Elin, 17, gör film om mobbning i skolan

Elin Ablesson, 17, har gjort en film där åtta personer berättar anonymt om hur de mobbas i skolan.
Foto: Privat

I två år var hon mobbad och utfryst av klasskompisarna. Nu vill Elin Abelsson, 17, hjälpa andra som blir utsatta för mobbning.

I ett skolprojekt har hon gjort en film där åtta personer träder fram och berättar om slag, hot och kränkningar i och efter skolan.

– Det var många som kom till mig och sa att de var glada att de fick lyfta fram sin historia på ett anonymt sätt, säger hon.

En film med anonyma historier om hot, hat och kränkningar, det blev resultatet av Elin Abelssons skolprojekt om makt och uppror på Katedralskolan i Skara. När eleverna själva fick välja ämne var det självklart för henne att välja just mobbning eftersom det är något hon brunnit för länge.

– Jag har själv varit utsatt och jag vet att även om man anmäler mobbning så är det inte säkert att det händer något, säger hon.

Fick respons direkt

Elin Abelsson ville ta tillfället i akt att hjälpa andra som utsätts för mobbning i skolan. Hon bestämde sig för att låta åtta personer dela med sig sina erfarenheter av att bli mobbade, utfrysta och till och med misshandlade i och efter skolan.

– Jag tror det är viktigt att prata om mobbning för att uppmärksamma att det händer, säger hon.

Via olika Facebookgrupper sökte hon kontakt med personer som ville ställa upp och berätta om hur hemsk vardagen kan vara när man är mobbad. Och hennes inlägg fick mycket bättre gensvar än hon hade vågat hoppas på. Hon skickade i väg förfrågningarna under en lektion och när hon kom ut ur klassrummet hade redan sju personer anmält att de ville vara med.

– Jag fick jättebra respons direkt. Vilket gjorde mig jätteglad för det trodde jag inte, säger hon.

I videon vill hon lyfta fram bevis för hur vanligt det är att bli mobbad i skolan.

– Det är ju en sak som är problematisk med mobbning, och det är att alla söker bevis men det är inte alltid det går att hitta bevis, säger hon.

Fick byta klass

Hon har själv erfarenhet av att skolan letar efter bekräftelse från lärarna på att elever blir mobbade – trots att stor del av mobbningen sker utanför klassrummet eller på sociala medier. Men i Elin Abelssons fall var det lyckligtvis en lärare som hade sett vad klasskompisarna gjorde mot henne.

– Jag pratade med rektorn och då sökte han bevis hos min lärare. Då hade han sett att jag var mobbad, säger hon.

Efter att läraren hade bekräftat för rektorn att hon blev mobbad fick hon byta klass.

– Jag hade kompisar i andra klassen så det funkade för mig, men det finns ju de som är utsatta av någon i varje klass för det är så stora gäng som mobbar, säger hon.

Nu hoppas Elin Abelsson att hennes video ska få fler människor att dela med sig av sina historier.

– Jag hoppas att fler folk vågar stå upp och berätta vad de har upplevt, säger hon.


En film med anonyma historier om hot, hat och kränkningar, det blev resultatet av Elin Abelssons skolprojekt om makt och uppror på Katedralskolan i Skara.
Foto: Google maps