Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elina klämdes fast mellan tågdörrarna: "Fick panik"

Elina Sjögren klämdes fast i tågdörrarna. Foto: PRIVAT
Det var när Elina skulle kliva av Öresundståget i Falkenberg som olyckan inträffade. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Hallandstrafiken beklagar det inträffade. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

När Elina Sjögren klev av tåget på stationen i Falkenberg stängdes dörrarna – och hon naglades fast.

– Jag fick panik. Jag tänkte "bara inte tåget börjar rulla nu". Och vad hade hänt om det varit ett litet barn eller någon äldre sjuk person som klämts i stället för jag? frågar hon sig.

Händelsen inträffade klockan 19.55 förra fredagen. Elina Sjögren berättar:

– Jag bor i Växjö, men kommer från Falkenberg och skulle hem och hälsa på. Jag hade bytt tåg i Halmstad och detta var försenat. 

När hon ska gå av tåget är det många andra som går av före henne genom dörren, uppger Elina. Innan hon kommit av blåser tågvärden i visselpipan vilket är en signal för att det är dags för tåget att avgå. 

– Jag hinner inte av innan dörrarna stängs. Dörrarna fastnar mot mina ben och armar. Jag har packning i båda händerna och får panik. Jag skriker på hjälp, berättar Elina.

En räddande ängel

En kvinna, som vad Elina förstått är en fyrbarnsmamma, kommer till undsättning.

– Hon lyckas få upp dörrarna och jag kommer ut. Jag fick inga skador mer än att det gjorde ont i både armar och ben.

– Men jag var så skakad att jag knappt kunde tacka kvinnan, som jag minns det. Därför vill jag gärna ha kontakt med den här kvinnan, säger Elina som tidigare gett sin historia på sitt Facebookkonto.

Hon är så här långt besviken på Hallandstrafiken som ansvarar för tåget i fråga.

– Jag mejlade dem på söndagen den 5 november och fick svar redan på måndagen att de skulle kolla vad som hänt. Men i fredags fick jag ett nytt mejl och då blev jag väldigt besviken, säger Elina.

Innehållet var att man hade kontaktat berörd tågvärd. Denne sa att det var helt folktomt på perrongen när han gav signalen att dörrarna skulle stängas och tåget kunde köra i väg.

Väcker många frågor

– Det stämmer självklart inte. Det fanns många på perrongen, annars hade jag ju inte fått hjälp, säger Elina som vill ha svar på ett antal frågor från Hallandstrafiken.

– Jag är besviken på bemötandet, att bli misstrodd, för det första.

– Sen undrar jag ju varför dörrarna inte gick upp när jag stod i vägen. Ska de inte göra det? Vad hade hänt om det varit ett litet barn eller någon äldre sjuk person som klämts i stället för jag? Hade tåget kunnat köra i väg med mig fastklämd?

Andreas Almquist, vd för Hallandstrafiken AB. Foto: / Stina Olsson(Pressbild

Andreas Almqvist, vd, på Hallandstrafiken:

– Det här är ytterst ovanligt. Vi har ingen sådan här händelse rapporterad tidigare. Men jag misstror inte Elina och kan bara beklaga det inträffade.

"Kan inte starta"

– Dörrarna har en gummilist så att inga allvarliga klämskador ska kunna inträffa. Om något eller någon fastnar stannar dörrarna i det läget. Efter några sekunder går de upp lite grann, efter ytterligare några sekunder öppnar de sig mer. Man kan dra upp dörrarna manuellt i det här läget och tåget kan inte starta.

– Men jag förstår att de här sekunderna känns som en ocean av tid och att det var en synnerligen obehaglig händelse, säger Almqvist.

Under söndagen hade Elina planerat ta tåget tillbaka till Växjö, men det fick bli en resa med bil i stället.

– Jag har en snäll pojkvän som hämtar mig. Jag väntar ett tag med att åka tåg. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!