Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåring frias för mordet på Elias, 16

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Elias Sheikh, 16, var helt ostraffad och beskrivs som en kille som höll sig borta från problem.
Åklagare Thomas Willén beskriver mordet som en ”avrättning”, enligt DN.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

16-åriga Elias Sheikh sköts ihjäl framför tre kompisar i Länsmansgården. 

Dådet har av åklagaren beskrivits som ett ”uppdrag” från äldre till yngre personer i en kriminell gruppering.

En 17-åring har stått åtalad misstänkt för mordet – på tisdagen friades han från mordmisstankarna.

– Jag är jätteledsen. Jätteledsen, säger Hiba Ismail, Elias mamma.

Den 11 mars förra året sköts 16-årige Elias Sheikh till döds med två skott på en skolgård i Länsmansgården i Göteborg. Han hade då bestämt träff med tre tjejkompisar. I samma dåd skadades en flicka allvarligt.  

– Det första jag såg var att han hade typ en asså coronamask typ. Jag tänkte är det någon som har corona som kommer nu, har en av tjejerna i berättat i förhör.

Ett vittne har också berättat att Elias Sheikh vädjade för sitt liv, instängd i ett hörn, innan han mördades:

– Snälla vad vill ni med mig? Vad har jag gjort? Vad vill ni?

Elias Sheikh var ostraffad. 

Elias mamma: ”Orättvis dom”

Två ungdomar har stått åtalade för inblandning i dådet – varav en 17-åring för mord. Vid tiden för skjutningen var han 15 år.

Under tisdagen meddelade tingsrätten att han frias från mordmisstankarna:

– Trots polisens stora ansträngningar för att spåra gärningsmannen kvarstår tvivel om att 17-åringen skulle varit en av gärningsmännen, säger Henrik Andersson, ordförande i målet. 

Här syns, enligt åklagaren, de båda mördarna cykla i anslutning till mordet.
Foto: Polisen
Mordet skedde i en paviljon på en skolgård.
Foto: Polisen

Elias mamma Hiba Ismail är mycket upprörd och besviken efter den friande domen.

– Jag är jätteledsen. Jätteledsen, säger hon och fortsätter:

– Myndigheterna har dömt fel, det är en orättvis dom. Det har funnits bevis. Varför gör de så här?

Kopplas till gängkonflikt

17-åringen döms i stället till fyra månaders sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott begånget i april 2020. Tonåringen kan enligt polisen knytas till ”Södra”, ett kriminellt nätverk i Biskopsgården.

Att mordet har kopplingar till gängmiljön är någonting som tingsrätten lyfter i samband med domen:

Det är visat att mordet har indirekta kopplingar till en pågående gängkonflikt i Biskopsgården”, skriver man i ett uttalande.

– Enligt min uppfattning är det fråga om ett uppdrag som har lämnats från de äldre i den här grupperingen till de yngre. Det är relativt vanligt att det ser ut så, har åklagare Thomas Willén tidigare sagt.

Åklagaren har hävdat att mordet var en hämndattack riktad mot en av Elias äldre bröder. Brodern har av polis beskrivits som en ledande person i ”Norra”, en annan gruppering i Biskopsgården som ligger i konflikt med ”Södra”.

Maskerade skyttar

I domen konstateras alltså att det inte gått att fastställa det det just varit 17-åringen som hållit i vapnet. Det anses klarlagt att det handlat om två maskerade skyttar, och brottsutredningen ger indikationer på fler tänkbara gärningsmän anser tingsrätten:

”Svårigheten är helt enkelt att det visat sig finnas ett potentiellt motiv för i princip alla personer knutna till det södra nätverket att delta i gärningen”

Utredningen talar dock för att 17-åringen haft ansvar för vapen i samband med mordet, menar tingsrätten. 

”Detta har framkommit bland annat av meddelanden som skickats mellan ledande personer i det södra nätverket och stärks av uppgifterna uttagna från NN:s mobiltelefon utvisande att han en tid efter händelsen befunnit sig i närheten av den plats i skogen där vapnen hade lämnats.”

Mördarna verkar ha lämnat platsen på cyklar visar utredningen. Detta har framkommit på övervakningsfilmer från platser i närheten av skolgården.

Cyklar som liknar de på bilderna hittades sedan i ett cykelförråd tillsammans med byxor med DNA från 17-åringen. På cyklarna fanns också tändsatspartiklar från patronhylsor som har samma sammansättning som de partiklar som hittades på mordplatsen.

Byxorna kan alltså bindas till 17-åringen och cyklarna till mordet. Men tingsrätten konstaterar att kopplingen mellan byxorna och cyklarna inte är tillräckligt stark.

Var vänner på Snapchat

Resultatet av undersökningen talar ”varken för eller emot att byxorna varit i nära anslutning till skjutvapen då det avfyrats. Likaså talar resultatet varken för eller emot att byxorna varit i kontakt med något vapenrelaterat som till exempel skjutvapen eller patronhylsor. Det finns alltså i sig ingen koppling mellan byxorna och cyklarna annat än att de befunnit sig i samma cykelförråd samtidigt”, skriver tingsrätten.

Bland annat nämns också, som en försvårande omständighet, att 17-åringen var vän med Elias på den den sociala medieplattformen Shapchat och kunde se var Elias befann sig. 

Men när tingsrätten sammanfattar de bevis som utredningen lagt fram anses de inte vara tillräckliga:

”Det återstår ett rimligt tvivel kring åklagarens påstående om att NN skulle vara en av dem som skjutit Elias Sheikh.”

Ytterligare tonåring frias från medhjälp

17-åringens advokat Peter Gillberg säger att han inte är förvånad över den friande domen.

Allting mynnar ut i att utredningen inte är alls så klargörande så att man med säkerhet kan peka ut vem som var gärningsman. Det påstås att min klient var en av dem, men utredningen är inte tillräcklig för att säkerställa att så var fallet, konstaterar han.

– Jag är givetvis nöjd med domen och jag har en klient som är oerhört lättad.

En 19-åring stod också åtalad i målet, för medhjälp till mord. Även han frias. I stället döms han till villkorlig dom och böter för hot mot tjänsteman, begånget i september 2020. 

Både 17-åringen och 19-åringen har hela tiden nekat till brott. 


Se också: