Elina Borgelsson har en viktig uppmaning till de som skjuter fyrverkerier under dagtid. Foto: PrivatElina Borgelsson har en viktig uppmaning till de som skjuter fyrverkerier under dagtid. Foto: Privat
Elina Borgelsson har en viktig uppmaning till de som skjuter fyrverkerier under dagtid.  Foto: Privat
Elinas häst blev skrämd av tidiga fyrverkerier på nyårsafton. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅNElinas häst blev skrämd av tidiga fyrverkerier på nyårsafton. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Elinas häst blev skrämd av tidiga fyrverkerier på nyårsafton.  Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Elinas raketilska: Kan leda till döden

Publicerad

Åttaåriga vallacken Stay tuned, även kallad "Sture" blir vettskrämd när fyrverkerier smäller av.

På nyårsaftonen sköt någon raketer under dagtid i närheten av stallet där Elina Borgelsson, 19, red sin häst – något som hade kunnat sluta riktigt illa. 

– Det behöver inte vara att vi rider, utan att vi hanterar dem i stallet och det händer en olycka. Det kan ske olyckor som i värsta fall kan leda till döden, säger hon. 

Elina Borgelsson, 19, bor i Torslanda och äger sin häst sedan två och ett halvt år. 

På nyårsaftonen försökte hon förbereda Sture för att han skulle få en så bra kväll som möjligt.

– Vi hästägare förbereder ju oss så gott vi kan för våra hästar, för att de ska få ett så lugnt nyår som möjligt. Vi rider dem kanske hårdare än vanligt för att de ska vara mentalt trötta. Eftersom vi tänker på säkerheten så rider vi i ridhuset och inte efter att det blivit mörkt, säger hon.

Elina och hästen Stay tuned, även kallad "Sture". Foto: Privat

"Är djur på 5-600 kilo"

Hon red på Sture i ridhuset på söndagen, när hon hörde smällar på ganska långt avstånd – de höga ljuden blev sedan fler och kom närmare.

– Då reagerade min häst, han börjar studsa och han kan dra i väg och ställa sig på bakbenen. Det här är djur på 5-600 kilo, säger Elina. 

 

LÄS OCKSÅ: Marianne vågar inte ha hästarna hemma på nyår

Det var nära att olyckan var framme och därför har Elina nu en uppmaning till människor som bor i närheten av stall och hästar. 

– Vi vet ju att så fort det blir mörkt så smäller det, men det är ju folk som smäller på dagen också. Vi försöker ju anpassa oss, men det är som att de tänker "att djuren blir rädda är inte mitt problem" Det behöver inte vara att vi rider, utan att vi hanterar dem i stallet och det händer en olycka. Det kan ske olyckor som i värsta fall kan leda till döden. 

Elina berättar att Sture fortfarande var rädd på nyårsdagen. Foto: Privat

"Sätter sig fort i huvudet"

När hästarna släppts ut på måndagen var de fortfarande stissiga och rädda, berättar Elina.

– När de kom ut i hagen så insåg de att det inte var någon fara längre, men det sätter sig fort i huvudet på hästarna. 

 

MER: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Hon tycker också att diskussionen om rädda djur på nyår mest handlar om hundar.

– Fokuset är ju klart och tydligt på hundar, jag har själv haft hund och det var minst lika jobbigt att se min hund så stressad. Men oftast är man inte i stallet vid tolvslaget och ser de panikslagna djuren, mot att ha sin hund i knät, säger hon. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER