Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin, 22, födde sitt första barn – på busshållplatsen

Här dansar personalen på förlossningen loss
Esther valde att komma till världen nästan en månad tidigare än beräknat.
Foto: Privat
Pappa Erik Fredriksson med dottern Esther.
Foto: Privat
Det var sjukt att det kunde gå så fort, säger nyblivna mamman Elin.
Foto: Privat

Elin Jansson, 22, och Erik Fredriksson, 25, i Bengtsfors väntade sitt första barn på nyårsafton.

Dottern Esther ville dock annorlunda och hade bråttom på mer än ett sätt, hon föddes i parets bil på en busshållplats på väg till sjukhuset.

– Ambulansen var 20 minuter bort och varje minut kändes som en evighet, säger Erik.

– Det var sjukt att det kunde gå så fort, säger Elin. 

Under natten till fredagen i förra veckan misstänkte höggravida Elin Jansson, 22, att hennes vatten gått. 

Hon väckte sambon Erik Fredriksson, 25. 

Bebisen var beräknad till nyårsafton och paret hade inte hunnit packa en BB-väska eller skriva ett förlossningsbrev, något de plitade ner mellan Elins värkar som blev allt tätare och starkare. Ett brev som sedan fick ligga oanvänt i bilen. 

– Efter en timme var det inget snack om saken, det var vattnet som hade gått och sen var det tre till fyra värkar på tio minuter. När värkarna började så gick det fort, säger Elin.  

Stannade vid busshållplats

När de ringde förlossningen på natten fick de en tid för kontroll på förmiddagen, men de blev tvungna att ta beslutet att åka tidigare då de har runt en och en halv timme från hemmet i Bengtsfors till Näl i Trollhättan, vilket Dalslänningen tidigare skrivit om.

Paret satte sig i bilen och de hann inte speciellt långt innan värkarna blev allt starkare och Elin skrek av smärta. Erik ringde till förlossningen och blev rekommenderade att ringa 112. 

– De frågade om vi kunde stanna på ett lämpligt ställe och då var vi precis utanför Järbo och vi stannade vid busshållplatsen. De skickade två ambulanser, en från Mellerud och en från Uddevalla. Den som åkte från Mellerud var 20 minuter bort och det började göra riktigt ont för Elin, han på 112 guidade mig och när ambulansen var tio minuter bort började jag känna huvudet, säger Erik.

”Kämpade mot klockan”

De 20 minuterna innan den första ambulansen kom dit kändes som en evighet för paret.

– Det kändes som varje minut var en evighet så det kändes som betydligt mer än 20 minuter, säger Elin.

Elin låg i passagerarsätet när krystvärkarna startade.

– Vi kämpade mot klockan, jag hade kunnat krysta mer men höll emot. När de var tre minuter bort så började jag slappna av, säger Elin.

När den första av ambulanssjuksköterskorna kom fram till bilen strax före 06 på morgonen hann Erik säga att Elin vill ha smärtstillande, men exakt då föddes Esther. Erik stod beredd att ta emot henne.

– De kommer då jag ligger på tutan med en sista krystning, säger Elin med ett skratt.

Trodde inte det var sant 

Elin och Esther fick sen åka ambulans ner till förlossningen på Näl med Erik som körde efter i bilen ganska chockad av vad som just hänt.

– Vi fick vara tillsammans ett par timmar på BB men sen fick jag lämna. Det var tråkigt att inte få vara med och veta att Elin låg ensam där i tre dygn.

Nu är hela familjen hemma sedan i måndags och mår bra.

De har också en väldigt dramatisk historia att berätta för familj och vänner, så pass att Elins pappa trodde att de skämtade.

– Det gick väldigt fort och man fick dra den här historien för alla. Vi fick skicka en bild på Elin och Esther för att han skulle tro på det, säger Erik.

På vägen hem passerade de hållplatsen.

– Man fick ju lite flashbacks, säger Elin.

– Det var sjukt att det kunde gå så fort.

Se också: 

Vad du kan tänka på vid en snabb förlossning