På måndagskvällen skulle en man i 50-årsåldern utvisas med flyg från Landvetter flygplats utanför Göteborg till Afghanistan. 21-åriga aktivisten Elin Ersson hade köpt en biljett till samma plan och vägrade sätta sig ner om inte kaptenen gav order om att mannen skulle lämna planet. Personal och ett flertal passagerare kritiserade henne, men många stöttade också henne genom att resa sig upp.
Efter en stund beordrade piloten Elin Ersson och den afghanske mannen att lämna planet.
Videon som hon lade upp på sin Facebooksida där hon sände live från planet har fått spridning och visats otaliga gånger. Elin Erssons agerande har blivit en världsnyhet och medier som The Guardian, The Sun och CNN har rapporterat om händelsen.

"Han förtjänar att leva"
I en intervju med Jönköpings-Posten berättar Elin Ersson vad som låg bakom hennes beslut att stoppa deporteringen.
– Jag gjorde det som privatperson, aktivist och medmänniska, säger hon och fortsätter:
– Min utgångspunkt är att han är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära död. Om någon har begått ett brott, får hen sitta i fängelse i och avtjäna sitt straff i Sverige.
LÄS MER: Aktivister stoppade flygplan på Bromma
Migrationsverket säger att de noga följer säkerhetsläget i Afghanistan.
– Vi bedömer att säkerhetssituationen är allvarlig, men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna. Migrationsverket har länge bedömt att situationen i Afghanistan är allvarlig och många därifrån får därför skydd i Sverige, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.
Vägrade ta på sig säkerhetsbälten
Så sent som den 18 juli i år inträffade en liknande händelse på ett flygplan som skulle avgå från Kastrup. Då skulle en 19-årig man utvisas till Afghanistan. Men när planet skulle lyfta reste sig flera passagerare upp i kabinen och vägrade ta på sig säkerhetsbältena, skriver Aftonbladet.
Kaptenen på planet beordrade mannen att gå av och han transporterades tillbaka till Migrationsverkets förvar i Åstorp.

För tio år sedan skedde också något liknande, den gången på Bromma flygplats i Stockholm. När dåvarande partiledaren för Centerpartiet, Maud Olofsson, var på väg till ett EU-toppmöte stoppades hennes plan av aktivister. De hade tagit sig in på startbanan genom ett hål i staketet och greps senare av polis.
Aktionen utfördes av nätverket "Ingen människa är illegal". Gruppen tog sig in på flygplatsen i ett försök att stoppa utvisningen av en 23-årig eritrean.

Var planerat
Elin Ersson är en av medlemmarna i den ideella organisationen, tillika nätverket av aktivister, "Sittstrejken i Göteborg” som jobbar för att stoppa utvisningen av afghaner. I ett pressmeddelande skriver Elin Ersson och organisationen att deras plan från början var att stoppa utvisningen av en ung man.
"Den unge mannen var inte på planet som Elin klev på. Efter mer än ett dygns undran fick hans familj i Sverige ett samtal från Kabul. Den unge mannen berättade att han hade fått åka med polisen till Stockholm där han sattes på ett plan till Afghanistan", skriver organisationen i pressmeddelandet.
LÄS MER: Familjens tårar när Sha, 19, utvisas till Afghanistan
Man fortsätter:
"Elin fick först reda på att den unge mannen saknades på planet som skulle avgå från Landvetter när hon själv hade klivit på. Hon kunde bara stoppa utvisningen av den äldre mannen".
Resan bokas på nytt
Gränspolisens pressekreterare Stefan Marcopoulos berättar att stoppandet av en utvisning inte ändrar Migrationsverkets beslut om utvisning eller polisens uppdrag att verkställa den.
– Oftast förs klienten till ett förvar, och en ny resa beställs, säger han, och fortsätter:
– Om det bedöms att säkerheten är hotad för klienten, personalen eller övriga resenärer, kan bedömningen göras att verkställigheten ska genomföras med chartrat flygplan i stället. Detta innebär självklart en betydligt högre kostnad än om resan kan genomföras med reguljärflyg. Till detta kommer det mänskliga lidandet för klienten i form av extra väntetid och osäkerhet.
Anne Ramberg försvarar agerandet
I Sverige har Elin Erssons diskuterats flitigt och det finns olika synsätt på hennes agerande. En av dem som har valt att stötta henne är generalsekreteraren för Sveriges advokatsamfund Anne Ramberg, som försvarar Elin Ersson i en tweet.
https://twitter.com/anneramberg/status/1022088321059745793Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, tycker däremot att aktivister som Elin Ersson bör lagföras.
– Denna typ av handling måste polisanmälas och följas upp. Det ska innebära kännbara påföljder för att folk ska låta bli, säger han.
Han tycker inte att den svenska asylprocessen ska ifrågasättas.
– En person som utvisas har fått en rättssäker prövning av sin sak. Vi vill se fler utvisningar och det är ett växande problem att folk stannar kvar trots avslag. En avbruten utvisning kostar samhället tid, pengar och resurser.
https://www.facebook.com/tobiasbillstromgruppledare/posts/507831782994327"Har gått för långt"
I intervjun med JP hävdar Elin Ersson att hennes agerande inte är olagligt.
Det håller inte Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta chefsåklagare, med om.
– Enligt min uppfattning är det ett uppenbart brott att hindra ett flygplan från att lyfta, då har det gått för långt. Jag tycker att fallet bör prövas av en åklagare.

Han förklarar vidare:
– Vi har grundlagsskyddade rättigheter som gör att alla kan uttrycka sina åsikter och visa ovilja mot myndighetsbeslut. Däremot måste vi bevara principen att inte vara tillåtande utöver demonstrationsrätten, som att inte tillåta agerande i privat regi över myndighetsbeslut som är fattade i demokratisk ordning.
JP skriver att tre privatpersoner gjort polisanmälan efter det inträffade och Lennart Ronnebro vid polisen i Göteborg uppger att gränspolisen är inkopplad för att undersöka vilken typ av brott som i så fall kan bli aktuellt.
– Sammantaget är det allvarligt när någon beter sig så här. Det är klart att det är straffbart, frågan är bara på vilket sätt, säger han till JP, som uppger att rubriceringen just nu är brott mot luftfartsförordningen.
Presskonferens på Facebook
På torsdagskvällen direktsände ”Sittgruppen i Göteborg” en presskonferens på sin Facebooksida.
Under den fick Elin Ersson en fråga om hur hon se på eventuella juridiska efterspel.
- Jag har kontakt med en advokat och kommer inte att kommentera det utan att han är närvarande, svarade Ersson.
Hon sa vidare att hon likställer en deportation till Afhganistan med ett dödsstraff.
– Den här måndagen kunde jag göra någonting, och det är därför jag gjorde det. Ingen kan göra allting, men alla kan göra någonting, sa Elin Ersson.
GT har sökt Anne Ramberg för en kommentar.