Elin Krantz mördare vädjar: Flytta mig till mitt hemland

Ephrem Yohannes dömdes till 16 års fängelse och utvisning för mordet på Elin Krantz i september 2010.
Foto: POLISEN
27-åriga Elin Krantz mördades på väg hem från en utekväll med sina kompisar i Göteborg.
Foto: PRIVAT
Ephrem Yohannes har misskött sig ett flertal gånger sin tid i fängelset.

27-åriga Elin Krantz mördades i Länsmansgården i Göteborg för snart nio år sedan. 

Nu vill gärningsmannen Ephrem Yohannes avtjäna resten av sitt 16-åriga straff i hemlandet Etiopien då han hävdar att hans mänskliga rättigheter kränks i Sverige.

Men regeringen ger nobben, enligt Metro.

Efter en utekväll på stan i september 2010 somnade Elin Krantz, 27, till på spårvagnen på vägen hem. När hon vaknade klev hon av vid fel hållplats i Länsmansgården. 

Det gjorde också den då 22-årige Ephrem Yohannes. 

Han följde efter och dödade henne.

Året efter dömdes han till 16 års fängelse och utvisning för mord och försök till våldtäkt. Den etiopiske medborgare Ephrem Yohannes hade vid tiden för mordet ett permanent uppehållstillstånd.

Sedan november 2011 avtjänar han straffet på Salbergaanstalten i Sala. 

Men nu vill han bli förflyttad till hemlandet. Det framgår av en begäran som GT tagit del av och som Metro tidigare uppmärksammat.

”Jag begär en omedelbar förflyttning”, skriver mördaren bland annat. Han skriver också: ”Jag vill förflyttas till ett Etiopiskt fängelse så snabbt som möjligt”.

Regeringen ger nobben

I brevet hävdar Ephrem Yohannes att han blivit utsatt för kränkande behandling och att hans mänskliga rättigheter kränks innanför fängelsets murar.

Han skriver att han varit i kontakt med Etiopiens ambassad i frågan. Han avslutar brevet med att skriva ”Tack och Gud välsigne er”.

Men regeringen nobbar hans begäran, enligt Metro.

Anledningen är att det inte finns någon överenskommelse länderna emellan. 

Det finns ändå en liten möjlighet till överföring om det föreligger ”synnerliga skäl”. Men några sådana är det inte tal om här, enligt beslutet.

Regeringen finner att omständigheterna i ärendet inte är sådana att det föreligger synnerliga skäl för att förordna att verkställigheten av påföljden ska anförtros åt myndigheten i Etiopien”, står det i beslutet som Metro hänvisar till.

Åklagaren: Ovanligt fall

Åklagaren Stina Lundqvist, som ansvarade för utredningen, säger i dag om fallet:

– Det var ett väldigt ovanligt fall och även varje kvinnas stora mardröm.

Åklagare Stina Lundqvist hade hand om fallet.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Ledtrådarna ledde till mördaren

Polisen kunde snabbt komma mördaren på spåren.

– Jag skulle säga att det var en kombination av tur och ett skickligt polisarbete, säger Stina Lundqvist.

Viktigt för polisen var att de snabbt fick tag på den övervakningsfilm som fanns från spårvagnen, vilken visade Ephrem Yohannes och Elin Krantz sittandes bredvid varandra i den annars nästintill tomma vagnen.

På filmen ser man hur Yohannes gör ett flertal försök att prata med henne, för att sedan följa efter henne ut.

Spårvagnens övervakningskamera fångade Elin och hennes mördare på film.
Foto: POLISEN

Yrkade på livstid

Bara dagen efter att Elin hittats, den 28 september 2010, greps Ephrem Yohannes på centralstationen i Göteborg, av en civilklädd polis. Denne kände igen honom från övervakningsbilderna.

Strax därpå hörde en privatperson av sig till polisen efter att ha hittat Elins handväska och kläder i en papperskorg i närheten av brottsplatsen.  

Tack vare att polisen lyckades gripa mördaren så pass snabbt lyckades de även få fatt i hans egna kläder som låg slängda i en tvättkorg hemma hos honom. På dem fanns DNA från Elin Krantz.

Ephrem Yohannes har hela tiden nekat till mordet. Hans version är att han såg två okända män våldta Elin Krantz och att han skrämde i väg dem, för att sedan själv fly från platsen.

Mordet hade kunnat stoppas

Trots att fallet löstes snabbt finns det fortfarande detaljer som grämer åklagaren Stina Lundqvist, som yrkade på att mördaren skulle dömas till livstids fängelse.

– Överfallet skedde inte långt från ett bostadsområde och det var flera vittnen som hade hört Elin skrika, länge. Men folk tänker ofta att de inte vill prata med polisen eller blanda sig i.

– Hade någon valt att göra det hade man kanske kunnat förhindra att hon mördades. Det är en svår tanke.

Elin Krantz hade flyttat från Falköping till Göteborg för att studera till hudterapeut.
Foto: POLISEN

Våldsam i fängelset 

Elin har beskrivits av sina närstående som en levnadsglad tjej med många framtidsplaner. Hon hade flyttat ner till Göteborg från Falköping eftersom hon precis hade kommit in på en hudterapeututbildning. Men mördaren satte stopp för allt det.

Ephrem Yohannes är i dag 31 år. Sedan han fick sin fängelsedom har han ådragit sig ett stort antal varningar, blivit placerad i isolering och hamnat i våldsamt slagsmål.

Han har gått till verbala attacker och betett sig olämpligt mot personalen vid ett flertal tillfällen och han blir regelbundet varnad för arbetsvägran. 

Så sent som den 18 februari uttryckte han, enligt Kriminalvårdens handlingar, sitt missnöje över sin placering på Salberga. 

Redan 2014 begärde han att bli förflyttad till Etiopien. Han kan som tidigast bli villkorligt frigiven 2021. Då har han avtjänat två tredjedelar av det utdömda straffet.

GT har via anstalten försökt komma i kontakt med Ephrem Yohannes. 

GT har varit i kontakt med Elin Krantz anhöriga inför denna publicering.