Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elina, 27, stod i baren – antastades av okänd man

Elina Jansson blev antastad av en man på krogen – och vill lyfta fram personalens bemötande. – De visade att de tog situationen på stort allvar, säger hon. Foto: Privat

Elina Jansson, 27, var på krogen med en vän när en okänd man började tafsa på henne i baren.

Hon konfronterade mannen och bartendern reagerade direkt så att vakter tillkallades.

– Jag blev så otroligt väl bemött av personalen. Det märks att det blivit en attitydförändring. Säg alltid ifrån. Det gör skillnad, lyder Elina Janssons uppmaning.

När Elina Jansson och en vän var ute på krogen i Linnéstaden i Göteborg i helgen som gick. När de stod i baren för att beställa kom en okänd man fram och ställde sig bakom henne.

– Han började ta på min kropp, runt midjan och höfterna. Jag hade aldrig sett honom tidigare, säger hon.

Elina Jansson förklarar att hon först blev så chockad att hon inte sa något.

– Det är svårt att säga ifrån, man fryser till och blir ställd. Det var faktiskt min vän som fick mig att säga ifrån. Hon frågade: ”Tog han på dig?”. Då konfronterade jag honom och undrade om han tyckte det var okej att gå fram och ta på en främmande människa, säger hon och berättar att mannen bara svamlade något till svar.

– Han var berusad och det verkade inte som att det jag sagt sjönk in. 

”Är så himla vanligt”

Elina Jansson menar att händelsen i sig egentligen inte var särskilt dramatisk.

– Men det här är så himla vanligt och det retar mig. Det finns ingen respekt för en annan människas rätt till sin kropp. Att man bara går fram och tar på en helt okänd människa.

”Sluta aldrig att säga ifrån. Det gör skillnad” menar Elina Jansson som konfronterade mannen i baren som började tafsa på henne. Foto: Privat

Hon vill också lyfta fram bemötandet hon fick av krogpersonalen.

– Jag blev så otroligt väl bemött av de som jobbade i baren. Bartendern kallade på vakterna som kom och frågade vad som hänt. De undrade om jag ville att de skulle hålla kvar mannen och om jag ville göra en polisanmälan. De visade att de tog situationen på mycket stort allvar. Det är jag väldigt tacksam för, berättar Elina Jansson som är politiskt aktiv för Miljöpartiet i Göteborg och är ersättare i Örgryte-Härlanda stadsdelsnämnd.

Hon gjorde dock ingen anmälan och mannen eskorterades ut ur lokalen.

– Det var sent och jag var ute med mina vänner. Jag ville inte att han skulle förstöra hela kvällen, säger hon.

”Förtjänar att lyftas fram”

Elina menar att de senaste årens debatt kring sexuella trakasserier gjort det lättare för kvinnor att säga ifrån och höja rösten i sådana situationer.

– Tidigare har det ofta bemötts med en axelryckning. Nu ser vi att när vi säger ifrån får det faktiskt effekt. Det är minst sagt på tiden. Positiva exempel förtjänar att lyftas fram, säger hon.

Hon uppmanar alla som råkar ut för sexuella trakasserier att ta det på allvar och slå larm direkt.

– Sluta aldrig att säga ifrån och ta hjälp av en vän om det känns obekvämt att säga ifrån själv, menar hon.