd för de här fordonen, så på så sätt är skolan inte ansvarig.

Kritiken mot flaken

Detta är inte första gången som sexistiska budskap på studentflak kritiseras. Nyligen rönte en banderoll som skapats av elever på Upplands-Brogymnasiet i Stockholm stor uppmärksamhet.

”#Metoo - för kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats.”, löd banderollen. "Kränkande", konstaterade skolans rektor.

Och i Uddevalla hade en avgångsklass ett flak med texten ”Dra fiffin i grus, vi drar el i h*rhus”. Rektorn beskrev det hela som ”mycket tråkigt”.


LÄS MER: Linnea, 24, kräver en ursäkt efter studentflaket