Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eleverna om skräcken inne i klassrummet

Två personer mördades på Kronan i Trollhättan och ytterliggare två kämpar för sina liv. Nu berättar eleverna om skräcken inne i klassrummet.
Foto: Anders Ylander
En flicka visar upp sina sms som hon skickade inifrån klassrummet.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Konversationen med vännen.
De såg en maskerad Anton Lundin Pettersson, 21, hugga ner kompisen.
Många sörjer i Trollhättan.
Foto: Anna-Karin Nilsson

TROLLHÄTTAN. Barnen såg Anton Lundin Pettersson, 21, hugga en kompis med svärdet i klassrummet.

Eleverna berättar om skräcken och hur flera kamrater flydde ut, beväpnade med en sopkvast för att kunna försvara sig.

– Han höll upp sitt svärd och riktade det mot oss alla, säger en 14-årig flicka.

Fler detaljer börjar komma ut om vad som hände inne i skolan när Anton Lundin Pettersson kom till Kronans skola strax efter klockan tio i torsdags - och gick till attack mot elever och lärare med annan etnicitet.

Övervakningsbilderna som publiceras intill ska vara från tillfället då skolmördaren med blodigt svärd passerar elevskåpen och knackar på hos en klass som har SO-lektion i slutet av en korridor. Vi har efter tillåtelse från föräldrarna pratat med två elever i åttondeklassen som hade den misstänkte dubbelmördaren i klassrummet. De beskriver hur de först trodde att någon på skolan ville skämta.

– Vi såg honom utanför genom glasväggen och trodde det var ett prank. Han knackade på dörren. Min klasskompis gick och öppnade. Han gick in och kollade på allihop. Sen stack han svärdet nere i buken på honom, säger en flicka.

Hon berättar hur en klasskompis som stod nära började skrika.

– Men alla trodde fortfarande att det var ett skämt. När vi såg att det sprutade blod, så sprang alla åt sidan. Vi har ett litet grupprum bredvid klassrummet så alla sprang dit, säger hon.

Klasskompisen sårades svårt

Klasskompisen är en 15-årig pojke som sårades svårt och nu vårdas på sjukhus. Efter att Anton Lundin Pettersson dragit ut svärdet från pojkens mage, stirrade han ut över klassen igen, enligt eleverna.

– Han höll upp sitt svärd och riktade det mot allihop. Sen backade han utan att vända sig. Han backade och kollade på alla och gick försiktigt ut. Det var då min lärare smällde igen dörren.

Flera i klassen började gråta, andra trodde fortfarande att det var ett dåligt skämt. Hon skrev ett meddelande i panik till sin storasyster.

”Jag kmr dö omg en kille kom in med kniv jag vet inte om det var ett prank”. 

”En kille fick vlod”, skriver hon och rättar sig.

”Blod”. 

Systern är i chock.

”Ja det är kaos här”. 

Läraren sa åt klassen att låsa dörren och tog med sig den skadade eleven ut så att han kunde få vård. Sedan kom han tillbaka.

– Rektorn knackade på dörren och sa att det inte var ett skämt. Vi skulle samlas med klassen bredvid. Då fick alla panik, säger en pojke i klassen.

Hade svårt att tro på det

Själv hade han svårt att tro att det var allvar. Han kan inte förklara varför. Det var svårt att tro att det där, som inte ens händer på film, skulle hända dem.

Inombords växte rädslan. Han och några andra i klassen beslutade sig för att ta sig ut från skolan.

– Vi tog en sopkvast. Vi tänkte använda den för att skydda oss, för man vet aldrig. Jag tänkte att det var bäst så, ifall han skulle komma tillbaka.

De såg den maskerade svärdmannen gå ner mot en annan korridor. Då smög de ut och sprang ner för en trappa intill som ledde dem till skolans baksida. När de kom runt till huvudentrén såg de polisens avspärrningar.

– Då såg vi polisen och förstod att det var allvar, säger pojken.

Båda eleverna är skärrade, men uppger att de trots det inte fått erbjudande om samtalsstöd. Föräldern hade två barn på skolan under attacken och har reagerat på frånvaron av kristerapi för barnen.

– De här barnen behöver professionell hjälp. De har sett en klasskamrat huggas med ett svärd. Men ingen från skolan eller kommunen har kontaktat mig och erbjudit någon hjälp. Vi får göra allt själva.

Enligt informationschefen för Trollhättans Stad, Peter Asp, har kommunen erbjudit professionell hjälp genom att informera via sin hemsida om var man kan vända sig.

– Sedan har vi inte haft möjlighet att ringa varje elev. När alla fick gå ut försvann de hem. Det är inte så lätt att nå alla på en dag.

Nästa vecka har barnen höstlov. Under ledigheten kommer kommunen att diskutera hur och när barnen kan återvända till Kronans skola.

Här kan du få hjälp

Kronans fritidsgård. Öppet söndag kl 12-20.

Mottagningsgruppen, telefon 0520-49 58 00 (bemannad 09:00-15:00 lördag och söndag). Övrig tid under helg är Socialjouren telefon 0522-69 74 44.

Lextorpskyrkan. Söndag öppet kl 11-19.

Moskén (shia) öppettider: Från fredag from kl. 18.00 därefter tillgängligt under helgen så länge behov finns. Dock inte öppet dygnet runt.

Brottsofferjouren hänvisar till ett nationella nummer som går att ringa dygnet runt: 0200-21 20 19.