Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin Ersson, 21, hindrade utvisning – döms till böter

Aktivisten Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg tidigare i år.Foto: ADAM IHSE/TT
Elin Ersson åtalades för brott mot luftfartslagen. Under måndagen faller domen i tingsrätten.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Aktivisten Elin Ersson, 21, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan i somras.

Senare åtalades hon för brott mot luftfartslagen.

Under måndagen föll domen: Elin Ersson har gjort sig skyldig till brott och döms till totalt 3 000 kronor i dagsböter.

– Hon är besviken på domen, säger advokaten Tomas Fridh, som berättar att domen kommer att överklagas.

I juli i fjol bordade 21-åriga Elin Ersson ett flygplan på Landvetter, med syfte att stoppa utvisningen av en pojke. Men pojken fanns inte med på planet.

Ombord fanns däremot en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan, och Ersson bestämde sig för att ändå genomföra sin aktion. 

Hon vägrade att sätta sig ner, trots upprepade tillsägningar från kabinpersonalen, och hindrade på så sätt flygplanet från att lyfta. Senare fick både Ersson och mannen lämna planet på order av kaptenen.

Aktivisten Elin Ersson sände på Facebook

Elin Ersson livesände aktionen på sin Facebook-sida, och videon spreds snabbt i sociala medier. Nyheten snappades också upp av flera internationella medier som The Guardian, The Sun och CNN.

– Antalet visningar av videon eskalerade till obegripliga proportioner och det blev för mycket. Men jag är glad att den här frågan har fått så stor uppmärksamhet, det är människors liv det handlar om, har Elin Ersson tidigare sagt till TT.

 

Elin Ersson sände live på sin Facebooksida under aktionen.Foto: Privat

Elin Ersson åtalades

Händelsen polisanmäldes och Elin Ersson åtalades senare, misstänkt för brott mot luftfartslagen. Hon har erkänt sitt handlande, men anser inte att hon genom det har brutit mot lagen.

Men under måndagsförmiddagen dömdes hon till dagsböter på totalt 3 000 kronor.

Tingsrätten för i domen ett resonemang om nöd och skriver: 

”Elin Ersson har inte uttryckligen invänt att hon till följd av nöd inte ska straffas för gärningen, men hon har ändå berättat att hon agerade på det sätt hon gjorde eftersom den man som skulle utvisas annars skulle dö i Afghanistan”.

Händelsen inträffade på Landvetter flygplats utanför Göteborg.Foto: KALLE SANNER/PRESSBILD

Domstolen skriver vidare att nöd föreligger då fara ”hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse”. Om någon befinner sig i en nödsituation har var och en som hjälper honom samma rätt. 

Men så var inte fallet, menar tingsrätten:

”I målet är utrett att mannen skulle utvisas till Afghanistan efter att beslut om detta fattats i den föreskrivna ordningen i svensk domstol. Ett genomförande av en sådan utvisning kan inte anses utgöra en sådan nödsituation som lagen avser och inte heller av denna anledning kan Elin Ersson undgå ansvar”, skriver tingsrätten och konstaterar att det är straffbelagt att som passagerare inte rätta sig efter vad befälhavaren på ett flygplan bestämmer om ordningen ombord.

Elin Erssons nekade till brott

Under rättegången fick Elin Ersson redogöra för sina handlingar:

– Jag har inte gjort något olagligt. Jag visste att det var piloten, befälhavaren, ombord som bestämde, och när han beslutade att vi skulle gå av planet så lyssnade jag och gjorde som han sa.

Åklagaren James von Reis yrkade under rättegången på att Elin Ersson skulle dömas till 14 dagars fängelse, men tingsrätten anser alltså inte att ett fängelsestraff är aktuellt.

Brottet är inte allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd”, skriver Göteborgs tingsrätt.

 

Elin Ersson har hela tiden nekat till brott.Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

Elin Ersson kommer överklaga

Elin Ersson kommer att överklaga domen. Hennes advokat Tomas Fridh hälsar att Ersson själv inte vill uttala sig om saken, men berättar att de gått igenom domen tillsammans.

– Hon är besviken över domen. Hennes ambition var inte att bryta mot lagen när hon klev på planet, säger Tomas Fridh.

Han fortsätter:

– Efter att ha läst tingsrättens dom är jag inte övertygad om deras resonemang.

Vad är det ni reagerar över i tingsrättens resonemang?

– Dels är det att vi ansett att det bara är flygplan som är under luftfart som kan vara platsen för ett sådant här brott. Hela frågan är när ett flygplan står stilla, kan brottet då begås? Det svarar inte tingsrätten på. De säger bara att ”vid start och landning” måste det här inkluderas. Jag hittar inget stöd för det. Dels gäller det att en domstol måste peka ut när brottet har begåtts och det går inte att efter ha läst tingsrättens dom när brottet begåtts. 

Mannen vars utvisning Elin Ersson stoppade, hade gått med på att utvisas efter ett avtjänat fängelsestraff. Han deporterades från Sverige den 27 augusti, drygt en månad senare. Kriminalvården beräknade att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor, uppger TT.