Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin Ersson, 23, om tiden efter flygplansaktionen

Elin Ersson dömdes för brott, men ny tas rättegången om.Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Elin Erssons film blev spridd över hela världen.Foto: Privat

Aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade deportationen av en afghansk man genom att vägra sätta sig ner i planet på Landvetter – och dömdes för brott mot flygfartslagen.

Men en nämndeman ansågs ha varit jävig och nu ska rättegången snart tas om.

– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med. Sedan vill jag inte framställa mig själv som någon hjälte utan vill snarare förmedla att alla kan göra något, säger Elin Ersson i en intervju med Jönköpings-Posten.

Förra sommaren vägrade aktivisten Elin Ersson sätta sig ner i ett flygplan på Landvetter flygplats när det var dags för avfärd, vilket gjorde att det inte kunde lyfta.

Elin Ersson befann sig egentligen på planet för att hindra utvisningen av en pojke till Afghanistan. Väl på plats insåg hon att pojken inte fanns ombord. Det gjorde däremot en afghansk man i 50-årsåldern som också han skulle utvisas, och Elin Ersson bestämde sig för att genomföra aktionen ändå.

Först senare fick Elin Ersson klart för sig att mannen dömts för våldsbrottslighet i Sverige och avtjänat ett fängelsestraff. Men även om hon hade vetat det – och trots den kritik som riktats mot henne på grund av detta faktum – hade hon inte agerat annorlunda, har hon förklarat.

Har polisanmält hot

För sitt agerande dömdes Elin Ersson till 3 000 kronor i dagsböter, för brott mot luftfartslagen. Men senare framkom det att en av nämndemännen i rätten varit jävig och nu ska förhandlingen i Göteborgs tingsrätt tas om.

I en intervju med Jönköpings-Posten berättar Elin Ersson att hon, efter det inträffade, mötts av många reaktioner. Hon har polisanmält hot hon tagit emot.

– Jag tog med mig en bunt utskrivna papper och visade upp dem. Jag hade dock inga förväntningar på att polisen skulle vilja utreda hoten, jag ville bara anmäla för att det skulle föras in i statistiken, säger Elin Ersson till JP.

Samtidigt har hon möts av många positiva ord, förklarar hon. Bland annat har det gjorts en engelsk kortfilm om henne, uppger JP.

– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med. Sedan vill jag inte framställa mig själv som någon hjälte utan vill snarare förmedla att alla kan göra något, säger Elin Ersson till tidningen.

Elin Ersson.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Elin Ersson nekar

Elin Ersson har hela tiden nekat till att hon begått en brottslig handling.

– Det som jag hade läst och hört var att det inte var olagligt. Jurister som jag har varit i kontakt med har också varit oense. Därför anser jag att det behövs en praxis inför framtiden så att vi vet, säger hon.

Den nya rättegången hålls på onsdag.

 

LÄS MER: Elin Ersson stoppade utvisning av dömd man – ångrar sig inte

 

LÄS MER: Elin Ersson hindrade utvisning – döms till böter