Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elin Ersson, 21, hindrade utvisning – åtalas för brott

Aktivisten Elin Ersson avbröt en utvisning till Afghanistan – nu åtalas hon.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Aktivisten Elin Ersson, 21, stoppade ett flygplan från att lyfta.
Foto: Privat

Aktivisten Elin Ersson, 21, blev en världsnyhet sedan hon stoppade ett flygplan från att lyfta från Landvetter flygplats.

På fredagen åtalas hon för brott mot luftfartslagen.

– Jag anser att hon gjort sig skyldig till ett brott, säger åklagaren James von Reis.

I juli hindrade 21-åriga Elin Ersson en man i 50-årsåldern från att utvisas, på ett plan som skulle ta honom från Landvetter vidare till Istanbul för att senare nå slutdestination Afghanistan.

Ombord på planet vägrade Elin Ersson att sätta sig ner och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet på order av kaptenen.

Hon livesände allting på sin Facebook-sida.

– Antalet visningar av videon eskalerade till obegripliga proportioner och det blev för mycket. Men jag är glad att den här frågan har fått så stor uppmärksamhet, det är människors liv det handlar om, har hon tidigare sagt till TT.

Videon spreds senare i rekordfart i sociala medier och snappades upp av internationell media. Medier som The Guardian, The Sun och CNN har rapporterat om händelsen.

Elin Ersson nekar

Därefter har hon öppet kritiserats såväl som hyllats av offentliga personer. Händelsen polisanmäldes också och en förundersökning startades.

I polisens förhör berättar hon om syftet med aktionen, att hon köpte en biljett endast för att komma ombord. Hon hade inte för avsikt att åka med planet.

Hon nekar till brott.

– Det var att prata med flygplanets personal så att de skulle prata med piloten. Min tanke var inte att vägra sätta mig ner utan det var att få kontakt med piloten. Min avsikt var att låta piloten få ta ett välgrundat beslut.

Polisen: Varför avbröt du?

– En av flygvärdinnorna kom fram och sa att piloten hade beslutat att mannen och jag skulle lämna planet och då sa jag OK och höll mig till det beslutet. Jag bröt filmningen när säkerhetspersonalen bad om det på flygplanstrappan.

”Hade gjort om det”

På fredagen meddelade åklagaren att Ersson kommer att åtalas för brott mot luftfartslagen.

I stämningsansökan skriver åklagaren att han anser att Elin Ersson:

”Inte åtlydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord genom att vid tiden förflygplanets avgång då alla passagerare skall sitta gå runt inne i flygplanet och stå upp i mittgången och vägra att sätta sig trots upprepade anmaningar däromfrån flygplanets besättningspersonal”.

– Jag anser att hon har gjort sig skyldig till ett brott, då måste jag åtala i synnerhet, sedan hon nekar till att ha gjort något brott, då måste en domstol ta ställning till det, säger åklagaren James von Reis.

Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader. Åklagaren uppger för TT att han ännu inte bestämt sig för vilket straff han kommer att yrka på.

GT söker Elin Ersson för en kommentar.

– Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen, har hon tidigare sagt till TT om händelsen. 

GT har varit i kontakt med Elin Erssons advokat Tomas Fridh som avböjer att kommentera åtalet i nuläget.