Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nämndeman misstänks för jäv – Elin Ersson begär ny rättegång

Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat

Aktivisten Elin Ersson begär en ny rättegång efter att det uppdagades att en av nämndemännen i målet kan ha varit jävig, skriver SvD.

Elin Ersson dömdes i Göteborgs tingsrätt för att hon stoppat ett plan från att lyfta på Landvetter. 

Aktivisten Elin Ersson, 21, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan i somras.

Senare åtalades hon för brott mot luftfartslagen – ett brott som hon också dömdes för i tingsrätten.

Genom sin advokat har Elin Ersson överklagat domen till hovrätten. I överklagandet begär hon även att rättegången i tingsrätten tas om i sin helhet. 

Detta efter Svenska Dagbladets avslöjande om att en av nämndemännen i målet kan ha varit jävig.

Elin Ersson sände live på sin Facebook-sida under aktionen. Filmen spred sig som en löpeld i sociala medier och snappades upp av flera internationella medier.
Foto: Privat

Kallade Ersson brottsling

Nämndemannen, en politiker från Sverigedemokraterna, kallade Elin Ersson för brottsling på sociala medier.

”Det bör därmed anses ha förelegat en jävssituation i enlighet med RB 4 kap 13 § 10 p, tingsrättens dom bör därmed undanröjas och målet återförvisas för ny prövning”, står det i överklagandet.

Den bedömningen delas av flera experter som SvD pratat – de anser att nämndemannen redan tagit ställning i skuldfrågan offentligt.

Enligt rättens ordförande berättade nämndemannen heller inte om kommentaren inför förhandlingen, skriver SvD. Detta trots att den som dömer i ett mål måste uppge omständigheter som kan misstänkas utgöra jäv. 

Tingsrätten väntas fatta ett beslut i frågan på torsdag. 

Dömd för våldsbrott

Mannen vars utvisning Elin Ersson stoppade, hade dömts för våldsbrottslighet i Sverige och avtjänat ett fängelsestraff – något som Elin Ersson fick klart för sig först senare.

Men även om hon hade vetat det – och trots den kritik som riktats mot henne på grund av detta faktum – hade hon inte agerat annorlunda. Det har Ersson tidigare sagt i ”Morgonpasset”:

– Jag gjorde inte det jag gjorde för att säga att han är en bra människa. Jag la då ingen värdering i vem han är som person, det gör jag egentligen inte nu heller. På grund av säkerhetsläget i Afghanistan och på grund av att han är en människa så väljer jag att stå upp för hans rätt att leva. 

Mannen deporterades från Sverige drygt en månad senare. Kriminalvården beräknar att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor, uppger TT.