Två personer mördades på Kronan i Trollhättan och ytterliggare två kämpar för sina liv. Nu berättar eleverna om skräcken inne i klassrummet. Foto: Anders YlanderTvå personer mördades på Kronan i Trollhättan och ytterliggare två kämpar för sina liv. Nu berättar eleverna om skräcken inne i klassrummet. Foto: Anders Ylander
Två personer mördades på Kronan i Trollhättan och ytterliggare två kämpar för sina liv. Nu berättar eleverna om skräcken inne i klassrummet. Foto: Anders Ylander
En flicka visar upp sina sms som hon skickade inifrån klassrummet. Foto: Anna-Karin NilssonEn flicka visar upp sina sms som hon skickade inifrån klassrummet. Foto: Anna-Karin Nilsson
En flicka visar upp sina sms som hon skickade inifrån klassrummet. Foto: Anna-Karin Nilsson
Konversationen med vännen.Konversationen med vännen.
Konversationen med vännen.
De såg en maskerad Anton Lundin Pettersson, 21, hugga ner kompisen.De såg en maskerad Anton Lundin Pettersson, 21, hugga ner kompisen.
De såg en maskerad Anton Lundin Pettersson, 21, hugga ner kompisen.
Många sörjer i Trollhättan. Foto: Anna-Karin NilssonMånga sörjer i Trollhättan. Foto: Anna-Karin Nilsson
Många sörjer i Trollhättan. Foto: Anna-Karin Nilsson

Eleverna om skräcken inne i klassrummet

Publicerad

TROLLHÄTTAN. Barnen såg Anton Lundin Pettersson, 21, hugga en kompis med svärdet i klassrummet.

Eleverna berättar om skräcken och hur flera kamrater flydde ut, beväpnade med en sopkvast för att kunna försvara sig.

– Han höll upp sitt svärd och riktade det mot oss alla, säger en 14-årig flicka.

Fler detaljer börjar komma ut om vad som hände inne i skolan när Anton Lundin Pettersson kom till Kronans skola strax efter klockan tio i torsdags - och gick till attack mot elever och lärare med annan etnicitet.

Övervakningsbilderna som publiceras intill ska vara från tillfället då skolmördaren med blodigt svärd passerar elevskåpen och knackar på hos en klass som har SO-lektion i slutet av en korridor. Vi har efter tillåtelse från föräldrarna pratat med två elever i åttondeklassen som hade den misstänkte dubbelmördaren i klassrummet. De beskriver hur de först trodde att någon på skolan ville skämta.

– Vi såg honom utanför genom glasväggen och trodde det var ett prank. Han knackade på dörren. Min klasskompis gick och öppnade. Han gick in och kollade på allihop. Sen stack han svärdet nere i buken på honom, säger en flicka.

Hon berättar hur en klasskompis som stod nära började skrika.

– Men alla trodde fortfarande att det var ett skämt. När vi såg att det sprutade blod, så sprang alla åt sidan. Vi har ett litet grupprum bredvid klassrummet så alla sprang dit, säger hon.

Klasskompisen sårades svårt

Klasskompisen är en 15-årig pojke som sårades svårt och nu vårdas på sjukhus. Efter att Anton Lundin Pettersson dragit ut svärdet från pojkens mage, stirrade han ut över klassen igen, enligt eleverna.

– Han höll upp sitt svärd och riktade det mot allihop. Sen backade han utan att vända sig. Han backade och kollade på alla och gick försiktigt ut. Det var då min lärare smällde igen dörren.

Flera i klassen började gråta, andra trodde fortfarande att det var ett dåligt skämt. Hon skrev ett meddelande i panik till sin storasyster.

”Jag kmr dö omg en kille kom in med kniv jag vet inte om det var ett prank”.

”En kille fick vlod”, skriver hon och rättar sig.

”Blod”.

Systern är i chock.

”Ja det är kaos här”.

Läraren sa åt klassen att låsa dörren och tog med sig den skadade eleven ut så att han kunde få vård. Sedan kom han tillbaka.

– Rektorn knackade på dörren och sa att det inte var ett skämt. Vi skulle samlas med klassen bredvid. Då fick alla panik, säger en pojke i klassen.

Hade svårt att tro på det

Själv hade han svårt att tro att det var allvar. Han kan inte förklara varför. Det var svårt att tro att det där, som inte ens händer på film, skulle hända dem.

Inombords växte rädslan. Han och några andra i klassen beslutade sig för att ta sig ut från skolan.

– Vi tog en sopkvast. Vi tänkte använda den för att skydda oss, för man vet aldrig. Jag tänkte att det var bäst så, ifall han skulle komma tillbaka.

De såg den maskerade svärdmannen gå ner mot en annan korridor. Då smög de ut och sprang ner för en trappa intill som ledde dem till skolans baksida. När de kom runt till huvudentrén såg de polisens avspärrningar.

– Då såg vi polisen och förstod att det var allvar, säger pojken.

Båda eleverna är skärrade, men uppger att de trots det inte fått erbjudande om samtalsstöd. Föräldern hade två barn på skolan under attacken och har reagerat på frånvaron av kristerapi för barnen.

– De här barnen behöver professionell hjälp. De har sett en klasskamrat huggas med ett svärd. Men ingen från skolan eller kommunen har kontaktat mig och erbjudit någon hjälp. Vi får göra allt själva.

Enligt informationschefen för Trollhättans Stad, Peter Asp, har kommunen erbjudit professionell hjälp genom att informera via sin hemsida om var man kan vända sig.

– Sedan har vi inte haft möjlighet att ringa varje elev. När alla fick gå ut försvann de hem. Det är inte så lätt att nå alla på en dag.

Nästa vecka har barnen höstlov. Under ledigheten kommer kommunen att diskutera hur och när barnen kan återvända till Kronans skola.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER