Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elevernas pengar gick till islamistparti i Somalia

Nu åtalas den tidigare rektorn, förre moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi, för ekonomiska oegentligheter där skattemedel i form av skolpeng ska ha försnillats.
Foto: ÅKE THIM
Römosseskolan stängdes av Skolinspektionen i oktober.
Foto: JULIA PERSSON
Förre rektorn och riksdagsledamoten Abdirizak Waberi, M, åtalas för brott i Römosseskolan. Samtidigt som han var rektor på Römosseskolan startade han ett islamistparti i Somalia, med en svensk gren.
Foto: Facebook / Facebook

Svenska skattemedel avsedda för Römosseskolans elever i Göteborg har via bluffakturor och bolag hamnat i kassan hos ett islamistparti i Somalia.

Nu åtalas den tidigare rektorn, förre moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi, för upplägget där 12,1 miljoner kronor avsedda för skolans elever använts till annat.
Pengar har bland annat förts över till det islamistparti i Somalia som Waberi leder och har finansierat dyra utlandsresor och hotellvistelser för Waberi själv

– En del av betalningarna för de osanna fakturorna har gått till skolledaren själv, hans resor med mera, och en del har gått vidare till framför allt två organisationer i Somalia, säger åklagare Henric Fagher.

Waberi nekar till brott.

I slutet av september åtalades den tidigare riksdagsledamoten Abdirizak Waberi för grovt bokföringsbrott i en förening som står Römosseskolan nära. 

Föreningen har uppgett sig utföra it-tjänster och renhållnings- och städtjänster åt skolan, som bara ska ha gjorts på papperet, enligt åklagaren.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, sa åklagaren Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten då.

Nu åtalas Waberi på nytt. 

Nekar till brott

Denna gång gäller det anklagelser om ekonomiska oegentligheter i Föreningen Framstegsskolans ekonomi, föreningen som driver Römosseskolan. Enligt utredningen misstänks Waberi för att via bolag ha fört ut stora belopp från skolan, som finansierats via skattemedel genom skolpengen. 

Sedan tidigare har GT kunnat berätta hur pengar skickats vidare till personer i Somalia, enligt uppgift som gåvor, och även bekostat dyra resor som Abdirizak Waberi haft till just Somalia, där han leder ett islamistiskt parti.

Det islamistiska partiet är också en av två organisationer i Somalia som tagit del av pengarna, enligt åklagaren Henric Fagher.

– En stor del går vidare till Somalia, till framför allt två olika organisationer. En betecknar han som en hjälporganisation, en annan som ett politiskt parti, säger Fagher som beskriver brottsligheten som allvarlig. 

– Den här förskingringen går ut över barnens rätt till utbildning. Ur det perspektivet är det naturligtvis allvarligt.

En kvinna som åtalas samtidigt som Waberi, både nu och i slutet av september kan, enligt Skatteverkets utredning, kopplas till svenska grenen av Abdirizak Waberis islamistparti.

– Generellt kan jag bara säga att hon förnekar brott, sa kvinnans advokat Stefan Jevinger i september.

Detsamma gäller de nya anklagelserna, skriver han i ett SMS.

Enligt det nya åtalet har 12,1 miljoner kronor av den kommunala skolpeng som skolan mottagit för att finansiera skolverksamheten gått till annat, bland annat till Waberi själv och till organisationer i Somalia.

Abdirizak Waberi är sedan en tid tillbaka ledare för det somaliska islamistpartiet National Unity Party.
Foto: Facebook / Facebook

– En del av betalningarna för de osanna fakturorna har gått till skolledaren själv, hans resor med mera, och en del har gått vidare till framförallt två organisationer i Somalia, säger åklagaren Henric Fagher.

Åklagaren yrkar även på näringsförbud mot de bägge misstänkta samt mångmiljonbelopp i företagsbot för de involverade företagen. Brottsmisstankarna gäller grov förskingring och grovt bokföringsbrott under åren 2017 till 2021.

Säpo: Hot mot rikets säkerhet

Waberi och hans medåtalade kompanjon uppger att bolaget fakturerat för verkliga tjänster och att syftet var att vinsten skulle slussas vidare till välgörenhet i Somalia.

Om bristerna i bokföringen säger Waberi i förhör till polisen:

– Ni kanske tänker att jag suttit i riksdagen och liknande och borde veta detta men jag har suttit i många föreningar och det har aldrig varit på tal att föreningen ska ha en mer omfattande bokföring, säger han och uppger att det inte var för att bryta mot lagen:

– Ni ser en person som gjort fel i formalia och misstänker att jag gjort det uppsåtligen.

Föreningen bakom Römosseskolan har också, enligt Skolinspektionen, under 2020 och 2021 fört över 9,5 miljoner kronor till ägarbolaget bakom den då nedlagda Vetenskapsskolan och sedermera Safirskolan. 

Enligt ett avtal skulle Framstegsskolan köpa skolans så kallade inkråm för 12,5 miljoner.

Skolinspektionen konstaterar att föreningen därmed betalat ut ”mångmiljonbelopp till ett bolag som ... är, eller har varit, kontrollerat av en person (och dennes närstående) som av Säkerhetspolisen och Migrationsöverdomstolen bedömts utgöra ett hot mot rikets säkerhet.”

Muslimska Römosseskolan grundades av Abdirizak Waberi 1998, men i förra veckan beslutade Skolinspektionen att dra in tillståndet för föreningen som driver skolan och två systerverksamheter. 

Ett av skälen var ekonomiska oegentligheter samtidigt som Skolinspektionen konstaterade att stora belopp förts ut till Somalia. 

Blev av med sitt pass

Den tidigare riksdagsledamoten Waberi anhölls i sin frånvaro den 5 juli i år. Han greps två dagar senare och satt frihetsberövad fram till den 9 juli då han försattes på fri fot i väntan på åtal. 

Samma dag meddelade åklagare beslut om reseförbud mot Waberi och han skulle lämna in sitt pass till polisen. Han ska enligt ett beslut den 18 oktober i år anmäla sig två gånger i veckan hos polisen. 

Skolinspektionens beslut att dra tillbaka Framstegsskolans tillstånd för att driva skolor gäller totalt tre skolor: Römosseskolan, Lilla Römosseskolan, Römosseskolan Agnesberg. Dessutom förloras tillståndet för Römosseskolan Borås som i dag inte är i drift. 

Återkallandet sker på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen. Enligt Skolinspektionens granskning bedöms fyra av fem ledamöter i styrelsen som olämpliga för att bedriva skolverksamhet. 

Styrelseordföranden: ”Vi är lämpliga”

Den nuvarande styrelseordföranden för Framstegsskolan Khemais Bassoumi avfärdar Skolinspektionens bedömning av ledamöterna som olämpliga. 

– Vi är lämpliga, men vi har missat och slarvat och gjort fel. Det är rätt. Men vi är inte olämpliga, sa han i förra veckan.

I förhör uppger också en medlem av styrelsen att de försökt bli av med Waberi sedan augusti 2020, då de genom GT:s artiklar blev uppmärksammade om att deras rektor samtidigt drev ett islamistiskt parti i Somalia. 

Enligt åklagaren Henric Fagher har man inte funnit några indikationer på att pengarna gått till terrorfinansiering eller liknande.

– Om man haft indikationer på det så hade man borrat vidare i det, säger han.

GT har sökt Waberi som tidigare uppgett att han inte vill kommentera anklagelserna i nuläget. 

- Han förnekar brott, det är allt jag kan säga, säger hans advokat Per Gunnarsson.