Därför blev 2020 års Majblomma brandgul

GT:s krönikör Glenn Hysén var först med att köpa majblomma 2018.
2020 års vinnare av Majblommans färgtävling heter Elin Eisele.
Foto: pressbild/TT

Här är Majblomman 2020. 

Kronbladet går i brandgult och rosa och hjärnan bakom färgerna är 12-åriga Elin Eisele från Alingsås. 

– Färgerna sticker ut, och man behöver sticka ut för att få fram att barnen har rättigheter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och hjälpa Majblomman, säger hon om valet av färger.

Redan 1907 grundades Första majblommans riksförbund i Göteborg och några år senare blev de numera rikskända blommorna tradition att sälja i Sverige. 

Majblommans riksförbund arbetar i dag för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige, främst genom konceptet barn hjälper barn. En gång om året i cirka två veckor säljer barn i hela Sverige majblommor och varje år kommer blomman i en ny färg. 

Många samlar på dem och färgerna varierar alla år. 2020 års majblomma offentliggjordes på torsdagen och det är Elin Eisele, 12, från Alingsås som har designat den. 

Majblommans färger offentliggjordes på torsdagen.
Foto: TT

Brandgula färger

I vår ska dessa blommor säljas och pengarna används sedan för att dela ut bidrag till enskilda barn i Sverige. 2017 såldes majblommor för över 60 miljoner kronor. 

Generalsekreteraren Tove Lindahl Greve är mycket nöjd med valet. Hon säger så här om årets majblomma, som går i brandgult och rosa:

– De heta färgerna på årets majblomma signalerar att barns rättigheter är en brännande fråga. Ekonomisk ojämlikhet bland barn kan precis som en okontrollerad eld orsaka förödelse för både individ och samhälle. Elin har verkligen fångat angelägenheten i Majblommans fråga på ett träffande sätt i årets design. 

Färgerna på årets majblomma avslöjades på Ulriksdalsskolans fritidshem i Solna. 

Alingsåsaren Elin Eisele med årets majblomma.
Foto: TT

Affischtradition fortsätter

Valet av dag, den tredje veckan i januari, är ingen slump. 

– Att vi avslöjar årets majblomma just i dag är ingen slump. För många är tredje veckan i januari årets fattigaste. För familjer som aldrig har pengar till det mest nödvändiga är dagarna innan det första barnbidraget extra påfrestande, säger Tove Lindahl Greve i ett pressmeddelande.

Varje år målas också en affisch till majblomman och årets konstnär heter Joel Peries, 14 år. Traditionen startades med Carl Larsson år 1912 och sedan 2018 går uppdraget till talanger som är under 18 år. 

Majblommans insamling startar den 23 april 2020. 

Majblommorna från 1940 till 2016.
Foto: Wikipedia