Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elines krav på kommunen – efter svåra cykelkraschen

Eline Andersson fastnade med cykeldäcket och slog sig blodig på en bro i Herrljunga. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Kommunen ska se över glipan i bron. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Eline Andersson cyklade över en bro när hon plötsligt fastnade med cykeln i en glipa och flög huvudstupa fram över cykeln.

Hon blödde kraftigt från hakan och kontaktade sedan kommunen och bad dem se över bron.

– Jag fick svar att kommunen åtgärdat problemet men glipan var fortfarande kvar, säger hon.

Det var i slutet av juni som Eline Andersson var på väg hem från jobbet på sin landsvägscykel. Hon passerade över en cykel- och gångbro över ån Nossan i Herrljunga när det plötsligt tog tvärstopp, något som Allingsås tidning först skrev om.

– Jag cyklade över där som jag gjort många gånger men denna gång tog det bara stopp. Jag hinner tänka, vad hände där? Sedan bara jag flyger handlöst, säger hon.

Cykeldäcket hade då fastnat i en glipa i bron som är gjort av ett galler i metall. Eline som sitter fast på cykeln med cykelskor flyger över styret och ramlar rakt ner i marken.

– Det var som ett cykelställ fast man åkte bara rakt ner. Jag tar emot med hakan i något vasst, jag vet inte om det var styret eller något annat. När jag väl ställer mig upp känner jag hur hela hakan är blodig och det droppar blod, säger hon.

”Jag kunde brutit nacken”

Efter att ha stoppat blödningen med en servett fick Eline loss cykeln. Däcket som fastnat var skevt och hon fick promenera hem med cykeln.

– Jag landande rätt hårt och blev rejält mörbultat. Men det kunde gått värre. Jag kunde brutit nacken eller slagit ut tänderna. Man kan ju tycka att det ska vara en säker väg när det är en cykel- och gångbana, säger hon.

Efter händelsen har Eline kontaktat kommunen för att be dem se över bron och förklarade vad som hänt. Hon fick då ett kort svar att det skulle ordnas snarast.

Kontaktade kommunen

Två veckor senare var hon tillbaka med en fotograf på samma plats igen och då fanns glipan kvar.

– De skrev till mig att de hade åtgärdat problemet dagen efter att de svarat på mitt mejl. Jag vet inte vad de skulle ha åtgärdat då för glipan var i alla fall kvar, säger hon.

Eline berättar att hon nu väljer en annan cykelväg då hon upplever bron som obehaglig.

– Jag vill egentligen inte cykla där det är trafik men nu gör jag det. Det är många som tycker det är obehagigt att cykla och gå över den bron med. Det är en sån gallerbro så även om man har breda däck är det lite spårigt, den låter när man går över och det kan inte vara så trevligt för djur heller med sina tassar, säger hon.

Glipan ska vara lagad så fort som möjligt

Enligt Herrljunga kommun lagades glipan redan dagen efter Eline Anderssons olycka.

Marketta Lundström, teknisk chef på Herrljunga kommun, förklarar läget.

– Vår gatu- och parkchef tog kontakt med Eline direkt efter olyckan och förklarade att problemet är åtgärdat, säger Marketta Lundström.

Varför är då glipan kvar, två veckor efter olyckan?

– Det får vi verkligen se över. Kommunalrådet och jag kommer åka ut och titta på bron och se hur där ser ut, säger Marketta Lundström.