Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar mordet på Alexandra Mezher.Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar mordet på Alexandra Mezher.
Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar mordet på Alexandra Mezher.
Alexandra Mezher dödades på ett HVB-hem i MölndalAlexandra Mezher dödades på ett HVB-hem i Mölndal
Alexandra Mezher dödades på ett HVB-hem i Mölndal

Eliasson: "Jag lider djupt med familjen"

Publicerad

Nu tar rikspolischefen Dan Eliasson bladet från munnen och uttrycker tydligt sin sorg för den mördade Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal.

– Jag lider djupt med hennes familj, känner med dem och jag hoppas verkligen att de får det stöd de kan få och de behöver från alla berörda parter, inklusive polisen, säger Dan Eliasson.

Rikspolischefen Dan Eliassons framträdande i SVT:s Gomorron Sverige 26 januari har retat upp många.

När han där fick frågan om händelsen på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal dagen innan där en ung kvinna ur personalen, Alexandra Mezher, 22, knivhöggs till döds av en 15-årig pojke, uppfattade många att rikspolischefen uttryckte mer sorg och empati för gärningsmannen än han gjorde för offret.

Detta fick Anders Karlsson, polisinspektör i Göteborg, att skriva ett debattinlägg som fick en enorm spridning. Där uttryckte han sin vrede över sin högsta chefs tv-framträdande.

"Frågade på vilken sida han står"

Bland annat skrev han att Eliasson "förminskar den misstänkte mördarens handlingar på ett så typiskt sätt, så genomsyrande för svensk rättspolitik. Även om det säkerligen finns tragik i gärningsmannens historia så motiverar det inte handlingen, och inte att rikspolischefen sitter i SVT-soffan och ägnar gärningsmannen mer uppmärksamhet än offret."

Anders Karlsson hyllades för sitt inlägg och i onsdags förmiddag möttes så de båda för ett samtal under knappt 30 minuter på polisstationen på Stampgatan i centrala Göteborg.

– Jag förde fram den kritik som jag skrev om i debattartikeln. Jag frågade på vilken sida han står på, säger Anders Karlsson och tillägger:

– Jag fick känslan av att han mer spelade rollen som försvarsadvokat i tv-inslaget. Jag påpekade att polismyndigheten är en rättsvårdande myndighet, med betoning på rättsvårdande, och vi ska tala om vad som är rätt och fel. Det ankommer inte på honom att säga på det sättet. Han ska ta till krafttag, slå näven i bordet och säga: det här är fel.

Rikspolischefen själv har fram tills nu inte velat bemöta den växande kritiken mot hans uttalande i tv-soffan.

"Lider djupt med hennes familj"

Expressen träffade Dan Eliasson några timmar senare i Stockholm i samband med ett seminarium. Men han ville inte kommentera sitt möte med den oppositionella polismannen i Göteborg.

– De möten jag har med mina medarbetare de håller jag i det rummet. Det kommenterar jag inte i media, säger han.

Det har framförts kritik mot dig efter ditt framträdande i tv-soffan. Kommer du vädra detta offentligt?

– Allting som jag har pratat med mina medarbetare i går kväll (tisdag, reds anm) och i dag på morgonen (onsdag, reds anm), det håller jag mellan mig och mina medarbetare. I övrigt kommenterar jag inte det här.

Vad har du att säga till Alexandra Mezhers familj?

– Vilken förfärlig händelse som de har råkat ut för. Jag lider djupt med hennes familj, känner med dem och jag hoppas verkligen att de får det stöd de kan få och de behöver från alla berörda parter, inklusive polisen.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER